Zavarovalnica Sava DP v odbojki na mivki Kranj 2021 – poročilo

Tradicionalno državno prvenstvo v odbojki na mivki v Kranju se je odvilo med 22. in 24. julijem, na njem pa se je pomerilo najboljših 12 ženskih in moških ekip v državi. Izmed lanskih prvakov  – Monika Potokar & Tjaša Kotnik ter Nejc Zemljak & Jan Pokeršnik – je naslov uspelo ubraniti le Tjaši Kotnik, ki je letos nastopila s Tajdo Lovšin. V finalu sta porazili Tajdino sestrično Nino Lovšin ter njeno soigralko in reprezentančno kolegico Špelo Morgan. S superiorno igro Kotnikove v bloku sta novi prvakinji prišli do odločilne prednosti v obeh nizih in se veselili zlata. To je za Tajdo Lovšin že drugi naslov državne prvakinje, za Tjašo Kotnik pa že peti. Tretjega mesta sta se veselili mladi igralki in najprijetnejše presenečenje tega turnirja, Maja Marolt in Iza Zbičajnik. Žal sta tekmo za bron reprezentantki Ira Kadunc in Asja Šen bili primorani predati zaradi višje sile.

Pri moških je Nejc Zemljak tudi poizkušal ohraniti zlato medaljo iz prejšnjega prvenstva, vendar sta mu to preprečila zdaj že 8-kratni državni prvak Danijel Pokeršnik in njegov soigralec Črt Bošnjak. Nejc Zemljak je v odsotnosti svojega partnerja Jana Pokeršnika zaigral z obetavnim mladim odbojkarjem Klemnom Šenom, vendar sta Pokeršnik in Bošnjak prikazala boljšo predstavo in uigranost v praktično vseh elementih in s tem potrdila svoj nedavni uspeh na FIVB turnirju v Belgiji. Danijel Pokeršnik je tako izenačil rekord Jasmina Čuturića, ki je svoj 8. naslov osvojil leta 2004. V boju za bron sta proti domačinu Juretu Glamočaninu in Manuelu Grünwaldu slavila Štajerca Alan Košenina in Rok Bračko. Bračko je tik pred začetkom državnega prvenstva osvojil naslov evropskega prvaka do 20 let v paru z Rokom Možičem, na domačem turnirju pa mu je v polfinalu po tesnem boju zmanjkalo nekaj dnevne forme proti dvojcu Zemljak/Šen.

Organizatorji iz Odbojkarskega Kluba Triglav Kranj so z dogodkom zelo zadovoljni, saj so lahko po dolgem času zopet odbojkarski Sloveniji in prebivalcem Kranja približali pravo poletno vzdušje ob vrhunskih odbojkarskih predstavah na tribunah v polni kapaciteti.

Izjava Tjaše Kotnik in Tajde Lovšin: »Ob zmagi sva imeli fenomenalne občutke. Zdi se nama, da sva postopoma čez turnir napredovali in igrali vedno bolj suvereno. Nikoli nisva doživeli nobenega večjega padca, za kar sva tudi trenirali. Je pa res da vsako leto prihajajo mlajše ekipe, ki se borijo in od katerih ne moreva pričakovati, da bodo delale napake. Zato se morava tudi midve same pred tekmo dobro pripraviti. Sicer je super zmagati doma, ampak so najini cilji na splošno v tujini. Čimbolj se želiva dokazati v svetovni seriji. Začeli sva delati z novim trenerjem, Tinetom Sattlerjem, in mislim, da je njegov vpliv poleg napredka v večih elementih igre dodal mirnost v psihično napornim trenutkih.«

Izjava Danijela Pokeršnika: »Letošnji cilj je bil naslov državnih prvakov. Med igro sva se držala svoje taktike in hkrati držala svoj nivo igre. Vesel sem tudi za Črtov prvi naslov državnega prvaka. Kar pa se tiče rekorda Jasmina Čuturića, sva prijatelja in verjetno bo v prihodnosti padla kakšna opazka ali šala na to temo. Seveda pa si želim prehiteti njegov dosežek, ne samo izenačiti. Sam bi rad še nekaj let igral na enakem nivoju – glava in telo sta na pravem mestu, motivacije pa tudi ne primanjkuje.«

Podrobno poročilo po dnevih

23. 7. 2021 – skupinski del in četrtfinale

Skupinski del ženskih in moških dvojic se je odvijal v rahlo vetrovnem vremenu. Slednje očitno igralcem ni predstavljalo večjih težav, saj so bile tekme odigrane državnemu prvenstvu primerno. Skupinski del ni prinesel nobenega večjega presenečenja. Moški nosilci turnirja -Bošnjak/Pokeršnik, Zemljak/Šen, Košenina/Bračko in Glamočanin/Grünwald – v skupinskem delu niso izgubili niti enega niza. Matic Fajfar in Rok Podbregar, najmlajša tekmovalca na letošnjem turnirju, sta prav tako pokazala uigrano predstavo in se uvrstila v četrtfinale.

V ženskem skupinskem delu so po pričakovanjih povedle ekipe Kotnik/Lovšin T., Lovšin N./Morgan, in Kadunc/Šen. Napeta tekma je potekala med ekipama Jančar/Kregar in Zbičajnik/Marolt ter se nekoliko presenetljivo končala v korist slednjih. S tem sta mladi tekmovalki dobro napovedali svojo končno visoko uvrstitev.

Po koncu skupinskega dela je nasprotnike v četrtfinalih določil žreb. Otvoritveno tekmo sta odigrali ekipi Kadunc/Šen in Levstek/Erjavec. Mlajši med dekleti Kadunc/Šen sta v obeh setih pokazali igrivost in uigranost. V prvem setu sta z neubranljivim napadom povedli za 10 točk in set tudi osvojili. Drugi niz se je začel izenačeno in z bolj zbrano igro s strani ekipe Levstek/Erjavec, vendar sta kljub temu tudi drugi niz dobili mlajši igralki.

Ekipa Zbičajnik/Marolt se je v drugem četrtfinalu zoperstavila ekipi Hrovat/Benedik Bevc. Po zelo izenačen rezultatu v prvem setu je šla zmaga, po dveh točkah razlike, v roke Nike Hrovat in Nike Benedik Bevc (22:20). V drugem setu sta za 7 točk povedli Zbičajnik in Marolt, ki sta razliko obdržali in tako dobili tudi drugi set (21:17). Po zmagi drugega seta je ekipa Zbičajnik/Marolt s pomočjo učinkovitejšega napada povedla tudi v tretjem setu (15:7).

Moški četrtfinale sta otvorili ekipi Glamočanin/Grünwald in Prevorčnik/Lenič. V prvem nizu je dvojica Glamočanin in Grünwald z zvito igro prišla do zmage (21:15). Tudi v drugem nizu je bila tehtnica na strani dvojice Glamočanin/Grünwald. S pomočjo odličnega bloka Glamočanina sta se uvrstila v polfinale.

V drugem moškem četrtfinalu se je domačin Matic Fajfar s svojim soigralcem Rokom Podbregarjem pomeril proti branilcu 4. mesta lanskega prvenstva, Alanu Košenini, ki letos igra z Rokom Bračkom. Prvi niz je brez težav dobila ekipa Košenina/Bračko (21:13). Drugi set se je začel z nepričakovano izenačenim rezultatom, vendar sta bila favorita vseeno močnejša v obrambi in napadu in tako nasprotnike ponovno pustila na 13. točki.

V predzadnjem ženskem četrtfinalu se je Tjaša Kotnik, štirikratna državna prvakinja, z novo soigralko Tajdo Lovšin pomerila proti Tjaši Jančar, svoji bivši soigralki ter trikratni državni prvakinji in njeni soigralki Klari Kregar. Težko pričakovana tekma se je odvijala ob sončnem zahodu. V prvem nizu je pri 12. točki povedla ekipa Lovšin/Kotnik in na koncu prvi niz tudi pospravila v žep (21:15). Drugi niz se je pričel z učinkovito obrambo in napadom Tjaše in Tajde. Kljub obrambi in bloku nasprotne ekipe ter napakam ekipe Kotnik/Lovšin pri servisih, je bolj uigrano igro prikazala ekipa Kotnik/Lovšin in se s tem tudi uvrstila v polfinale (21:12).

V zadnji ženski četrtfinalni tekmi sta se pomerili Nina Lovšin in Špela Morgan ter Katarina Fabjan in Anja Maček. Ekipa Lovšin/Morgan je pokazala kvalitetnejšo igro in tako gladko dobila oba niza (21:14, 21:10). Z zmago sta postali zadnji ženski polfinalistki.

Pokeršnik/Bošnjak, prva nosilca turnirja, sta v četrtfinalu igrala proti ekipi Novak/Seneković, osmima nosilcema turnirja. Tekma je potekala brez večjih presenečenj. Ekipa Bošnjak/Pokeršnik je v prvem nizu z blokom Bošnjaka bliskovito dosegla zmago (21:10). Tudi drugi niz je bil enosmeren in v prid ekipi Bošnjak/Pokeršnik (21:9).

Po krajšem premoru sta se na igrišču začeli ogrevati zadnji dve četrtfinalni ekipi – Zemljak/Šen in Vinković/Zajc. Veliko presenečenje na kranjskem igrišču je bila igra ekipe Vinković/Zajc, predvsem zaradi zelo uspešnega bloka. Z veličastnim blokom Dina Vinkovića sta osvojila prvi niz (21:18) in presenetila druge nosilce turnirja. V drugem setu sta Zemljak in Šen vstala iz pepela in nasprotni ekipi pokazala svoje izkušnje. V sklepnem delu tekme sta bila prepričljivo boljša od mlajših izzivalcev in gladko osvojila drugi (21:15) in tretji niz (15:6).

24. 7. 2021 Polfinale, 3. mesto in finale

Drugi dan turnirja Zavarovalnica Sava DP v odbojki na mivki 2021 se je začel v sončnem vremenu. Polfinalne tekme sta otvorili moški ekipi Glamočanin/Grünwald in Pokeršnik/Bošnjak.

Že v prvem nizu tekme sta bila bolj prepričljiva Črt Bošnjak in Danijel Pokeršnik, ki sta povedla za 5 točk po asu Bošnjaka. Ekipa Glamočanin/Grünwald se je borila za vsako žogo, ampak je zaradi preveč napak na servisu in v napadu, prvi niz izgubila (21:14). Drugi niz je potekal brez večjih presenečenj in se je končal z rezultatom 21:13 v prid ekipi Bošnjak/Pokeršnik. Zmago sta tako brezkompromisno v žep pospravila Bošnjak in Pokeršnik. Glamočanin/Grünwald se bosta borila za tretje mesto.

Prva ženska polfinalna tekma je potekala med ekipama Kotnik/Lovšin in Kadunc/Šen. Sprva sta bili v vodstvu Ira Kadunc in Asja Šen, vendar sta ju po neuspelih servisih in napadu, kmalu ujeli Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin, ki sta rezultat izenačili in nato tudi povedli ter zaključili prvi niz z rezultatom 21:15. V drugem setu je potekal srdit boj za vsako točko. Kadunc in Šen sta pokazali pravo borbenost, vendar sta napravili precej napak na servisu in v napadu. Tako je 8 točk razlike v rezultatu pripeljalo ekipo Lovšin/Kotnik do zmage v drugem setu (21:12).

Druga, napeta, moška polfinalna tekma je potekala ob sončnem vremenu. Dvakratni državni prvak Nejc Zemljak se je s svojim novim soigralcem Klemnom Šenom boril proti Alanu Košenini in Roku Bračku. V prvem nizu je rezultatska prednost sedmih točk kljub obrambnim potezam Roka Bračka in bloku Alana Košenina zadoščala, da sta zmago v žep pospravila Zemljak in Šen. Presenečenje je predstavljal drugi niz, v katerem sta Košenina in Bračko našla svojo igro in v končnici tekme povedla za 2 točki. V tretji niz je tako ekipa Košenina/Bračko vstopila z odlično obrambo in napadi, vendar je bila uigranost nasprotne ekipe boljša. Z rezultatom 15:7 je bil odločen zadnji set in tudi tekma.

V zadnji polfinalni tekmi smo spremljali boj ekip Zbičajnik/Marolt in Lovšin/Morgan. Niz se je začel z učinkovitim napadom Morganove, vendar sta se Izza in Maja uspeli približati in izenačiti rezultat. Prvi set je šel tako v žep ekipe Zbičajnik/Marolt (21:13). V 2. nizu sta se Nina in Špela otresli začetnega krča in povedli z asom. V končnici seta sta si z zanesljivim napadom pridobili štiri točke prednosti in na koncu osvojile tudi niz (21:17). Napeta igra se je nadaljevala v tretjem nizu, ki se je začel z izenačenjem, nato pa je z mogočnim blokom Špele Morgan povedla ekipa Lovšin/Morgan in si zagotovila prednost dveh pik. Učinkovita obramba ekipe Zbičajnik/Marolt ni bila dovolj, saj se nasprotnicama nikakor nista mogli približati. Set se je končal dokaj zanesljivo na strani ekipe Lovšin/Morgan (15:12).

Pred vse bolj polnimi tribunami in v sončnem vremenu se je začel boj za bronasto medaljo. Presenečenje je bila že prvatekma –  ekipa Kadunc/Šen je morala žal predati igro zaradi višje sile. Tako sta tretje mesto na Zavarovalnica Sava Državnem prvenstvu v odbojki na mivki Kranj 2021 zasedli Izza Zbičajnik in Maja Marolt.

Po ogrevanju za tretje mesto pa so igrišče zasedli Alan Košenina z Rokom Bračkom, evropskim prvakom do 20 let in domačin Jure Glomočanin s svojim soigralcem ManuelomGrünwaldom. Alan in Rok sta na začetku prvega seta povedla za 5 točk in razliko med igro še povečala. Prvi niz je bil tako na strani ekipe Košenina/Bračko (21:9). V drugem setu sta svojo igro našla Jure in Manuel, vendar sta ju z mogočnim blokom in uspešnejšim napadom ujela Košenina in Bračko, ki sta tudi osvojila tretje mesto z rezultatom 21:15.

Ženski finale je potekal ob glasu regelj in zvoku ploskanja s tribun. Po daljšem ogrevanju deklet se je s sodniškim piskom začel prvi finalni set. Pomerili sta se ekipi T. Lovšin/Kotnik in N. Lovšin/Morgan. Prva, otvoritvena točka je bila rezultat napada Tajde Lovšin. S pomočjo bloka Tjaše Kotnik si je ekipa priborila 7 točk prednosti in na krilih poletela do zmage prvega niza z rezultatom 21:12. V drugem setu sta Nina Lovšin in Špela Morgan našli svojo igro in uspeli izenačiti rezultat. Ekipi T. Lovšin/Kotnik sta uspeli stati za petami, dokler nista nasprotnici prikazali neverjetno igro z neubranljivim napadom in odlično obrambo. Zadnji pisk sodnika je piskal v prid Tajdi Lovšin in Tjaši Kotnik, ki sta postali prvakinji letošnjega turnirja (21:15).

Odbojkarska rapsodija, moška finalna tekma med prvima nosilcema turnirja, ekipama Bošnjak/Pokeršnik in Zemljak/Šen se je začela ob 22. uri. Prva nosilca turnirja, Črtomir Bošnjak in Danijel Pokeršnik, sta tekmo začela z dvema točkama prednosti, vendar sta ju z učinkovitim napadom ujela Zemljak/Šen. Blok Bošnjaka je priskrbel, da sta skupaj s Pokeršnikom prvi set dobila z rezultatom 21:14. V drugem setu je semafor kazal izenačen rezultat (4:4). Izmenjav in kratkih vodstev nismo spremljali dolgo, saj sta Bošnjak in Pokeršnik z odličnim blokom in igro, vredno finala, ponovno povedla za 5 točk. Kljub močnim napadom ekipe Zemljak/Šen je bil uspešnejši blok 7-kratnega državnega prvaka Pokeršnikain njegovega soigralca Bošnjaka. Pred sabo sta rušila vse ovire in tako brez izgubljenega niza osvojila zlato medaljo.