Dober odpor Kranjčanov državnim prvakom

ach 12 20141022 1181412715Kranj, 22. oktobra. V prvi tekmi osmine finala Pokala Slovenije so kranjski odbojkarji doma izgubili proti aktualnim državnim prvakom ACH Volleyu z 0:3 (-28, -17, -30). Kranjčani so bili enakovreden tekmec večino tekme, a svojih priložnosti v prvem in tretjem nizu niso uspeli izkoristiti. Zdaj se je pozornost Astec Triglava že usmerila na sobotno tekmo državnega prvenstva, ko v Kranj prihaja zmagovalec zadnjega Pokala Slovenije Salonit Anhovo.

Športna dvorana Planina. 300 gledalcev. Sodnika: Klinar (Žirovnica) in Atanasov (Kranj).

Astec Triglav: Lužovec 9, S. Hafner 1, Vene(L), Lakner, Bilandžič 5, Bregant 16, Bežek(L), Kos, Maček, Mali 1, M. Kök 15, Rezar 3, A. Kök 1, Krivec. Trener: Sašo Rop

ACH Volley: Flajs 10 , Jereb 4, Plot (L), Roberts 6, Kozamernik 3, Pokeršnik 20, Klobučar, Pleško 7, Purič 4, Jurić 1, Kasnik, Slovnik, Koncilja. Trener: Tomi Šmuc

Tekma proti državnim prvakom ACH Volleyu je na tribune kranjske Športne dvorane Planina privabila rekordno število gledalcev. Seveda so k takšnemu obisku pripomogle tudi dobre predstave kranjske ekipe v zadnjem času. Kranjčani so tekmo odlično začeli, povedli za dve točki, Ljubljančani pa so izkoristili nekaj nezbranosti in Triglavane pri peti točki ujeli. Slabši sprejem servisa je botroval tudi bloku gostov, ki so si priborili vodstvo pri prvem tehničnem odmoru. Tudi po odmoru sprejemalci Astec Triglava niso zmogli ukrotiti servisov Danijela Pokeršnika, tako da je pri izidu 7:10 Sašo Rop posegel po prvi prekinitvi. Po vodstvu gostov 8:12 sta sledila dva uspešna napada Mateja Köka in Janka Breganta, ki sta domače spet približala. Gostje so se reševali z izkušenostjo Pleška in Flajsa in držali prednost dveh točk vse do drugega tehničnega odmora. V nadaljevanju so se Triglavani še bolj trudili, da bi prišli do izenačenja, a jim je nekaj slabih sprejemov na servis Kozamernika porušilo načrte. Zmaji so prišli do prepričljive prednosti 16:20, ko je v tok dogodkov spet posegla domača klop z drugim odmorom. Po napaki postavitve ACH Volleya in srečnim asom Svita Hafnerja, so Kranjčani vendarle uspeli priti do izenačenja na 21. točki. Tokrat je reagiralo strokovno vodstvo gostov- Tomi Šmuc je vzel prvi odmor za svoje varovance. Ekipi sta si v končnici menjali v vodstvu, do prve zaključne žoge so prišli Kranjčani. Sledil je še drugi odmor gostujoče ekipe, ki je pripomogel k novemu izenačenju na 24. ACH Volley je ubranil tudi drugo in tretjo zaključno žogo Kranjčanov. Nato so v rahlo prednost prišli Ljubljančani, ki so po bloku Puriča izkoristili svojo tretjo zaključno žogo v prvem nizu.
Izenačeno se je začel tudi drugi niz. Nekaj zmede pri Kranjčanih je pomagalo Ljubljančanom do prednosti 3:6, kar je bil tudi povod za prvi odmor kranjske klopi. Tri točke prednosti je imel ACH Volley tudi pri prvem tehničnem time-outu, ko je Matija Jereb izvrstno podal Pokeršniku, ki mu ni bilo težko doseči osme točke za svojo ekipo. Ljubljančani so precej bolje zaigrali tudi v obrambi, kjer je prav Pokeršnik ujel nekaj težkih žog, ki so jih napadalci nato pretvorili v točke za ACH Volley. Po asu Matije Jereba je bila prednost gostov že 6 točk. Matej Kök in Janko Bregant sta izid znižala na 8:12, Matija Pleško je z napako v napadu svojega trenerja prepričal, da je potrebno vzeti odmor, saj je prednost gostov vidno kopnela. Odmor je Ljubljančanom koristil, hitro so spet ušli na varnih 9:14, potem ko je zanesljivo serviral Andrej Flajs. Pri gostih je vstopil v igro tudi novinec Avstralec Nathan Roberts, ki je dosegel nekaj točk v napadu in dva asa. To je botrovalo drugemu odmoru domače klopi in nekaj menjavam pri Kranjčanih, a do izida 13:21 Robertsa niso uspeli spraviti s servisne pozicije. Kranjčani se tudi po zaključni žogi ACH Volleya še niso vdali, uspeli so izid znižati na 17:24, nato pa je Andrej Flajs drugi niz zaključil z uspešnim napadom po napačnem predvidevanju kranjskega bloka.
Če je morda kdo mislil, da so se Kranjčani vdali v usodo, pa so to na začetku tretjega niza povsem demantirali, saj so si do tehničnega odmora že priborili dve točki prednosti. Pri 11:7 za Astec Triglav je Tomi Šmuc vzel prvi odmor za Ljubljančane. Domači so še naprej igrali zbrano in držali visoko prednost. Po napaki Breganta je time-out vzel Sašo Rop, Kranjčanom pa kot bi zmanjkalo sape. Nikakor niso uspeli sestaviti dobrega napada in gostje so se na servis Matije Pleška neusmiljeno bližali. Pri drugem tehničnem odmoru so imeli kljub vsemu Triglavani še dve točki prednosti. Z nekaj sreče je ljubljanski ekipi uspelo priti do izenačenja na 18. točki, nakar je sledil drugi odmor domačega trenerja. Gostje so pri 19:20 prišli do prvega vodstva, a so Kranjčani takoj vrnili in z dvema zaporednima točkama Mateja Köka povedli s 23:21. Gostje so uspeli izenačiti na 23 in spet se je ponovila dramatična zgodba iz prvega niza. Kranjčani so imeli prednost do 28. točke, nato pa so po napaki Breganta do zaključne žoge prišli gostje. Žiga Lužovec je za nekaj časa tehtnico spet prevesil na kranjsko stran, ampak na koncu so zmagale izkušnje gostov, ko je tekmo zaključil Danijel Pokeršnik.