Triglav premagal žilave Mariborčane

Odbojkarji Triglava iz Kranja so v tekmi 15. kroga 1. DOL za moške  z rezultatom 3 : 0 ( 25, 20, 23) premagali Maribor. Po rezultatu sodeč enostranska tekma je bila po statističnih kazalcih dokaj izenačena, ključne za zmago Triglava pa so bile boljše predstave v končnicah in neizsiljene napake gostujoče ekipe.

Športna dvorana Planina Kranj, gledalcev 200, sodnika Tomec (Novo mesto) in Novak (Dvor).

Triglav Kranj: Toman (L), Lužovec , Tučen 4, Bregant 18, Planinc 6, Beravs 1, Bežek , Mali , Jenko 7, Kök M. 15, Kök A., Rezar .

Maribor: Horvat 14, Mulec 7, Knuplež (L), Mlakar, Pelemiš, Vrabl (L), Kvas , Košenina 10, Donik , Šoštarič, Uremovič 8, Virtič , Hafner, Plesec 12.

Prva tekmo v novem letu za Mariborčane je na servisu začel Tine Kvas in na korekciji Tomaž Horvat, medtem ko se je pri domačih po dolgem premoru vrnil Jan Planinc. Morda se je Kranjčanom poznalo, da so v letu 2017 že odigrali eno tekmo, saj so začeli nekoliko bolje in povedli s 5:3. Pri gostih je s servisom odgovoril kapetan Horvat in jim pomagal do treh zaporednih točk, nato pa prejel blok. Kvasu je v napadu še vedno ostal Plesec, s katerim se očitno odlično ujameta v coni 4, za brake točko Kranjčanov pa je poskrbel Jan Planinc in tako obdržal rezultat izenačen do 8. točke. Za izmenično zaključevanje sta v nadaljevanju skrbela Matej Kök in Vasja Plesec, do preloma pa je prišlo pri 11. točki, ko je prišlo do kontroverzne situacije z žogo na neznano kateri strani antene. Točka je pripadla Mariborčanom, na račun zmede pri domačih pa so dobili še eno. S servisi in napadi Horvata so prišli do vodstva 15:12. Na to se je odzval domači kapetan Bregant z napadom ter s tremi servisi in tako poskrbel za vodstvo 16:15. Po napaki Kvasa na podaji in obrambi domačega libera Tomana so Triglavani povedli z 19:16 ter tako prisilili Matevža Kamnika v odmor. V končnici so Mariborčani uspeli z dvema obrambama in se približali le na točko zaostanka in skoraj bi izenačili, ko je napako pri podaji zopet napravil Kvas. Darilo bi Kranjčani po nekaj neumnostih skoraj zapravili, vendar so po infarktni končnici vendarle slavili s 27:25.

V drugem setu se je napeto vzdušje še kar nadaljevalo. Po začetni slabi igri Košenine in vodstvu Triglava so Mariborčani pritisnili in osvojili maratonsko točko za preobrat. Do prvega tehničnega odmora so prišli do vodstva, saj Kranjčani niso našli odgovora na diagonalni udarec Vasje Plesca na črto. Do tedaj sta s Horvatom vsak dosegla že po 8 točk. Prvo prednost dveh točk za goste je prinesel Kvas na servisu. Takrat so imeli Mariborčani že 10 napak na servisu, nato pa so s konsistentnim pritiskom spravili domače v težave in napadu ter si priborili vodstvo 14:11. Ponovno je v težkem trenutku odgovoril Bregant s kar štirimi zaporednimi točkami po lastni zaslugi. Ko mu je na servisu uspelo še s floatom na Košenino, so domači povedli s 16:14.  Trener gostujočih je tedaj poizkusil z dvojno menjavo Kvas-Carletti in Horvat-Donik. Mariborčanom je uspelo ustaviti naval in po dobrem servisu Muleca še izenačiti na 18. točki. Svojo kvaliteto pa je tedaj uspelo pokazati Mateju Köku, ki je najprej zaključil iz nemogočega položaja nato pa še dosegel as. Triglavani so tako dvignili svoje razmerje točk proti napakam na servisu na 6:4, medtem ko je ta količnik pri Mariborčanih znašal 1:11. V končnici je Mateju Köku uspelo zaključiti še v stilu N’Gapetha na drugo žogo iz cone 6, Jan Planinc pa je s solo blokom zaustavil Tomaža Horvata. Drugi set je tako pripadel Kranjčanom z rezultatom 25:20.

Začetek tretjega niza je bil kopija drugega. Začetno vodstvo 4:1 domačih so gostje izničili z blokom in uspešnim napadom prek centralnih blokerjev. Domači so se po novi N’Gapethovski potezi Mateja Köka razživeli in povedli z 9:6, Kamnik pa je zopet reagiral z dvojno menjavo. Carletti in Donik nista uspela doprinesti k igri Mariborčanov in kmalu sta zapustila igrišče. Janko Bregant in Matej Kök sta do tedaj skupno dosegla 27 točk, medtem ko je Mariborski udarni dvojec Horvat-Plesec ostal pri vsoti 20. Po napaki Horvata in bloku Plescu so domači povedli s 16:11. Pri rezultatu 19:14 je ponovno prišlo do sporne odločitve, kjer so Kranjčani potegnili kratko, Mariborčani pa so znali izkoristiti padec fokusa in približali so se na 19:17. Mateju Köku trikrat zapored ni uspelo zaključiti, Horvat pa je svojo ekipo popeljal do izenačenja na 20:20 in vse je bilo nared za novo razburljivo končnico. Ekipi sta izmenjaje dosegali točke, tudi po izredno dolgih izmenjavah. Vse kar je bilo potrebno je bil dober servis domačega kapetana Breganta in set se je končal s 25:23.