Šokantno, senzacija … Astec Triglav v polfinalu končnice

zmaga_20130317_1666662984Kranj, 16. marca. Astec Triglav je v drugi tekmi četrtfinala končnice 1.DOL Radenska Classic še drugič premagal Salonit. Tokrat s tesnim izidom 3:2 (29, -21, 24, -22, 11). Kranjčani so v pravi srhljivki pred več kot 500 glasnimi navijači, ki so v zadnjem nizu zmago domačih pričakali stoje, zmogli nekaj več zbranosti in moči od gostov, ki se tako poslavljajo od letošnjega državnega prvenstva že v četrtfinalu. Ali je to presenečenje ali ne, je težko reči, zelo verjetno je za večino tistih, ki si niso ogledali obeh tekem. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da se v zadnjih 10 letih ni zgodilo, da bi sedmouvrščeni (zmagovalec v zeleni skupini) v četrtfinalu izločil drugouvrščenega. Po podobnem presenečenju je dišalo v sezoni 2007/2008, ko je v četrtfinalu šele v tretji tekmi mariborski Stavbar premagal Galex-Mir. Kranjčanom v sezoni 2009/2010 tudi ni uspelo izločiti Prekmurcev, ko so imeli enako izhodišče kot letos. So pa bili prav Prekmurci tisti, ki so v sezoni 2001/2002 tudi zagrenili življenje ekipi Salonita, ki so jo premagali po 3 tekmah.  Igralci in strokovno vodstvo še zbirajo občutke po res izjemnem uspehu, hkrati pa so misli že usmerjene v polfinalne tekme, kjer bo nasprotnik ekipa Calcit Volleyball iz Kamnika, ki je tudi dvakrat premagala Šoštanje Topolšico. Sedaj kakšnega govora o presenečenjih in senzacijah ne bo več, saj je kranjska ekipa dokazala svojo kakovost in dobro pripravljenost in jo bo skušala tudi čim bolje vnovčiti v polfinalnih tekmah. Prva tekma bo v soboto, 23. marca, ob 17:30, v ŠD Kamnik, druga pa v sredo, 27. marca v Kranju predvidoma ob 19. uri. 

Športna dvorana Planina. 550 gledalcev. Sodnika: L. Globačnik (Topolšica), Markelj(Bled)

Astec Triglav:  Klemenčič, Lužovec, S. Hafner , Jovanov 1, Bilandžić 18, Močnik 15, Rop 16, Bežek(L), Štembergar Zupan 22, T. Hafner , Perhaj 4, Rezar 13. Trener: Matej Maček

Salonit Anhovo: Česnik 10, Koncilja 13, Pirih, Lazar, J. Kovačič (L), Okroglic, Paliska 13, Mijatovič, Bregant 25, Jereb 7, Krivec, Čabarkapa 10. Trener: Andrej Urnaut

STATISTIČNI PODATKI

FOTOGALERIJA

Polna dvorana na Planini in napeto ozračje je v začetku te težko pričakovane tekme bolj koristilo Triglavanom. Z blokom in asom na Paliski so si priigrali prednost 6:2, na kar je Urnaut odgovoril s timeoutom. S pomočjo kar nekaj navijačev iz soške doline je z dvema dobrima servisoma odgovoril Bregant in znižal na 6:8. Medtem, ko so domači servise večinoma pošiljali izven igrišča, so kanalski serverji odlično pritiskali in priskrbeli celo vodstvo 9:8. Na serverski odziv se je odzval Rezar in obrnil rezultat na 12:10, s tem pa se Kranjske težave na sprejemu niso končale. zmaga_20130317_1077037561Z veliko boljšim odstotkom v tem elementu in posledičnim napadom na enojni blok se je Salonit hitro približal in tudi povedel s 15:14. V nadaljevanju smo videli izenačeno in enako živčno igro na obeh straneh, vse dokler ni Perhajev blok za 19:17 prisilil Urnauta v odmor. Po njem je še za eno break točko poskrbel Sašo Rop z asom. V končnico so torej domači stopili s tremi točkami prednosti, kar pa ni bilo dovolj za miren zaključek. Primorci so se približali na 21:22, po odmoru Mačka pa je Bilandžić napravil napako za izenačenje. Pri rezultatu 24:24 je Jereb napravil blok Ropu, vendar po veliki neumnosti Kanalci zaključne žoge niso izkoristili. »Kdor ne da, dobi,« si je rekel Perhaj in zaprl Palisko, pa vendar po prvi zaključni žogi za Triglav seta še ni bilo konec. Drama izmenjujočih zaključnih žog se je nadaljevala vse do Perhajeve izmene na servisu (pri 29:29), ko je Jereb napravil napako pri podaji, Bregant pa je po slabem sprejemu zadel Triglavanski trojni blok.

zmaga_20130317_1978153621

V drugem nizu so gostje bolje začeli in z nekaj lahkimi točkami povedli z 1:3. Kranjčani pa so takoj prestavili v višjo hitrost in z blokom Čabarkapi izid izenačili. Do treh točk prednosti so prišli po napaki Daneta Mijatoviča in bloku Andražu Paliski. Tudi prvi tehnični odmor so dobili domači z enako prednostjo. Gostje se niso sprijaznili z zaostankom. Prek Mijatoviča in ob napaki domačega kapetana so izid hitro poravnali na 8, Bregant pa jih je popeljal do ponovnega vodstva z 8:9. Nekaj zmede pri sprejemu servisa v domači ekipi je pomagalo Salonitu do izdatnejše prednosti (9:12), zato je odmor zahteval domači trener Matej Maček. Kanalci so z zanesljivo igro v napadu držali prednost treh točk, malo pa so jim pomagali tudi Kranjčani, ki so nekajkrat slabo servirali. Drugi tehnični odmor so gostje dobili z 12:16, potem ko je zelo dobro serviral Koncilja. Po odmoru je Salonit v seriji dodal še dve točki in domači trener je vzel še svoj drugi odmor. Po odmoru je na servis vstopil Miloš Jovanov, domači so osvojili dve točki zapored in sledil je odmor Andreja Urnauta. Ko se je zdelo, da so Kranjčani ujeli priključek, pa so se gostje zbrali in spet ušli na varno prednost štirih točk. Z asom je Triglavane nekoliko približal Bilandžič, a pri 18:22 za goste je vseeno bolj kazalo, da bodo oni tisti, ki bodo osvojili drugi niz. Za znižanje na 20:22 je z neubranljivim servisom poskrbel Sašo Rop. Urnaut je takoj reagiral z odmorom. Z zanesljivim Konciljo so se gostje izvlekli iz primeža domačega kapetana in povedli z 20:23. Prvo zaključno žogo je Kanalcem priigral Žiga Lužovec, ki je zgrešil servis. Gostje so darilo izkoristili in izid izenačili na 1:1.

{youtube}KQTbVQTBviM{/youtube}

Triglavani so nov set začeli neodločno v napadu in bili za to takoj kaznovani z dvema točkama zaostanka. Ker v nadaljevanju gostje niso popustili, poleg tega pa so dvignili igro v obrambi, so na prvi tehnični odmor odšli s tremi točkami prednosti. Na srečo domačih so še vedno dobro funkcionirali v bloku in držali korak z gosti, na deseti točki pa so po dobrem servisu Perhaja izenačili. Ponovno je zablestel Česnik, ki je več kot odlično nadomestil Mijatovića. Najprej z direktnim, nato pa s pasivnim blokom je svoji ekipi pomagal do dveh točk. Po napaki Bilandžića je Salonit povedel s 15:11. Na to je odgovoril Močnik in z odličnimi float servisi povzročil veliko težav Paliski. Z nekaj sreče so Primorci ob tehničnem odmoru vseeno vodili za dve. Po odmoru pa je Salonit ponovno dvignil svojo igro. Česnik je dosegel blok, Kovačič mlajši pa obrambo in povedli so z 18:14. Kazalo je že na podobno situacijo kot v drugem setu, vendar so Triglavani s pomočjo Ropovih servisov in dveh zaporednih blokov Rezarja izenačili na 19:19. Ekipi sta v izjemni končnici kljub večim obrambam izmenično zaključevali vse do Ropove napake za rezultat 21:23 v korist gostov. Kljub domačim poskusom na servisu je Bregant kazal povsem drugačen obraz kot na prvi tekmi in zaključeval tudi slabo sprejete žoge. Gostom je priboril zaključno žogo, vendar so jo ti po dobrem servisu Močnika uspeli obraniti. Takoj za tem pa je Bregant priboril še drugo zaključno žogo, tokrat za domače. Gostje ponovno po zaslugi Močnikovega servisa niso uspeli zaključiti, zato pa je to storil Sašo Rop in popeljal svojo ekipo z rezultatom 26:24 le še set stran od polfinala.

zmaga_20130317_1032868151

Da bi Triglavani na tej razdalji do polfinala tudi ostali, so Kanalci četrti set začeli odlično in povedli s 4:0. Triglavani so se že nekoliko pobrali, ko je zopet zablestel Česnik in preprečil Štembergarju uspešen napad iz zadnje vrste. Domači so se poleg tega še vedno mučili s sprejemom float servisa in gostujoča ekipa je povedla s kar 9:3. Razlika šestih točk se je po zaslugi odlične obrambe Salonita vlekla vse do rezultata 13:7, po napaki Štembergarja pa je narasla na 7 točk, na kar je Maček le odgovoril s timeoutom. Še po njem so imeli Kranjčani vse več težav z doseganjem točk, saj so nasprotniki obranili po tri ali štiri napade na točko. Ob tem so še odlično sprejemali in brez težav zadržali vodstvo do drugega tehničnega odmora. Šele neuspešna podaja Jereba na zadnjo linijo je domače približala na 11:16, vendar je Bregant takoj odgovoril in prekinil morebitno serijo. Ob precej neuspešnem serviranju Triglav pri rezultatu 12:18 ni mogel upati na preobrat. V igro je zato zopet vstopil Jovanov in takoj poskrbel za točko na lasten servis. Po odmoru je dosegel še as in znižal na 15:19, vendar so Primorci nato le sprejeli in ustavili napredovanje domačih. Po Perhajevi napaki na servisu so gostje povedli z 22:16, kar pa je za tako kvalitetno ekipo dovolj, da izsili peti set. Kljub mnogim blokom domačih v končnici so to storili z rezultatom 25:22.

 

Loterija petega seta se je začela s točko Štembergarja v napadu. Odgovoril je Jereb s svojo že tretjo zaključeno žogo v napadu. Prvo razliko je naredil Močnik, ki je z asom popeljal Triglav do vodstva 4:2, sledila pa je še napaka Janija Kovačiča pri podaji. Po odmoru Urnauta pa je Močnik serviral le še bolje in pripeljal do rezultata 6:2. Gostje so zatem dosegli točko v napadu ter blok Štembergarju, kar je znižalo izid na 4:6. zmaga_20130317_1300611703
Po dveh napakah Salonita na servisu in rezultatu 8:5 v korist domačih sta ekipi menjali strani. Menjava je dobro dela gostom, saj so dosegli točko, nato pa nov blok, s katerim so se približali na točko zaostanka. Mijatović je vstopil na mesto Jereba z namenom zvišanja bloka, vendar je ravno prek njega Štembergar dosegel točko. Dober servis Perhaja je onemogočil napad Salonita, Kranjčani pa so bili uspešni in povedli z 11:8. Po menjavi je točko z blokom dosegel še Koncilja in približal goste na 10:11. Močnik je zanesljivo zaključil, Lužovec odlično odserviral, Čabarkapa pa storil napako in rezultat je bil 13:10 za domače. Blok Bregantu je dvignil dvorano na noge in prinesel prvo zaključno žogo za zgodovinsko zmago. Prva je letela izven igrišča, drugo pa je zaključil Močnik in s 15:11 popeljal Astec Triglav v polfinale.