Druga ženska ekipa: premierna sezona

Druga ženska članska ekipa, najnovejša ekipa OK Triglav Kranj, je bila ustanovljena v sezoni 2018/19 in v svojem premiernem nastopu igra v zahodni diviziji 3. državne odbojkarske lige. Ekipo sestavljajo dekleta, ki so žal v zadnjih letih zaradi pomanjkanja kadra zamenjale kar nekaj trenerjev, sedaj pa se jim končno obeta stabilna sezona in obilica tekmovalnih izkušenj. O tem, kakšna je bila njihova pot do sem in kakšne želje imajo za nastope v članski ligi, smo povprašali kapetanko Lino Pogačar.

Kako so potekale priprave? Si zadovoljna z njimi in zakaj? Na kaj ste se najbolj osredotočili?
Dva tedna pred koncem počitnic (20.8.) so se pričeli prvi treningi. V teh dveh, oz. treh tednih smo zamenjale 5 različnih trenerjev (Franci, Zmago, Ana, Anita in Anže). Kljub temu so bili treningi kar v redu, delali smo predvsem na kondiciji in tehniki. Prvo trening tekmo smo imeli šele 11.10. in na mladinsko tekmovanje  smo odšle precej nepripravljene, v taki postavi, kot smo igrali tam, te punce, pozicije itd. smo igrale na tekmi prvič. Poleg tega je bilo precej pomanjkljivosti in pomanjkanja pregleda pri razdelitvi na kadetske, mladinske in članske treninge. K sreči se je to zdaj, ko imamo enega in stalnega trenerja (Zmagota), to uredilo. Verjamem, da bomo vse nadoknadili, saj pri njem velja red in disciplina.

Kakšne so spremembe v ekipi glede na lani in kakšne so tvoje želje za sezono?
Sprememb v ekipi je veliko. Združile smo se z mladinkami, izmed katerih jih nekaj poznamo, z nekaterimi pa smo se spoznale zdaj. Razumemo se in funkcioniramo v redu. Ekipo sestavljajo:
-punce, ki so lani igrale pri kadetinjah in letos zastopajo kadetinje ter 3. DOL (Ajda, Ava, Tajda, Nika, Daša, Lina)
-punce, ki so bile lani pri kadetinjah in so letos prestopile k mladinkam (Jana, Anja, Sara, Brina, Tina, Lucija)
-punce, ki so že lani trenirale pri mladinkah (Katja, Korina, Monika). Ogromno punc pa je pa nehalo igrati. Mislim, da z ekipo 3. DOL lahko nekaj dosežemo, saj super sodelujemo, pozitivno vplivamo ena na drugo, se podpiramo in smo enotna ekipa. Če govorim v imenu ekipe, letos (glede na čisto novo ekipo) pričakujemo, da se uigramo, kakšno tekmo zmagamo in dosežemo mogoče kakšen, sicer ne res dober, ampak soliden rezultat, za naslednjo sezono bomo pa videli kaj in kako. Tekem je veliko, mislim, da skoraj vsak vikend oz. soboto, konkurenca je kar močna, ampak ne glede na to se bomo borile, potrudile po najboljših močeh in pokazale česa smo sposobne.

V čem ste močne, na kerih elementih pa bo treba največ delati tekom sezone?
Zdaj igramo sistem 5:1 in mislim, da je naša šibka točka dosedanje pomanjkanje treningov. Posledica tega so seveda slabi sprejemi, obramba itd. ampak ni razloga, zakaj se to letos ne bi dalo popraviti. Imamo pa močen napad, ker se nam je vsem izredno izboljšal le na parih petkovih treningih, ko nas je Matevž učil tehniko napada in razne vaje.

Mogoče še komentar na lansko sezono?
Kar se tiče lanskoletne sezone kadetinj, smo bile na koncu vse malo razočarane, saj smo zadnjo tekmo res porazno odigrale. Seveda zato smo krive same, ampak res pa je, da je marsikaj odvisno od trenerja in kakšno energijo ustvari v ekipi. Kakorkoli, lansko sezono smo pustile za sabo, kot neko izkušnjo, iz katere smo se veliko naučile in eden od razlogov je tudi ta, da nas vse to le krepi in vse bolj povezuje.

Trener Zmago Hafner je lahko, glede na to, da je komaj prevzel ekipo, podal le kratek komentar: “Glede na do zdaj videno bo prva prioriteta treningov vzpostavitev sistema igre in predvsem delo na tehniki. Prva sezona v 3.DOL  bo morda bolj spoznavne narave. Po tem, ko vidimo, kako se igra, lahko poizkusimo kaj več in ciljamo na nek konkretnejši rezultat. Namen druge ženske ekipe je tudi, da je baza za napredovanje igralk in morebiten prehod v prvo ekipo.”

Nekaj več izkušenj s to posadko ima Nik Krivec, njihov trener v večini lanske sezone. Nastop deklet v članski konkurenci je pospremil z naslednjimi besedami: “Za to ekipo je predvsem značilno, da so željne znanja. Punce so se izredno pripravljene učiti novih odbojkarskih veščin, poleg tega pa so zelo perspektivne. Njihova kvaliteta je tudi izrazit ekipni duh. Mislim, da so postale prava ekipa tako izven igrišča, kot na njem in zato mislim, da jim bo v 3. DOL šlo dobro. Želim jim vso srečo.”

Zadnjo misel je dodal še njihov zadnji trener v lanski sezoni, Matevž Ambrožič: “Pri teh dekletih je izredno lepa lastnost, da jih ne žene nikakršen pritisk za rezultate, ampak izključno veselje do odbojke. Prav zato je z njimi tako prijetno delati in zato se hitreje učijo. Mislim, da bo ključno, da to veselje prenesejo v igralno situacijo. Če jim to uspe in se sprostijo, ne dvomim, da bodo najhitreje napredujoča ekipa v klubu in prijetno presenečenje sezone.”