Prva bitka dobljena, vojna se nadaljuje v soboto

krka_v_kranju_20130224_2001988628Kanal ob Soči, 13. marca. V prvi tekmi četrtfinala končnice 1.DOL Radenska Classic je Astec Triglav premagal Salonit Anhovo s 3:1 (-20, 20, 26, 23). Kranjčani so premagali tekmeca na njegovem terenu, čeprav je malo kdo računal, da je to mogoče. Po dogajanju v prvem nizu se je že dalo slutiti, da Kanalci ne bodo imeli ravno lahkega dela, a dovolj je bila serija napak Triglavanov v končnici, da je Salonit zanesljivo napisal niz v svojo korist. Ampak to gostujoče ekipe ni omajalo in z dobrim serviranjem in čvrstim blokom so načenjali samozavest domačih in pridno nabirali točke. Drugi niz so Kranjčani vknjižili z zanesljivo prednostjo, naslednja dva pa sta se odločala v končnici, kjer pa so Gorenjci prikazali svojo pregovorno trmo in premagali sicer čvrste domačine. Primorci so nastopili brez blokerja Daneta Mijatoviča, ki ga je zamenjal Urban Česnik. Pri izidu 24:23 pred zadnjo točko na tekmi pa se je poškodoval domači kapetan Andrej Kovačič in vprašanje je, če bo kdo od obeh omenjenih lahko nastopil na tekmi v Kranju. Drugo dejanje bo na sporedu že v soboto, ko bo ekipa Salonita ob 18. uri gostovala v ŠD Planina in že sedaj vabimo vse ljubitelje odbojke, da pridejo navijat za Astec Triglav.

Športna dvorana v Kanalu, gledalcev 400, sodnika: Adrović (Kamnik), Milojević (Ljubljana).

Salonit Anhovo: Česnik 4, Koncilja 7, Lazar, J. Kovačič, A. Kovačič 8, Okroglic, Paliska 12, Mijatovič, Bregant 12, Jereb 3, Krivec, Čabarkapa 12.

Astec Triglav: Klemenčič, Lužovec 1, S. Hafner, Jovanov, Bilandžić 10, Močnik 9, Rop 12, Bežek, Štembergar Zupan 21, T. Hafner, Perhaj 7, Rezar 12.

STATISTIČNI PODATKI

V Kanalu se je zgodilo tisto, kar ni pričakoval nihče. Drugouvrščena ekipa rednega dela je senzacionalno morala priznati premoč Astec Triglavu, ki je nastopal v slabši, zeleni skupini drugega dela prvenstva. Zmaga Kranjčanov je več kot zaslužena, bili so boljši praktično v vseh elementih, tako da so v taboru Kanalcev pred povratno tekmo upravičeno zaskrbljeni.

“Fantje so bili z glavo očitno že v polfinalu. Iskreno povedano, sem prepričan, da so Kranjčane podcenjevali. Igrali smo brez obolelega Daneta Mijatovića, toda to ni razlog, da smo izgubili. Gostje so bili boljši v vseh elementih, če pogledam statistiko, vidim, da so bili precej boljši v servisu in sprejemu. Imeli so tudi deset blokov več kot mi, tako da lahko rečem, da je njihova zmaga več kot zaslužena. Mi smo lahko zaskrbljeni, to se tudi vidi na obrazih igralcev. Vprašanje je, če nam bo lahko Mijatović v soboto pomagal, za nameček si nam je v četrtem nizu gleženj poškodoval še kapetan Andrej Kovačič. Ne piše se nam nič dobrega,” po porazu ni bil najboljše volje direktor Salonita Miloš Grilanc.

Začetek tekme sicer ni kazal na tak razplet, saj so domači prevzeli nadzor nad igro. Gostje so jim sicer “dihali za ovratnik”, toda v končnici so bili predvsem zaradi lastnih napak nemočni. Toda v nadaljevanju so izboljšali svojo igro, bili oni tisti, ki so imeli skozi niz minimalno prednost, ki so jo v končnici povečali. Bržkone pa je bil za končni razplet odločilen tretji niz, v katerem so domači imeli zaključne žoge za zmago, a jih niso izkoristili, kar pa ne velja za goste, ki jih je v vodstvo z 2:1 z asom, svojo edino točko na tekmi, popeljal Žiga Lužovec.

Izenačen je bil tudi četrti niz, a tudi v njem so bili za odtenek boljši gosti, ki jim je zmago zagotovil najučinkovitejši posameznik tekme Andrej Štembergar Zupan.