Zavarovalnica Sava Kranj Open 2023

Po več kot 20 letih organizacije državnega prvenstva v odbojki na mivki se v Kranju podajamo stopničko višje – gostili bomo mednarodni turnir serije MEVZA Championship Tour! To bo najmočnejši turnir v odbojki na mivki v Sloveniji v letu 2023. Na njem se bodo med 26. in 29. julijem na parkirišču Stara Sava pomerili najboljši igralci in igralke v Srednji Evropi. Videli bomo slovenske dvojice Zemljak/Šen, Boženk/Jakopin, Pokeršnik/Renko, Novak/Zemljič in Morgan/Maček, med izredno močno tujo zasedbo pa tudi udeležence olimpijskih iger! To bo najboljša odbojka na mivki, kar smo jo videli v Kranju. Za dogodek smo pripravili novo spletno stran.

Predstavljamo Zavarovalnica Sava Kranj Open 2023!

  • najvišji nivo odbojke na mivki v zgodovini Kranja
  • najboljši slovenski pari in mednarodna konkurenca
  • največja kapaciteta prizorišča do zdaj
  • sočasnost festivala Kranfest

Vstopnice
Vstopnice za ogled Zavarovalnica Sava Kranj Open 2023 so že na voljo na Eventimu.

Lokacija
Parkirišče Stara Sava, Kranj | Google Maps

Spored
26.7. – kvalifikacije (prost vstop)
27.7. – skupinski del
28.7. – izločilni boji (1/8 in 1/4 finala)
29.7. – 1/2 finala in boji za medalje

Ekipe
Seznam ženskih ekip: LINK
Seznam moških ekip: LINK

Izjave 
Direktor turnirja Sašo Rop je pred začetkom povedal: “OK Triglav Kranj se prvič podaja v organizacijo mednarodnega turnirja v odbojki na mivki pod okriljem srednjeevropske odbojkarske zveze MEVZA, ki združuje odbojkarske zveze Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Cipra, Češke, Izraela, Slovaške in Slovenije. V Kranju takšne odbojke na mivki še nismo videli, hkrati pa bo za pestro dogajanje v mestu poskrbel sloviti festival Kranfest, ki je na sporedu isti konec tedna. Po dogovoru z generalnim sponzorjem, ki nam je pomagal v zadnjih letih, Zavarovalnico Sava, smo se odločili, da stopimo stopničko višje. Že dolgo časa smo razmišljali o organizaciji turnirja svetovne serije Beach Pro Tour Future ali srednjeevropskega prvenstva in se po pogovorih z vodstvom srednjeevropskega združenja odločili za slednjega. Takoj zatem smo začeli z vsemi aktivnostmi, ki za zdaj lepo tečejo. Naše državno prvenstvo bomo tako prvič nadgradili, Kranj pa si zasluži tak dogodek. Tribune so bile vselej premajhne za vse ljubitelje odbojke in športa in to je zdaj tudi neke vrste darilo našim zvestim gledalcem iz Kranja in širše. Z udeležbo smo izredno zadovoljni, saj se je skupno prijavilo kar 54 ekip, kar je absoluten rekord za kranjske turnirje na mivki. Nastopile bodo so nekatere najboljše dvojice iz Avstrije, Češke, Slovaške, Slovenije in Madžarske, dobili pa smo tudi prijave iz Izraela, Hrvaške in Anglije. Slovenska članska odbojka, ki je, kar se tiče števila turnirjev domače serije, žal, nekoliko v zatonu, potrebuje takšna tekmovanja. Naši najboljši igralci in igralke potrebujejo takšne priložnosti za dokazovanje, prepričan pa sem, da bodo tudi gledalci uživali v vrhunski odbojki na mivki.”

Aktualni državni prvak Nejc Zemljak je komentiral: “Bil sem izredno presenečen nad kvaliteto prijavljenih ekip. Govorimo o igralcih, ki nastopajo na turnirjih serije Pro Tour Future, serije Challenger in celo na olimpijskih igrah! Zdi se mi super, da bo Kranj gostil MEVZA turnir. To bo izjemen dogodek za mesto Kranj in z veseljem se bom vrnil na kranjsko mivko pred to fantastično publiko. Težko je napovedati rezultat, ker bo prisotnih kar nekaj močnih in enakovrednih ekip. Vseeno greva na zmago in veva, da so vse ekipe premagljive.”

Njegov soigralec in mladi sprejemalec ljubljanskega ACH Volley, Klemen Šen, pa je dodal: “Konkurenca na srednjeevropskem turnirju v Kranju bo zelo močna, ker so se prijavile praktično najboljše dvojice iz vseh držav in bo težko na vsaki tekmi. Z Nejcem vseeno ciljava na odličja. Zaenkrat se pripravljava vsak sam, ker Nejc čez zimo trenira in igra v Nemčiji, vendar se bova pred kranjskim turnirjem še skupaj uigrala. V Kranj se vedno rad vračam in mislim, da bova na turnirju uživala.” Klemen je lani še dan pred državnim prvenstvom v Kranju pomagal gasiti požar na Krasu. “Še vedno sem prostovoljni gasilec, vendar upam, da bo letošnje poletje mirno in bo edina uniforma, ki jo bom nosil pred MEVZA turnirjem v Kranju, odbojkarska,” je zaključil Šen.

Špela Morgan, dobitnica večih medalj na državnih prvenstvih v odbojki na mivki v Kranju, bo skupaj z Anjo Maček tvorila edino domačo žensko ekipo: “Najina glavna prioriteta sezone je Zavarovalnica Sava Kranj Open 2023, saj gre za najmočnejši mednarodni turnir pri nas. Veseliva se, da se preizkusiva proti takšnim ekipam. Nekaj jih poznava – na univerzitetnem prvenstvu sva se recimo srečali s prvimi nosilkami kranjskega turnirja, češko dvojico Dunarova/Resova, in izgubili, vendar takrat še nisva imeli veliko skupnih treningov ali tekem za sabo. Zanimivo bo videti, kako se bova odrezali tokrat. Čeprav so tekmice dobre, verjamem, da je s pravo igro mogoče premagati katerokoli ekipo na tem turnirju. Za naju je pomembno, da igrava dobro, da narediva čim manj napak, in rezultat bo sledil. Veliko pa bo odvisno tudi od žreba.”

Veteran in nosilec največ naslovov državnega prvaka, Danijel Pokeršnik, letos na turnirjih nastopa z veliko različnimi partnerji, za Zavarovalnica Sava Kranj Open 2023 pa se je dogovoril z Davidom Renkom. “Glavni cilji sezone vključujejo državno prvenstvo v Mežici, za njim pa največji mednarodni turnir letos v Kranju. Na slednjem bomo igrali proti parom, ki nastopajo na turnirjih serije Challenger in Future, tako da bo vsaka tekma na nož. Upam, da se bova z Davidom dobro ujela in borila do zadnje točke. Lahko, da nama uspe priti tudi do odličja. Sam se še vedno počutim dobro, kljub svojim letom. Upam na velik spektakel in, da bo čim več ljudi prišlo podpirat slovenske pare.”