Zmaga Kranjčanom, napredovanje za AB Groningen

GM_CHALLC_300x100Groningen, 9. decembra. V drugi tekmi drugega kroga evropskega pokala Challenge je Astec Triglav premagal AB Groningen Lycurgus v njihovi dvorani s 3:2 (-21, -21, 21, 22, 14). Kranjčani se tako niso uspeli uvrstiti v nadaljevanje, a so kljub temu z zmago in dobrima igrama upravičili nastopanje v tem tekmovanju.

FOTOGALERIJA – avtor Erik Post, Groningen

Groningen – Dvorana Alpha College Sportcentrum, gledalcev 850, sodnika Fuentes Barrasa (Španija) in Reynolds (Irska).

AB Groningen/Lycurgus: De Vries 4, Zijlstra 15, Barla 19, Andringa 7, Van Steen 2, Dercksen 3, Fransen 10, Schuurmnas, Heins 7, Homan 1, Gammauf – libero, Koomen 6.

Astec Triglav: Ivartnik – libero, Čulibrk 2, Ambrožič, Bilandžič 10, Planinc 20, Antonić 3, Rop 14, Bežek – libero, Potočnik 5, Štembergar Zupan 23, Hafner, Berčič 2.

Zmaga

Tekma se je začela pred polno dvorano nizemskih ljubitelje odbojke v Groningenu. Pobudo so prevzeli domači, a se Triglavani niso dali in so z odlično obrambo poizkušali držati ravnotežje. Po dveh odličnih servisih domačega korektorja Fransena pa so Nizozemci prišli v vodstvo s 6:2 in Brumen je moral prekiniti serijo s pol minute odmora. Po napaki Triglava v napadu je sledil tehnični odmor pri izidu 8:3 za Groningen. Tudi po odmoru so Nizozemci z lahkoto zaključevali napade, kajti začetni udarci gostov niso bili dovolj nevarni za domače sprejemalce. Ko pa je serviral Sašo Rop, so Kranjčani uspeli razliko zmanjšati na 10:9 in tokrat se je Zoodsma odločil za prekinitev. Po odmoru je Rop izenačil z asom na 10. točki, nato pa je sledilo obdobje izenačene igre in tudi prvo vodstvo Triglava po napaki Fransena. Še blok Štembergar Zupana domačemu kapetanu Barli in Astec Triglav je prišel do vodstva 14:16 na drugem tehničnem odmoru. Triglavani so z dobrimi obrambami držali izid in pri 16:19 je Zoodsma vzel še drugi odmor. Barla je z odličnimi napadi držal zaostanek 2-3 točk, po napaki kranjsega napada pa prišli na točko zaostanka in Brumen je vzel svoj zadnji odmor v tem nizu pri izidu 19:20. Po odmoru so domači izenačili po bloku Planincu. Nekaj nezbranosti na sprejemu gostujoče ekipe pa je pomenilo spet vodstvo domačih 22:21, nato pa je še Zijlstra dosegel as. Sledila je še ena napaka Triglava v napadu in domači so prelahko osvojili prvi niz s 25:21.

Drugi niz se je začel z blokom Barli in točko Štembergar Zupana v protinapadu. Domači so vrnili z asom Fransena in izenačili pri 4. točki. Malce bolj zbrana igra Nizozemcev v obrambi jim je omogočila prednost točke na prvem tehničnem time-outu. Triglavani po odmoru niso naredili uspešnega napada, domači so pobegnili na tri točke prednosti (10:7) in Brumnu ni preostalo drugega kot še ena prekinitev za pol minute. Še naprej je odlično fukcioniral domači blok, pa tudi Zijlstra je bil nerešljiva uganka za Kranjčane. Nizozemci so si tako nabralli 4 točke prednosti. Kranjčani so poizkušali razliko znižati, a so jim protinapade domači odbojkarji uspešno branili. Razpoloženi Zijlstra je z blokom Ropu priboril prednost 16:11 na drugem tehničnem odmoru. Pri izidu 18:11 za domače je moral Brumen poseči še po drugem odmoru za svojo ekipo. Kranjčani so imeli tudi nekaj smole, da izida vse do končnice niso uspeli znižati. Po bloku Planinca Fransenu pa so vendarli uspeli priti na 5 točk zaostanka (21:16) in po izvrstnem servisu Berčiča na 22:18. Razigral se je Štembergar Zupan, ampak za preobrat je vseeno malo zmanjkalo. Domači so tudi drugi niz dobili z enakim izidom kot prvega in se na ta način že uvrstili v tretji krog tega tekmovanja.

V tretjem nizu so Kranjčani sicer povedli, nato pa naredili dve nerazumljivi napaki zapored v napadu, zato je Brumen reagiral s pol minute odmora. Triglavani so nato vzpostavili ravnotežje na igrišču in s 6:5 ujeli priključek. Do prvega tehničnega odmora so domači dodali še točko prednosti (8:6) z uspešnim napadom Barle iz druge linije. Kljub temu, da je Zoodsma potegnil iz igre de Vriesa, Fransena in prvega podajalca van Steena, je domača vrsta nadaljevala z uspešno igro in držali prednost 2-3 točk. Preobrat so Kranjčani naredili prek razpoloženega Štembergarja Zupana, pa tudi blok je imel sedaj precej lažje delo. Izid na drugem tehničnem odmoru je bil 14:16. Po odmoru se je nadaljevala boljša igra Kranjčanov, ki so prednost povišali na 3 točke. V končnico so Triglavani prinesli 2 točki prednosti – 20:18. Ko se je že zdelo, da bodo gostje uspeli izid izenačiti, pa je z blokom to preprečil Antonić, nezgrešljivi Barla pa naredil napako za prvo set žogo Kranjčanov. Niz je zaključil Jan Planinc pri enakem izidu kot prva dva – seveda tokrat v korist Astec Triglava.

Tudi četrti niz so bolje začeli kranjski odbojkarji. Z nekaj sreče so domači šli na tehnični odmor samo s točko zaostanka, vendar je z blokom po odmoru to takoj popravil Potočnik, nato pa je še Bilandžič dodal as za 3 točke prednosti Kranjčanov. Po bloku Koomena Ropu so domači izid znižali na točko zaostanka. Brumen je napravil dvojno menjavo, iz igre je potegnil Antonića in Štembergar Zupana, kar so Nizozemci izkoristili in povedli s 16:15 na drugem tehničnem odmoru. Sledilo je nekaj napak Kranjčanov, ki so domači vrsti dopustili, da je pobegnila na 3 točke prednosti. Triglavani so zbrali in prek Planinca izid znižali na 19:18, Bilandžič pa je z dvema asoma Kranjčane spet popeljal v vodstvo 19:20. Pri 20:22 je Zoodsma vzel svoj prvi odmor v tem nizu. Triglavani se niso zmedli in so še naprej držali 2 točki prednosti. Štembergar Zupan je poskrbel za prvo set žogo pri izidu 21:24, Triglavani je niso izkoristili, zato pa so takoj naslednjo in izid v nizih izenačili na 2:2.

Zadnji peti niz je bil izenačen do izida 3:3, Nizozemci pa so si z odličnimi obrambami  priigrali dve točki prednosti. Pri izidu 6:4 se je poškodoval Sašo Rop, ki ga je zamenjal Nejc Berčič. Ekipi sta zamenjali strani pri izidu 8:6. Groningen je napadal dovolj uspešno, da Kranjčani niso prišli do priložnosti za protinapade, a ko se je ta ponudila, jo je izkoristil Berčič za izenačenje na 9. točki, Potočnik pa je z blokom popeljal Kranjčane v vodstvo z 9:10. Berčič je vodstvo uspel še povišati na 2 točki prednosti. Domači so z napadom Barle in blokom Bilandžiću uspeli izid izenačiti pri 12. točki in obetal se je dramatičen zaključek tekme. Kranjčani niso uspeli izkoristiti protinapada pri izidu 12:13, še več, Nizozemci so z asom prišli do zaključne žoge 14:13. Izenačil je Štembergar Zupan, Planinc pa izredni izmenjavi žog zopet povedel Triglav v vodstvo. Takoj prvo žogo za zmago so Kranjčani tudi izkoristili.