Imamo nove državne prvake v odbojki na mivki!

V soboto, 23. julija smo v Kranju okronali nove državne prvake in prvakinje v odbojki na mivki – Majo Marolt in Živo Javornik pri ženskah ter Nejca Zemljaka in Klemna Šena pri moških. Zavarovalnica Sava državno prvenstvo v odbojki na mivki Kranj 2022 je bilo že 21. državno prvenstvo, ki smo ga gostili v prestolnici Gorenjske. Letošnja izvedba je bila odigrana po spremenjenem režimu – po več kot 15 letih smo se vrnili na sistem dvojne eliminacije in turnir je bil razširjen na tri tekmovalne dni. V četrtek, 21. julija, so si v kvalifikacijah 4 ekipe priigrale mesto na glavnem turnirju, kjer se je za naslov državnih prvakov in prvakinj potegovalo skupaj 12 ženskih in 12 moških ekip.

Naslov so udeleženci odvzeli dvojcema Črt Bošnjak/Danijel Pokeršnik in Tjaša Kotnik/Tajda Lovšin. Medtem, ko se aktualni prvakinji zaradi sočasnega FIVB turnirja v Maroku državnega prvenstva nista udeležili, sta Črt Bošnjak in Danijel Pokeršnik branila naslov vsak s svojim novim partnerjem. Črt Bošnjak se je med nastopanjem na elitni ligi narodov za sodelovanje dogovoril z dvoranskim reprezentančnim kolegom Alanom Košenino. Kljub dobremu začetku sta tekmovanje zaključila v finalu repasaža v tekmi proti domačinoma Juretu Glamočaninu in Žaku Lukšiču, ki sta na koncu zasedla četrto mesto. Danijel Pokeršnik je bil nekoliko bolj uspešen v dvojcu z nekdanjim soigralcem Tadejem Boženkom, vendar ni uspel doseči rekordnega 9. naslova državnega prvaka. V polfinalu sta Korošca morala priznati premoč proti novima prvakoma Nejcu Zemljaku in Klemnu Šenu in se na koncu zadovoljiti z bronasto medaljo. Zmagovalca Nejc Zemljak in Klemen Šen sta v zgodnjejši fazi turnirja sicer izgubila proti Janu Pokeršniku in Roku Bračku, v finalu pa sta jima vrnila z obrestmi in se z 2:0 zavihtela na vrh slovenske odbojke na mivki. Svoj finalni nastop sta komentirala takole: ”Igrala sva dobro. V nekem trenutku sva prišla v položaj, v katerem sva se zavedala, da je nervoza odveč in vedela, da sva midva tista, ki jo povzročava nasprotni ekipi. Za Klemna je to prvi, zame tretji naslov državnega prvaka in vesela sva, da sva to doživela skupaj. Res je, da je zmagati vedno lepo, ampak na koncu to ni vse. Sama sva se poskušala fokusirati na igro in sva v velikem delu zadovoljna s tem, kar sva prikazala. Poudarila bi točko pri rezultatu 11:15 v drugem nizu, ko sta nasprotnika blokirala žogo, potem pa sva odbito žogo instinktivno rešila in si priborila vodstvo dveh točk. Ta točka se je na koncu izkazala za eno izmed odločilnih.”

Pri dekletih sta do zlate medalje kljub uvodnemu porazu v drugem krogu prišli tretji nosilki Maja Marolt in Živa Javornik, ki sta pred tem osvojili tudi turnir v Mežici. Maja je lani pri komaj 17 letih osvojila tretje mesto na državnem prvenstvu, letos pa je moči združila z leto mlajšo igralko Calcit Volley-a in takoj posegla po najvišji stopnički. V finalu sta z 2:1 v naelektrenem vzdušju premagali Nino Lovšin in Asjo Šen. Nina Lovšin je imela pred letošnjim turnirjem že dve srebrni medalji in je letos nastopila z mlado reprezentantko Asjo, vendar ji zopet ni uspelo priti do zlata. Vse do zadnje tekme sta z Asjo prepričljivo zmagovali in tudi v finalu prvi set osvojili z 21:13, nato pa sta Maja Marolt in Živa Javornik na navdušenje množice uprizorili izjemen preobrat in se veselili najvišje stopničke. Zmagovalki sta takole strnili misli po koncu turnirja: ”Misliva, da še ne dojemava čisto, da sva zmagali, ampak še vseeno je občutek fenomenalen. Glede na to, da šele en mesec igrava skupaj, je zmaga na državnem prvenstvu za naju zelo velik dosežek. Morava poudariti, da nama prvi niz v finalu ni šel po načrtih, vendar se nisva vdali in sva tako v drugem nizu izboljšali elemente igre, kot so obramba, napad in blok. Sedaj veva, da zelo dobro sodelujeva skupaj in se odločava, da bova skupaj igrali tudi čez leto. Na današnji tekmi bi poudarili najin odnos, saj je bila skozi celo igro prisotna dobra volja, kar pa se je na koncu poznalo tudi v rezultatu.” Bronasto medaljo sta osvojili mladi igralki Tija Šketa Rozman in Anja Puckmeister, ki sta v ravno tako napetem obračunu nadigrali sestri Špelo in Polono Marušič.

Za organizatorje je bil turnir izjemen uspeh, saj smo lahko v centru Kranja spremljali kar tri dni zares izvrstne odbojke na mivki in mnoge obračune najboljših odbojkarjev in odbojkarih pri nas. Vodja organizacije in trener OK Triglav Kranj Sašo Rop je povzel: “Motivacija za razširjen turnir z dvojno eliminacijo je bila predvsem ta, da si bodo lahko gledalci čim več tekem ogledali na tribunah na osrednjem igrišču v centru mesta Kranj. Glede na videne tekme in vzdušje na tribunah ter na hribu naravnega amfiteatra Stara Sava mislim, da smo cilj dosegli in presegli. Obisk je bil za nas v mnogih pogledih rekorden – tako v živo, kot na spletu.”

Zaradi dobre infrastrukture, ekipe in pomoči sponzorjev nam je uspelo nadaljevati tradicijo in prirediti še eno nepozabno državno prvenstvo v odbojki na mivki v Kranju. Zahvaljujemo se vsem gledalcem, igralcem, prostovoljcem in sponzorjem in se vidimo naslednje leto!

Poročilo po dnevih

1. dan

Že prvi dan smo bili priča vrhunski odbojki in požrtvovalni igri tako kot pri moških kot tudi pri ženskih dvojicah. Prve zmage so šle v roke ženskih dvojic Kalar/Posedel, Kregar/Žužek, Valenčič/Mihalinec ter Marušič/Marušič. Pri moških pa so se prve zmage veselili Lukšič/Glamočanin, Matijaševič/Kristan, Renko/Akrap ter Zemljič/Novak. Ostali tekmovalci pa so pot nadaljevali v repasažu. V drugi ženski tekmi glavnega turnirja sta se nosilki Katja Kregar in Lana Žužek spopadli z Dušo Hribar in Katjo Kocjan. Nosilkama sta bili nasprotnici v 2. nizu za petami, vendar sta favoritki z odličnim napadom vseeno zmagali z rezultatom 2:0 v nizih. Presenečenje je prinesla zadnja ženska tekma, v kateri sta se borili ekipi Marušič/Marušič proti Šketa Rozman/Puckmeister. Sestri Marušič sta z borbeno igro in odličnimi napadi uspeli povesti v obeh nizih in tako premagati 7. nosilki ter ju poslali v repasaž.

Moške tekme so minile brez večjih presenečenj. Priča smo bili napetemu obračunu med ekipama Torej/Božec in Matijašević/Kristan. Tekma je prinesla izenačen boj in tretji niz. Prvi niz je šel s pomočjo bloka v roke 5. nosilcev Torej/Bažec, drugi set pa sta morala prepustiti povabljencema organizatorja Matijaševiću in Kristanu. Tudi v tretjem nizu sta Bojan Kristan in Dejan Matijašević pokazala svoje izkušnje ter se z borbeno igro prebila v 2. krog tekmovanja.

2. dan

Moške in ženske dvojice so otvorile 1. del tekem repasaža v izredno vročem, sončnem vremenu. V moškem delu tekem presenečenj ni bilo. Prvi štirje moški nosilci, ekipe Bračko/Pokeršnik J., Bošnjak/Košenina, Pokeršnik D./Boženk in Zemljak/Šen so ostale neporažene. Domačina Jure Glamočanin in Žak Lukšič sta po porazu v drugi tekmi morala v repasaž, vendar sta v svojih nastopih pokazala, da se še ne mislita odpovedati sanjam o stopničkah. Borbenost so pokazali prav vsi tekmovalci, kar se je videlo tudi v številu igranih tretjih nizov. V tretjem nizu so si zmago priborile ekipe Bošnjak/Košenina (-14, 15, 8), Lukšič/Glamočanin (-11, 15, 14), Zemljič/Novak (16, -18, 12) ter Prevorčnik/Zajc (-21, 17, 10). Omenjenim je z igrivimi variacijami napada in dobro uigranostjo uspelo priti do naslednjega kroga repasaža.

Po zaporedju tekem repasaža so sledili prvi obračuni, ki so določili polfinaliste. Za mesto v polfinalu so se borile ekipe Bračko/Pokeršnik J. proti Zemljak/Šen ter Pokeršnik D./Boženk proti Bošnjak/Košenina. Ta izjemen skupek velikih odbojkarskih imen ni razočaral in gledalci v v centru Kranja so lahko uživali v odlični odbojki na mivki. Igralci so veliko podpore prejemali tudi s tribun, kar jim je pomagalo, da so se otresli začetnega krča. Po napeti tekmi med prvima nosilcema Rokom Bračkom in Janom Pokeršnikom ter četrtima nosilcema turnirja Nejcem Zemljakom in Klemnom Šenkom sta slavila višje postavljena igralca. Borbeno igro smo lahko spremljali skozi tri nize (-18, 18, 11), poznavanje hib svojega dolgoletnega soigralca in mladostno energijo novega partnerja pa je bolje izkoristil Jan Pokeršnik.

Na zadnji tekmi večera smo spremljali ekipi D. Pokeršnik/Boženk in Bošnjak/Košenina. V prvem nizu sta povedla reprezentanta Črtomir Bošnjak in Alan Košenina. Kljub odličnemu bloku Bošnjaka sta bila 3-kratni državni prvak Tadej Boženk in 8-kratni državni prvak Danijel Pokeršnik v ključnih trenutkih boljša in dobila končnici obeh nadaljnih nizov ter se veselila uvrstitve v polfinale.

V prvem delu ženskih tekem smo bili priča mnogim presenečenjem – neporaženi sta ostali le prvi nosilki Nina Lovšin in Asja Šen, medtem ko so ostale tri nosilke izgubile vse po eno tekmo in se znašle v repasažu. Ekipa Morgan/Žnidar je klonila proti ekipi Marušič/Marušič, 3. nosilki Javornik/Marolt sta izgubili proti ekipi Valenčič/Mihalinec, 4. nosilki Levstek/Erjavec pa proti ekipi Žužek/Kregar. Odlično igro sta prikazali sestri Špela in Polona Marušič, ki sta zmagali tako prvo kot tudi drugo tekmo z rezultatom 2:0 v nizih. Prav tako sta dve zmagi slavili Sara Valenčič in Katja Mihalinec ter 5. nosilki turnirja Lana Žužek in Klara Kregar.

Za mesto v polfinalu so se ženske ekipe borile že v petek zvečer. Prvi nosilki turnirja Nina Lovšin in Asja Šen sta pokazali, da nista po naključju favoritinji, saj sta ostali neporaženi in se uvrstili neposredno v polfinale turnirja. Na pomembni tekmi sta premagali Lano Žužek in Klaro Kregar, do tega trenutka še neporažen par, z rezultatom 2:0 v nizih. Tudi pri ženskah tekmah je bila podpora s tribun bučna. Drugi polfinalistki pa sta postali sestri Marušič, ki sta suvereno z občutkom pri napadu in servisu premagali ekipo Valenčič/Mihalinec (13, 15).

V repasažu so tako pristale ekipe Valenčič/Mihalinec, Šketa Rozman/Puckmeister, Kregar/Žužek ter Marolt/Javornik. Za mesto v polfinalu so se borile v soboto.

3. dan

Zadnji tekmovalni dan se je pričel z boji v repasažu za preostala štiri polfinalna mesta. Pri ženskah ekipah so tekme potekle brez presenečenj. V prvi sta se borili Valenčič/Mihalinec in Šketa Rozman/Puckmeister. Zmagali sta slednji, saj sta že v prvem nizu pokazali svojo uigranost in voljo, in držali enak ritem tudi skozi drugi niz. Na koncu sta slavili z 2:0 (12, 18). Peti nosilki Klaro Kregar in Lano Žužek sta v drugi ženski tekmi s pomočjo iznajdljivih udarcev izločili tretji nosilki Maja Marolt in Živa Javornik. Tekmo sta bolje začeli izkušenejši igralki, po drugem setu pa sta se mlajši tekmici pobrali in z zanosom ter podporo s tribun prišli do polfinala.

Morda največje presenečenje turnirja smo doživeli ob prvem moškem obračunu. Domačina Jure Glamočanin in Žak Lukšič sta navdušila kranjsko publiko in premagala favorizirana druga nosilca turnirja Črtomirja Bošnjaka in Alana Košenino (-17, 20, 10). Napeta igra je trajala tri nize, v njej pa sta se izredno dobro znašla Kranjčana, ki sta uspešneje postavljala blok in imela učinkovitejši servis. Še zadnja polfinalista sta pričakovano postala četrta nosilca Klemen Šen in Nejc Zemljak po suvereni zmagi nad Zemljičem in Novakom.

Prvi finalistki sta po odigrani polfinalni tekmi s Šketa Rozman/Puckmeister postali prvi nosilki turnirja Nina Lovšin in Asja Šen. Tekmo sta precej umirjeno in nadzorovano pripeljali do zaključka in se zasluženo veselili najmanj srebrne medalje. Pri moških je prva polfinalna tekma potekala med Triglavanoma Lukšič/Glamočanin in trikratnim državnim prvakom Janom Pokeršnikom in njegovim soigralcem Rokom Bračkom. Slednja sta najbolj presenetljivo ekipo polfinala povsem nadigrala in slavila z 2:0 (13, 7). Ekipi Lovšin/Šen sta se v drugi polfinalni tekmi pridružili povratnici iz repasaža, tretji nosilki Živa Javornik in Maja Marolt. Pokazali sta izjemno iznajdljivost na igrišču ter si s tudi s pomočjo napak nasprotnic nabirali točke. Sestri Marušič sta bili manj uspešni v bloku in napadu in posledično izgubili boj za finale. Najbolj napeta polfinalna tekma je potekala med ekipama Zemljak/Šen in Pokeršnik D./Boženk. Ekipi sta odigrali 3 nize in se pogajali okrog kar nekaj kontroverznih točk. Tretji niz je prinesel infarktno končnino, v kateri sta imela nekoliko več sreče in pa zbranosti branilca srebrne medalje iz leta 2021 Nejc Zemljak in Klemen Šen. Danijel Pokeršnik je tako sanje o rekordnem devetem naslovu državnega prvaka moral prestaviti na naslednje leto. Kot tolažilno nagrado sta Pokeršnik in Boženk gladko osvojila bronasto medaljo v tekmi proti Lukšiču in Glamočaninu (13, 16).

Pri ženskah sta se svoje prve medalje na državnih prvenstvih veselili mladi igralki Tija Šketa Rozman in Anja Puckmeister. Sestri Polona in Špela Marušič sta sicer mnogo bolje začeli in osvojili prvi niz z 21:10, vendar sta se Šketa Rozman in Puckmeister vrnili z enako prepričljivo zmago v drugem nizu. Tretji niz se je na veselje publike zopet igral na razliko in sestrama Marušič se je bron izmuznil le za dve točki.

Ženski finale se je pričel v odličnem vzdušju, v polnem naravnem amfiteatru Stara Sava. Prvi nosilki Nina Lovšin in Asja Šen sta bili nekoliko bolj spočiti, saj sta se nasprotnici Maja Marolt in Živa Javornik morali prebiti čez repasaž in številne tekme s tremi nizi. Tudi tokrat ni bilo za mladi izzivalki nič drugače. Začetni niz se je končal v prid Nine in Asje, in sicer s prepričljivo razliko osmih točk (21:13). Ko smo že mislili, da bomo spremljali povsem enostranski dvoboj, sta v drugem nizu Maja in Živa nasprotnici ujeli in izenačili rezultat na 7:7. S pomočjo neizprosnega bloka in močnega napada sta drugi set dobili Marolt/Javornik. V končnici tretjega niza je ob bučni podpori s tribun Maji Marolt in Živi Javornik uspevalo vse več dobrih potez. Odcepili sta se na razliko petih točk in tako s 15:10 in 2:1 postali novi državni prvakinji v odbojki na mivki.

Največji kranjski odbojkarski dogodek se je nadaljeval v moškem finalu, ki je tako kot ženski minil v odličnem vzdušju. Rok Bračko in Jan Pokeršnik sta vstopala v tekmo z nekoliko več samozavesti, saj sta Nejca Zemljaka in Klemna Šena v tretjem krogu že premagala. Izazalo pa se je, da sta Zemljak in Šen naučila iz napak prejšnje tekme in nista v praktično nobenem trenutku finalnega obračuna tekmecem pustila resnih možnosti z zmago. Prva nosilca Pokeršnik J./Bračko sta bila počasnejša že v prvem nizu, medtem ko sta njuna nasprotnika nastopila izjemno prepričljivo, predvsem v učinkovitosti napada in bloka. Kljub odlični obrambi Pokeršnika in Bračka sta tudi v drugem nizu povedla Zemljak in Šen s pomočjo dobro premišljenih potez in blokom Šena. V končnici sta se Pokeršnik in Bračko sicer uspela približati, vendar sta Zemljak in Šen z nekaj zelo atraktivnimi reševanji zopet pridobila zanos in pripeljala tekmo do konca. Z izidom 2:0 sta tako Nejc Zemljak in Klemen Šen postala zmagovalca Zavarovalnica Sava državnega prvenstva v odbojki na mivki Kranj 2022.