Salonit Anhovo – predstavitev (2/2)

SalonitKranj, 10. marca. Še tri dni je ostalo za pripravo na prvo tekmo četrtfinala končnice 1. DOL Radenska Classic, kjer se bodo Kranjčani v Kanalu pomerili s Salonitom Anhovo. Ekipa Salonita je vsekakor med najbolj stabilnimi ekipami v letošnjem državnem prvenstvu in po tej plati Triglavani niso dobili prav lahkega nasprotnika. Lahko bi celo rekli, če bi primerjali ekipi samo v prvem delu tekmovanja, da sta po načinu igre to povsem diametralni ekipi. V tem prispevku bomo predstavili najboljše posameznike v primorski ekipi, ki nosijo večino bremena na tekmah in tudi dobijo večino minutaže na parketu. S tem seveda ne želimo zmanjševati prispevka tistih, ki so na parketu prebili manj časa, ampak pričakuje se, da se bo trener Andrej Urnaut bolj zanesel na tiste, ki so bili nosilci igre, saj v izločilnih bojih popravnih izpitov ni več..

(foto: www.oksalonit.com)

Motor in zagonski del ekipe sta prav gotovo oba podajalca. Luka Krivec in Matija Jereb sta si igralni čas dokaj enakomerno razdelila. Igralca sta proizvod domače kanalske odbojkarske šole. Oba sta bila tudi člana slovenskih selekcij v mlajših kategorijah. Luka je nastopal skupaj s svojim bratom Boštjanom v prvoligašu iz Prvačine (zdaj Nova Gorica) in je že lani igral za Salonit, Matija pa je igral v Kropi in Kamniku, v letošnji sezoni pa se je vrnil v domačo ekipo. V nadaljevanju sta grafikona, ki prikazujeta, kako sta oba organizatorja igre v dosedanjem poteku prvenstva delila žoge svojim napadalcem.

Salonit-podaje-02

Salonit-podaje-01

Pri začetnem udarcu je pri doseganju točk najbolj nevaren korektor Janko Bregant, ki pa naredi tudi precejšnje število napak – dosegel je 11 točk ob 23 zgrešenih servisih. Janko Bregant je sicer Dolenjec, ki pa se je že kar dobro adaptiral na drugem koncu Slovenije. Tudi podajalec Matija Jereb je dober v tem elementu, vendar prav tako z negativno razliko med točkami in napakami na začetnem udarcu. V modri skupini je dosegel 7 direktnih točk iz servisa. Najzanesljivejši server v ekipi, ki je dosegel 6 asov ob 3 napakah pa je 28-letni Črnogorec Dejan Čabarkapa. Dejan, sicer ljubitelj srbske kuhinje, je svojo kariero v Sloveniji začel v Prvačini. 

Andraž Paliska, Dejan Čabarkapa in Andrej Kovačič tvorijo trojico sprejemalcev-napadalcev, kjer večino minutaže sicer pobereta prva dva, Andrej Kovačič pa je več priložnosti dobil v prvem delu, v modri skupini pa nekoliko manj. 31-letni Paliska, ki v prostem času igra bobne, je gledano skozi celo sezono po % najuspešnejši napadalec Salonita (46% tako v prvem delu, kot v modri skupini), Čabarkapa ne zaostaja prav veliko (v modri skupini celo 49%), a tudi Kovačič – rad vzame v roke tudi teniški lopar – ni ravno prevelik porabnik žog, ko je treba doseči točko v napadu. Tudi korektor Janko Bregant (ljubitelj testenin in Sejšelov) je pokazal veliko zanesljivost, saj je bil njegov izkoristek v prvem delu prvenstva 47%, v modri skupini pa nekoliko slabši – 42%, kar je pa glede na veliko število dobljenih podaj še vedno zelo dober izid.

Glavna blokerja ekipe sta Danijel Koncilja – tudi Dolenjec na začasnem delu na Primorskem in domačin Dane Mijatovič – ljubitelj jugoslovanskih filmov in kebaba, ki sta bila na lestvici blokerjev 1.DOL zelo visoko že po prvem delu, svoj talent in znanje pa sta dokazala tudi v modri skupini (5. in 6. mesto na lestvici najboljših blokerjev). Zelo dobro jima v tem elementu pomaga tudi Andraž Paliska (v modri skupini je zbral 15 točk z bloki).

Poglavitno breme v sprejemu začetnega udarca nosita Andraž Paliska in Dejan Čabarkapa, učinkovito pa jima pomaga tudi steber obrambe in nekdanji mladinski reprezentant na poziciji prostega igralca – Jani Kovačič, po potrebi pa vskoči še njegov starejši brat Andrej.
Salonit-igralci-02

(nazaj na prvi del predstavitve)