Tretja zmaga za tretje mesto

Triglav je premagal še zadnjo oviro na poti do tretjega mesta in Salonita v četrtfinalu končnice. Kranjčani so bili v 5. krogu modre skupine boljši od Maribora in ga premagali s 3:0 (24, 21, 18).

Športna dvorana Planina Kranj, 8. marec 2017, gledalcev 100, sodnika Perčič (Kamnik) in Zajec (Ljubljana).

Triglav Kranj: Toman (L) , Lužovec , Tučen 7, Bregant 11, Planinc 13, Beravs, Bežek 1, Mali , Jenko , Kök M. 8, Kök A. 2, Rezar 4. Trener: Sašo Rop.

Maribor: Horvat 15, Mulec 2, Knuplež (L), Mlakar, Pelemiš 2, Kvas , Donik 6, Uremovič 3, Virtič , Plesec 11, Hafner, Kamnik 1.

Na tekmi, ki je odločila o tretjem mestu v modri skupini, sta ekipi začeli izenačeno. Prve težave so se pojavile pri Donikovem sprejemu float servisa, nato pa še pri njegovem napadu. Triglavani so tako povedli s 7:4. Ko je še Rezar zaustavil Uremoviča, je rezultat znašal 9:5, nato pa je na vrsto prišel Tomaž Horvat. Zaključil je 4 od 5 napadov in znižal na 10:9. Tudi, ko Donik in Kamnik nista uspela zaključiti, je poskrbel za točko z blokom in vodstvo Maribora 11:10. V nadaljevanju je Matej Kök napravil napako, Donik je dosegel točko na servisu, obrambnim igralcem Triglava pa so lahke žoge uhajale v strop. Maribor je tako povedel z zajetno prednostjo 15:11. Po odmoru Saša Ropa je domačim steklo bolje. Po nekaj uspešnih obrambah in točki Planinca na servisu so izenačili na 17. točki. Kljub štirim neuspešnim poizkusom mariborskega napada prek sredine Triglavani s podobno nerazpoloženim napadom niso uspeli priti do vodstva v končnici. Horvat bi skoraj že prinesel zmago v prvem setu svoji ekipi, pa ga je z enojnim blokom ustavil nekdanji igralec Maribora Jan Planinc. Razliko je na koncu naredil as prek vrha mreže Janka Breganta in prva obranjena žoga Vasji Plescu. Set je tako pripadel domačim s 26:24.

Drugi set so bolje začeli Kranjčani. Napravili so dva bloka in točko na servisu ter tako povedli z 10:6. Izrazito je bil razpoložen Jan Planinc, ki je dosegal točke iz težkih situacij in imel prvič najvišjo učinkovitost med krajnimi napadalci v svoji ekipi. Po vodstvu Kranjčanov s 15:10 se je večanje razlike ustavilo. Mariborčani so imeli namreč dvakrat boljši sprejem kot v prvem setu in Tine Kvas je dosledno skrbel za napad na enojni blok. Domače je zopet reševal blok; dosegli so že svojega sedmega, medtem ko so pri Mariboru dosegli 2. Kljub temu, da sta bila Horvat in Plesec še vedno blizu 70% uspešna v napadu, Mariborčani niso uspeli doseči break točke in Triglavani so s pipe-om Planinca set zaključili na 25:21.

Po dveh osvojenih nizih domačih je bilo že jasno, da bo Triglav osvojil tretje mesto in igralci so se nekoliko sprostili. Videli smo nekaj atraktivnih napadov in obramb na obeh straneh in začel je delovati tudi mariborski prvi tempo. Gostje so za ugodnejši izid še vedno delali preveč neizsiljenih napak (7 več od domačih), Triglavane pa je pogosto rezultatsko dvignil blok. Do rezultata 17:12 za Kranjčane so ti napravili že 10 blokov, medtem ko so gostujoči le tri. Morda zaradi rahle vdaje Mariborčanov, morda pa zaradi razpoloženega Jana Planinca, je tretji set brez večjih težav pripadel domačim s sedmimi točkami prednosti. S 25:18 in 3:0 so tako Kranjčani ubranili 3. mesto, Maribor pa je pred končnico ostal na 4. mestu.