Sberbank DP Kranj 2019 – prvi dan

Prvi dan Sberbank državnega prvenstva v odbojki na mivki 2019 je v prvem delu minil na treh prizoriščih, boji v skupinah so poleg centralnega igrišča v Kranju potekali tudi v Struževem (pokrovitelji lokacije so Korotan d.o.o. in BO-team d.o.o.) ter v Preddvoru, nato pa se je dogajanje od četrtfinala dalje preselilo v Kranj.

V prvem ženskem četrtfinalu Lana Žužek in Zala Špoljarič nista dopustili presenečenja. Nasproti sta jima stali Eva Seretin in Zoja Humerca, ki sta sicer prikazali nekaj lepih potez, a hkrati napravili tudi precej napak. Te pa sta njuni tekmeci zanesljivo kaznovali in v obeh nizih zgodaj prišli do velike prednosti. Končni izid je bil 21:10 in 21:16.

Prvi moški četrtfinale je bil bolj zanimiv – obračun med dvojicama Dulai/Grünwald in Berk/Grut je postregel z izenačeno igro in po dveh setih zmagovalec še ni bil odločen. V odločilnem tretjem nizu sta nekaj več zbranosti prikazala izkušenejša Matevž Berk in Andrej Grut. Skozi celoten niz jima je uspelo držati prednost dveh točk in z napako pri servisu sta se Dulai in Grünwald morala posloviti od nadaljevanja turnirja.

Sledil je drugi ženski četrtfinale, ki se je končal bliskovito hitro, tekma je trajala le 23 minut. Sestrični Lovšin sta prikazali odločno igro, povsem nadigrali Zalo Jakše ter Niko Košiček in se tako upravičeno uvrstili v polfinale proti dvojici Žužek/Špoljarič.

Danijel Pokeršnik letos brani naslov državnega prvaka z novim soigralcem, Sergejem Drobničem. V četrtfinalu sta se pomerila z dvojcem Lobnik/Primec in dokazala, da bosta tudi v tej zasedbi nevarna za naskok na naslov – z 21:18 in 21:14 sta bila boljša od nasprotnikov in postala druga polfinalista letošnjega prvenstva, v polfinalu pa ju pričakujeta Berk in Grut.

Tretji ženski četrtfinale je minil v znamenju dolgih točk in borbene igre na obeh straneh mreže. Po izgubljenem prvem nizu z 21:18 sta Katarina Bulc in Nina Zdešar v drugem nizu stopili na plin in povedli, kazalo je že na tretji niz, vendar pa je Klari Kregar in Katarini Fabjan uspel preobrat in na koncu sta tekmo dobili z 2:0.

Pred vse bolj polnimi tribunami na centralnem igrišču v Kranju je sledil tretji moški četrtfinalni dvoboj, v katerem sta se Črt Bošnjak in Miha Plot, sicer dvoranska igralca domačega kluba, pomerila z Davidom Renkom in Urhom Portom. V prvem nizu sta bila z 21:15 prepričljivejša Bošnjak in Plot, drugi niz pa je bil prava drama in srdit boj za vsako točko. Port in Renko sta imela že zaključno žogo za tretji niz, a sta Bošnjak in Plot vzdržala pritisk in v podaljšani igri slavila s 24:22 in tako postala tretja polfinalista.

V zadnjem ženskem četrtfinalu sta se Nika Hrovat in Nika Benedik Bevc pomerili z aktualnima prvakinjama Tjašo Jančar in Tjašo Kotnik. Kljub dostojnemu odporu prvih sta slednji upravičili vlogo favoritinj. Z 21:15 in 21:16 sta postali še zadnji polfinalistki in se bosta za vstopnico v finale pomerili z dvojico Kregar/Fabjan.

Zadnja tekma prvega dne je bil obračun med Jakopinom in Boženkom (branilcem naslova od lani z Danijelom Pokeršnikom) na eni strani ter mladima Rozmanom in Šenom na drugi. Tudi ta tekma se je kljub srčni igri Rozmana in Šena končala po pričakovanjih, z 2:0 sta bila zmagovalca Vid Jakopin in Tadej Boženk, ki se bosta v polfinalu pomerila s Črtom Bošnjakom in Miho Plotom.