Triglavu prvo dejanje četrtfinalne bitke

Odbojkarji Triglava iz Kranja so v prvi četrtfinalni tekmi Pokala Slovenije z rezultatom 3 : 1 ( 13, -23, 21, 19) premagali Hoče. Razen prvega seta je bila tekma vseskozi izenačena, znova pa so domači s pomočjo publike in prevlade v bloku ter napadu prišli do ključnih točk v končnicah. Za preboj na finalni turnir bodo tako Hočani potrebovali 3 točke in še zmago v morebitnem zlatem nizu.

Športna dvorana Planina Kranj, 25. januar 2017, gledalcev 300, sodnika Melavc (Šempeter) in Adrovič (Kamnik).

Triglav Kranj: Toman (L) 1, Lužovec , Tučen 10, Bregant 19, Planinc 3, Beravs 3, Bežek , Mali , Jenko 6, Kök M. 16, Kök A., Rezar 3. Trener: Sašo Rop.

Hoče: Crnjanski 18, Orthaber (L), Cafuta, Šijanec 1, M. Planinšič 3, Špindler, Franc 4, Repa, Vovk 6, Radović 15, U. Planinšič 4, Zidar. Trener: Aleš Andlovič

Prva četrtfinalna tekma Pokala Slovenije se je začela s težavami gostujoče ekipe iz Hoč. Slab sprejem in neučinkovitost v napadu sta jih pripeljala do zaostanka 6:2. Do prvega tehničnega odmora se je po asu Breganta prednost povečala na 5 točk. Po nadaljnih težavah gostujočih v napadu je Miho Planinšiča zamenjal Šijanec, ob rezultatu 14:7 pa je Andlovič poizkusil še z menjavo podajalca. Triglavani so še naprej uspevali z dobrim servisom oddaljevati goste od mreže in z blokom ter obrambo večati prednost. Hočani tako do konca seta niso ušli iz krča in niz je pripadel domačim pri izidu 25:13. Zgovoren je podatek, da so bili domači v prvem setu 82% uspešni v napadu, medtem ko je ta odstotek pri gostih znašal 27%.

V drugem setu je gostujoči trener poizkusil s prvotno začetno postavo in bil nekoliko bolj uspešen. Vovk je z dobrim začetnim udarcem povzročil nekaj težav kranjskim sprejemalcem in prinesel izenačenje na 4. točki. Enako je uspelo tudi Urošu Planinšiču in po dveh napakah Breganta v napadu so Hočani povedli z 8:6. Serijo je z blokom Radoviću prekinil Jure Jenko, vendar so Triglavani izgubili nalet iz prvega niza. Reševal jih je Matej Kök, ki je bil do tedaj 71% uspešen in je prejemal podaje v vse cone. Ko je dodal še uspešen skok servis, so Kranjčani uspeli izenačiti izid na 12:12. Vzdušje tega seta je bilo povsem drugačno, saj se je v napadu razigral eksplozivni Crnjanski, celotna ekipa Hoč pa je dobro servirala. Na to je odgovoril Bregant na servisu, Jure Jenko pa je dosegel svoj drugi in tretji blok za rezultat 17:14 v korist domačih. Po menjavi je na servis prišel Crnjanski in z dvema začetnima udarcema poskrbel za izenačenje in prvi napet set med tema dvema ekipama. Ko se je na servisu razigral še Radović in povedel svojo ekipo na 21:20, je Rop moral ukrepati z odmorom. V končnici je bil odločilen blok Crnjanskega Bregantu, ki je prinesel Hočam 2 set točki. Drugo je z napadom izkoristil isti igralec in drugi niz so dobili Hočani s 25:23.

Nov set se je zdel kot nadaljevanje končnice, saj napetost ni popustila. Crnjanski je še vedno zaključeval iz težkih položajev, pridružil pa se mu je do tedaj nekoliko manj uspešni Radović. Break prednosti je prvi prinesel Matej Kök s točko na servisu za 6:4, vendar so do tehničnega odmora že povedli Hočani. Nekoliko so strnili blok, prišli do obramb in večkrat zaključili prek sredine. Točko zaostanka so Triglavani nadoknadili šele po bloku Planinca za 11:10. To je bil že 8. blok Kranjčanov v primerjavi s tremi bloki Hoč. Po novem bloku Tučena in asu Jenka so Triglavani povedli s 16:14. Blokerski dvojec iz Žirovnice je domači ekipi vrnil samozavest iz prvega seta, po napaki Radovića pa je z zgornjim odbojem dosegel točko še domači libero Toman in rezultat je znašal 19:15. Prednost štirih točk so Triglavani ob dobrih servisih Breganta obdržali do konca in tretji niz osvojili s 25:21.

Četrti niz se je zopet začel v znamenju Crnjanskega, ki je dosegel že svojo 16. in 17. točko. Triglavani so odgovorili s float servisom Tučena in pipe-om Köka, vendar so popustili na sprejemu in po kontroverzno dosojenem dotiku zaostali na 10:7. Tedaj je Sašo Rop poizkusil z menjavo Jenka z Rezarjem in zadel v polno, saj je slednji nemudoma dosegel točko v napadu in na servisu ter tako izenačil na 11. točki. Vedoč, kako pomemben je ta set, sta se obe ekipi borili, kot bi šlo za samo končnico, uspešnejši pa so bili domači, saj sta Crnjanski in Radović v veliki želji vsak napravila po eno napako v napadu. Po že šestem uspešnem pipe-u Mateja Köka in bloku Rezarja so Kranjčani povedli z 18:14. Četudi se je v končnici niza razigral Radović, je bila prednost Triglavanov dovoljšnja, da so pripeljali set do konca z rezultatom 25:19 in si tako nabrali lepo prednost pred povratno tekmo v Hočah.