Sberbank DP Kranj 2019 – drugi dan

Drugi dan Sberbank DP v odbojki na mivki Kranj 2019 se je začel v sončnem vremenu in vročih 30°C. V prvem ženskem polfinalu sta se Lana Žužek in Zala Špoljarič zoperstavili Nini in Tajdi Lovšin. Slednji sta prikazali, da sta tudi letos v odlični formi – z brezkompromisnim pritiskom pri servisu sta nasprotnicama onemogočali dober položaj v napdu, sami pa nizali točko za točko z lepimi obrambami in protinapadi. Z rezultatom 21:14 ter 21:12 sta tako napredovali v finale ob 21. uri, dvojica Žužek/Špoljarič pa v boj za bronasto medaljo na letošnjem državnem prvenstvu.

V prvem moškem polfinalu sta si nasproti stala para Berk/Grut in Pokeršnik/Drobnič. Prvi niz se je začel izenačeno, prvo večjo prednost sta si po bloku in napaki nasprotnikov pri podaji priborila Danijel Pokeršnik in Sergej Drobnič. Rezultatska prednost petih točk je kljub lepim obrambnim potezam Berka in Gruta zadoščala za preostanek prvega niza, v drugem nizu pa sta Berk in Grut prevzela pobudo in povedla za tri točke, ampak Drobnič in Pokeršnik nista dopustila izenačenja v setih, pri 16:16 je bil rezultat zopet izenačen, z 21:18 pa je bila odločena tudi tekma. Prva moška finalista sta tako postala Danijel Pokeršnik in Sergej Drobnič.

Tudi drugi ženski polfinale je minil brez presenečenja. Aktualni državni prvakinji Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik sta proti izzivalkama Klari Kregar in Katarini Fabjan prikazali dobro formo in zanesljivo igro. Prvi niz sta dobili z 21:16, drugega pa z 21:15 in se tako ponovno uvrstili v finale državnega prvenstva.

V zadnjem polfinalu dneva sta se Tadej Boženk, ki brani lanski naslov, ter Vid Jakopin pomerila z Črtom Bošnjakom in Miho Plotom. Slednja sta začela tekmo z nekaj napakami, kar je Boženku in Jakopinu dalo priložnost za nabiranje prednosti. Prvi set se je tako končal dokaj zanesljivo z 21:17. V nadaljevanju sta se Bošnjak in Plot nekoliko zbrala in prikazala odlično igro v drugem nizu, rezultat je bil 5 točk prednosti. Žal pa za tretji set tudi to ni zadostovalo, Jakopin in Boženk sta prednost izničila in si z 21:18 zagotovila nastop v finalnem obračunu. V moškem finalu sta si torej nasproti stala branilca lanskega državnega naslova Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk.

Ženska tekma za tretje mesto je bila prva tekma drugega dne, v kateri je zmagovalca odločil šele tretji niz. Prvega sta prepričljivo, z 21:12 dobili Lana Žužek in Zala Špoljarič, nato pa se je tehtnica prevesila na drugo stran, Klara Kregar in Katarina Fabjan sta v drugem nizu našli svojo igro in izenačili na 1:1 v nizih. Tretji, odločilni niz je bil boj za vsako točko, na koncu pa sta s 15:11 slavili Zala Špoljarič in Lana Žužek, ki sta tako osvojili bron na letošnjem državnem prvenstvu.

V tekmi za tretje mesto pri moških sta se Matevž Berk in Andrej Grut pomerila z Črtom Bošnjakom in Miho Plotom. Slednja v prvem setu nista našla svoje igre, napravila sta veliko napak, Berk in Grut pa sta igrala dovolj zanesljivo za suvereno osvojitev prvega niza. Premor med nizoma je bolj koristil Črtu in Mihu, saj sta v drugem nizu parirala veliko bolje, rezultat je bil dolgo časa poravnan, na koncu pa sta z 21:19 celo uspela izenačiti izid v nizih. Nalet iz zmage v drugem nizu sta Bošnjak in Plot obdržala tudi v tretjem, zaigrala sta še bolj sproščeno, dodatno pa je na izid vplivalo tudi nekaj neizsiljenih napak Gruta in Berka – tretje mesto je tako po treh nizih pripadlo Črtu Bošnjaku in Mihi Plotu.

V finalni tekmi v ženski konkurenci sta se branilki naslova Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik pomerili s Tajdo in Nino Lovšin. Prvi niz se je začel dokaj izenačeno, a kmalu sta aktualni prvakinji pokazali, da nista po naključju spet finalistki, in si priigrali 5 točk prednosti pri 13:8. Sestrični Lovšin sta napravili še nekaj napak v napadu in niz je bil kmalu odločen, končni rezultat 21:11 za dvojico Jančar/Kotnik. Napadalki na naslov prvakinj sta v drugi niz krenili odločno in v lepih dolgih točkah večkrat na koncu ostali v dobrem položaju. Prednost 9-5 z začetka niza sta obdržali kljub nekaj priložnostim obeh Tjaš in izenačili v nizih z 21:17. Tretji niz je postregel s poslastico za številne gledalce, videli smo dolge izmenjave ter izenačen rezultat in nobena od ekip ni uspela več kot dveh točk prednosti. Na koncu sta nekaj več zbranosti premogli aktualni prvakinji in naslov je s 15:13 ostal v rokah Tjaše Jančar in Tjaše Kotnik.

Moški finale je bil obračun med Pokeršnikom in Drobničem na eni strani ter Jakopinom in Boženkom na drugi. Oba para sta prikazala igro vredno finala državnega prvenstva, prva pa sta do prednosti prišla Danijel Pokeršnik in Sergej Drobnič pri rezultatu 8:6 v prvem nizu. Vodstvo ni trajalo dolgo, je že pri 9:9 semafor spet kazal izenačen rezultat. Izmenjave in kratka vodstva pa smo gledali vse do končnice. Jakopin je na koncu prvi niz zaključil v svojo korist z blokom za 22:20. Drugi niz se je sicer začel napeto, ampak Vid Jakopin in Tadej Boženk sta prikazala učinkovito igro, zlasti težaven za nasprotnika je bil Jakopinov blok, saj je z njim dosegel kar tri točke zapored. Prednost je znašala že 5 točk za Jakopina in Boženka in kljub vrhunski odbojki v preostanku niza Pokeršnik in Drobnič nista uspela izničiti te razlike. Z 21:14 sta tudi drugi niz dobila Vid Jakopin ter Tadej Boženk in tako osvojila naslov državnih prvakov 2019.