Šoštanju prva bitka, a vojna še ni končana

krka_v_kranju_20121209_1356579519Kranj, 12. januarja. V tekmi 12. kroga 1.DOL Radenska Classic je Astec Triglav izgubil proti Šoštanju Topolšici z 2:3 (-18, 18, 16, -22, -13). Kranjčani so tekmo odigrali slabše od pričakovanega, vsaj glede na predstave, ki so jih pokazali pred prekinitvijo. Tudi tekmeci niso prikazali bleščeče igre, a vendar so bili v obrambnih nalogah precej trdnejši od domačinov. Triglavani so imeli tekmo že pod kontrolo, saj so v začetku četrtega niza povedli in kazalo je, da bo tekma odločena. Prav tako so vodili v tie breaku s 13:11, nato pa jih je zbranost zapustila in to je bila voda na mlin Šoštanjčanov, ki so darilo sprejeli z odprtimi rokami in treba je poudariti – zasluženo zmagali. Boj za 4. mesto se sicer nadaljuje, saj točka prednosti najbrž ni dovolj za Šoštanj Topolšico, ki nima ravno lahkega sporeda do konca. Kranjčani imajo na videz sicer lažje nasprotnike, a kljub temu končnega razpleta ta hip ni mogoče napovedati.

Športna dvorana Planina. 150 gledalcev. Sodnika: Seifried (Maribor), Miklošič (Maribor).

Astec Triglav:  Klemenčič, Lužovec 5, S. Hafner , Jovanov, Bilandžić , Močnik 11, Rop 14, Bežek(L), Štembergar Zupan 24, T. Hafner 2, Perhaj 4, Rezar 13. Trener: Matej Maček

Šoštanj Topolšica: Ivartnik(L), Žnider(L), Lipovac, Bojinović 2, Gomivnik 5, Nastič, Boženk 11, Akrap 8,Pavič 9, Menih 5, Koželnik 5, Zupanc 4, Uršič 6. Trener: Zoran Kedačič.

STATISTIČNI PODATKI

FOTOGALERIJA

Začetna igra je kar sama govorila o tem, kakšno težo nosi ta obračun in kakšna razlika na lestvici bo v vsakem primeru ustvarjena ob koncu. Roke so se nekoliko bolj tresle na strani domačih, zato so po napaki v napadu in na sprejemu zaostali za tri točke, po tehničnem odmoru pa so bili deležni še enega dobrega servisa in bloka gostov iz Šoštanja. Šele po timeoutu Matej Mačka so Triglavani serijo ustavili pri rezultatu 6:11. Napake pa se tudi po tem niso ustavile, kar so gostje s pomočjo solidnega float servisa s pridom izkoriščali. Pri rezultatu 8:14 je Maček izkoristil svoji drugi timeout, stanje pa se ni izboljšalo. Gostje so še vedno dobro sprejemali in izkoriščali enojni blok, domači pa so se ob slabšem sprejemu vse več spogledovali z aut-om. Prednost osmih točk je bila razpoloženim gostom kljub kasnejši dobri seriji Kranjčanov dovolj za udoben zaključek niza s 25:18. Razmerje

V drugem setu je na mestu korektorja pri domačih zaigral Žiga Lužovec, skupaj s postavo pa se je spremenil tudi rezultat. Triglavani so po dvojni podaji Bojinovića povedli z 8:6. Po odmoru je Rop postregel z asom, Rezar pa z blokom, vendar se je vodstvo štirih točk po dveh napakah Kranjčanov in bloku Paviča skoraj izničilo. Rezar je z asom že nakazoval začetek nove serije, vendar je Bojinović še vedno uspešno razvajal Boženka z enojnim blokom, kar je pomagalo gostom loviti priključek. Domači so bili kljub vsemu v tem delu seta bolj motivirani in so povedli z 18:14.  Razigrana domača sprejemalca sta s servisi pripomogla k težavam in posledičnim menjavam pri ekipi Šoštanja. Štembergar Zupan je z asom zaključil drugi set pri 25:18 v korist Triglava.

Tretji set je nadaljeval v duhu drugega. Domači so s pritiskom na servisu prisilili tudi do takrat zelo zanesljivega Gomivnika do napake v napadu. Na prvi tehnični odmor so odšli s prednostjo treh točk. Gostje so z izkušenima Pavičem in Zupancem na mreži dosegli svoj peti in šesti blok, razlika pa se po zaslugi razpoloženega Lužoveca ni znižala na več kot dve točki. Kljub nekoliko slabšim sprejemom so bili domači uspešni tudi na trojni blok in so ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:14. Priložnost je na servisu dobil Jovanov in s servisom na Akrapa povzročil njegovo menjavo s Koželnikom. Napake so začeli delati tudi gostje, kar je privedlo do znatnega vodstva Triglavanov (21:15) in ponovnega vstopa Akrapa. S pomočjo trobečih navijačev so Triglavani kljub nadaljujočim se težavam s float servisom Zupanca dominirali na mreži in osvojili tretji set s 25:16.

V četrtem setu so gostujoči povsem prevetrili postavo. Na sprejemu je zaigral Menih, na bloku Uršič in na mestu korektorja Koželnik. Menjave so se trenerju Kedačiču obrestovale, saj so mladi igralci prinesli v igro zagrizenost in so domačim le stežka pustili do zaključene točke. Uršič se je izkazal z blokom, Menih pa je spretno koristil roke domačih blokerjev za doseganje točk. Okrog desete točke so gostje pobegnili na rezultatsko razliko dveh točk, pred drugim tehničnim odmorom pa so s svojim že desetim blokom razliko še povečali. Med žive je Triglavanom kot že mnogokrat pomagal blokerski dvojec Rezar-Močnik, oziroma skupaj s serverjem Jovanovom trojec. Na sedemnjasti točki sta se ekipi izenačili, ozračje pa je bilo pripravljeno za napeto končnico. Ekipi sta izmenjaje dosegali točke vse do napake Perhaja pri podaji, oziroma Štembergarja na sprejemu, ki je Šoštanju prinesla prednost 21:19. Po odmoru domačega trenerja Mačka je serviral Klemenčič in ob pomoči grešečega Koželnika pripeljal rezultat do izenačenja na 21. točki. V nadaljevanju pa Triglavani niso uspeli zaključiti, Koželnik je dosegel as, Uršič pa točko v napadu in tekma je bila po četrtem setu (25:22) ponovno izenačena.

Peti set sta vsak s po dvema točkama otvorila Koželnik in Štembergar Zupan. Nadaljevanje je bilo izenačeno tako v točkah, kot v napakah, dokler ni Menih s servisom presenetil kapetana Ropa in prinesel svoji ekipi ob menjavi strani prednost dveh točk. Rop ni dolgo ostal dolžan in je z lastnim dobrim servisom pomagal izenačiti nato pa z asom povesti na 9:8. Nobeni od ekip se dolgo ni uspelo distancirati od druge, saj so bili vsi napadalci zelo uspešni pri svojem delu. Prvi se je odlepil Triglav na 13:11, kar jim je uspelo s solidnimi pasivnimi bloki in zaključkom Ropa. Po timeoutu Kedačiča je Štembergar zgrešil servis in z upanjem na podoben učinek je svoje pol minute odmora izkoristil tudi Maček. Zgodilo pa se je ravno nasprotno; Akrap je dosegel točko in izenačenje. Po rezultatu 13:13 je domači kapetan Rop zadel gostujoči blok, nato pa še napravil napako in set se je končal s 15:13 v korist gostov, ki so iz Kranja odšli s točko prednosti pred Triglavani.