Sašo Rop o novi sezoni in turnirju za MEVZA srednjeevropski pokal

Pred začetkom sezone in turnirjema za Pokal Kranja ter MEVZA srednjeevropski pokal smo na vroči stol dobili trenerja prve članske ekipe, Saša Ropa:

Ste zadovoljni s pripravljalnim obdobjem? Je bil na čem letos poseben poudarek?

Sem zadovoljen. Količinsko je bilo priprave toliko, kot smo hoteli, kvaliteta bi bila morda lahko višja. Vendar so temelji postavljeni. Letos je bilo posebno to, da smo od prvega dne trenirali v dvorani, igro 6 na 6. Ekipa je zelo mlada, zato je bilo bistveno, da se čimprej uigra in se vzpostavi sistem.

Letos so novinci sprejemalca Gal Kos in Črt Bošnjak ter bloker Jan Maček. Bo spremenjena postava kaj vplivala na naš način igre?

Odhod Mateja Köka in prihod dveh mladih perspektivnih igralcev je prinesel veliko konkurenco, boj za mesto sprejemalca, kar je dobro za njihovo napredovanje. Enako velja za blokersko pozicijo. Dejstvo je, da smo letos izgubili nekaj na prodornosti v napadu na visoke žoge. Naša igra bo zato letos predvsem hitrejša, morali bomo biti manj predvidljivi.

Lanska sezona je bila izjemno uspešna, z rekordnim številom zmag in končnim 3. mestom v državi, kar je največji uspeh kluba. Vam to pred novo sezono predstavlja spodbudo za naprej ali pritisk?

Ni pritisk. Lanska sezona je predvsem lepa popotnica za naprej, tudi zato ker nam je odprla nova vrata. S 3. mestom smo si priborili nastop na MEVZA srednjeevropskem pokalu. Prvič v zgodovini kluba bomo lahko zaigrali na tem mednarodnem tekmovanju, kar prinaša nov izziv in motivacijo. Kar se tiče domačega prvenstva, pa kot trener vedno stremim k višjim ciljem. Naši cilji so podobni kot lani, kljub temu da nas bo sigurno 90% nasprotnikov odpisalo v bojih za prva 4 mesta. Ampak mi bomo to izkoristili in delamo, fantje so pridni.

Za kako močne klube gre v MEVZA srednjeevropskem pokalu?

Gre za najvišje uvrščene ekipe v ligah srednjeevropskega prostora, tako da so sigurno vrhunske. SK Posojlnica Aich/Dob je avstrijski podprvak in bo igral kvalifikacije za ligo prvakov, HAOK mladost je hrvaški podprvak, VKP Bystrina SPU Nitra pa so slovaški prvaki. To so močne in predvsem izkušene ekipe, ki imajo igralce z ogromno mednarodnimi tekmami za seboj. Imajo tudi bistveno večje proračune in vse 3 ciljajo na naslove prvakov v svojih ligah.

Ste sami kdaj igrali na podobnem mednarodnem tekmovanju? Kako ste to izkušnjo doživeli takrat?

Nazadnje s Triglavom, vendar tisto je bil Challenge pokal. To je bila super popestritev sezone, doživel sem jo kot nagrado za rezultat v prejšnjem letu. Tudi letos je to fantom nagrada za lanski uspeh in super priložnost za mednarodne izkušnje. Vendar ne bomo igrali samo kot udeleženci in obiskovalci tekmovanja, ampak bomo poizkušali biti tekmovalci in zmagovalci.

Verjetno bo za pripravo prav prišel prihajajoči Pokal Kranja. Na katero ekipo je potrebno posebej paziti?

Pokal Kranja bo super simulacija za MEVZO, saj bo ravno tako več zaporednih dni mednarodnih tekem.  Ekipi iz Reke in Gradca sta bili obe 3. v svojem prvenstvu, tako da bosta zagotovo vredna nasprotnika.

Še kakšna beseda za naše navijače?

Upam, da se bodo Pokala Kranja, predvsem pa MEVZA turnirja udeležili v čim večjem številu. Gre res za vrhunske dogodke, saj bo prvič v zgodovini turnir srednjeevropskega pokala v Kranju. Hkrati bo to uvod v sezono 2017/18 in prve tekme, ki bodo postavljale smernice, na kašni poti smo.