Hiša na kolesih Triglav premagala Panvito Pomgrad

V 3. krogu 1.DOL je prišel čas tudi za zmago kranjskih odbojkarjev. Zmaga s 3:2 (-25, 17, -22, 18, 13) je bila izborjena po tekmi polni preobratov in nihanj v igri tako enih kot drugih.

Dvorana ŠD Planina, Kranj, gledalcev 150, sodnika Novak Gregor, Perčič Dejan.

Hiša na kolesih Triglav: Tučen 9, Bregant 20, Kos 5, Bošnjak 20, Pernuš, Mali 2, Libnik (L), Jenko 15, Kök 6. Trener: Sašo Rop.

Panvita Pomgrad: Novak(L), Vori, Pulko 18, Rojnik 20, Beravs 5, Flisar 10, Bogožalec 14, Bedrač 2, Marovt in Ratkai (L) Trener: Dejan Fujs.  


Kranjčani so tekmo začeli z zelo dobrim serviranjem in si po napaki Bogožalca v napadu priigrali prednost 5:2. Trener gostov Dejan Fujs, ki se je v letošnji sezoni vrnil na klop Panvite, je zahteval odmor, ki pa ni prinesel sprememb v igro Panvite, saj so po winnerju Breganta  domači vodili že za 5 točk. Prekmurci so res veliko grešili v napadu in slabo lovili servise domače Hiše na kolesih. Pri 12:5 je Fujs še drugič poklical svoje fante na posvet. Po tem odmoru so igralci Panvite vendarle ujeli ritem in prednost domačih ni več naraščala. Kranjčani so naredili dve zaporedni začetniški napaki pri 17:10, zato je domači trener vzel pol minute odmora. Še naprej je izjemno funkcioniral v bloku Jure Jenko, ki je dvakrat zapored ustavil Bogožalca. Fujs ga je zamenjal z Volovškom. Na servis Pulka je Panvita uspela priti na 4 točke zaostanka. Pri 20:16 je še enkrat reagirala domača klop z odmorom. Gostje so se še naprej bližali. Po bloku Flisarja Bošnjaku in slabem sprejemu Kranjčanov so gostje izid poravnali na 22. točki, z asom Beravsa pa prvič povedli. Gostje so imeli tudi prvo zaključno žogo v prvem nizu, a je Pulko ni izkoristil. Nato so imeli podobno priložnost domači in tudi niso bili uspešni. Drugo priložnost za goste je izkoristil Bogožalec za vodstvo gostov z 1:0 v nizih.

V drugem  nizu so domači začeli s Kosom namesto Malija. Uvod v niz je bil spet dober, saj so povedli s 4:1. Tokrat je odmor vzel Fujs pri 6:2 za Hišo na kolesih. Kranjčani so nadaljevali v enakem ritmu. V bloku je spet kraljeval Jure Jenko, ki je povišal izid na 9:3. Nato pa je Kranjčanom ponovno padla zbranost. Pri 11:8 je vzel odmor Sašo Rop. Domači so se zbrali in kmalu je bil na semaforju izid 16:10, ko je žogo izven igrišča poslal Pulko. Domači kapetan je izid povišal na 17:10 in gostje so vzeli še drugi odmor. Po napaki domačih je bil izid 20:13, enako kot v prvem nizu, ko se je le ta prelomil na stran gostov. Tokrat se to ni zgodilo, saj so gostje delali v končnici precej več napak kot v prvem nizu, pa tudi Bošnjak in Bregant sta zaključevala dobro tudi ob koncu niza. Niz so končali gostje z napako pri servisu za 25:17 za Hišo na kolesih Triglav in izenačenje v nizih.

Medel začetek tretjega niza kranjske šesterke je pripomogel do hitrega vodstva gostov. Domači so izenačili, a sledila sta dva asa Beravsa in blok Kosu. Pri vodstvu gostov 4:7 je prvi odmor vzel Sašo Rop. Beravs se ni ustavil niti po odmoru in dodal še tretjo zaporedno točko iz servisa. Prednost nekaj točk so Prekmurci nato držali, saj Kranjčani niso bili več tako uspešni v bloku, pa tudi obramba je nekajkrat zmedeno posredovala. Po treh zaporednih točkah Kranjčanov – zadnja je bil ponovno blok po dolgem času – je Fujs vzel pol minute odmora. Takoj po odmoru je Bošnjak z asom izenačil izid. Gostje so imeli vseskozi pobudo. Z blokom Bregantu so pobegnili na 15:18, zato je Rop vzel še drugi odmor. Zdaj so gostje igrali zanesljivo in prek Rojnika in Bogožalca držali prednost 3 točk. Kranjčani so se trudili uloviti priključek, kar jim je pri 22:23, po napaki Pulka, tudi uspelo. Gostje so imeli prvi na voljo set priložnost in jo tudi izkoristili po napaki Tučna v napadu.

Četrti niz se je začel izenačeno. Domači so sicer prišli do dveh točk prednosti, a jim Panvita ni dopustila pobega. Na servis Pulka so gostje izenačili in prvič tudi povedli z rezultatom 7:8. Po asu Tučna so bili v prednosti spet domači. Nekaj napak gostov in izkoriščen protinapad Kosa je pomenil prvo večjo prednost za Hišo na kolesih – 14:11. Po bloku Tučna Rojniku so Kranjčani vodili z 18:14, tako da je Fujs ustavil nalet Kranjčanov s time-outom. Zaključek niza se je nadaljeval po notah domače ekipe, ki je prednost na servis Breganta in z bloki Jenka do konca še povišala in pustila goste na 18. točki.

Peti odločilni niz so povedli Kranjčani – s 3 zaporednimi točkami Breganta so prišli v vodstvo s 3:1. Prednost 2 točk so Kranjčani počasi višali. Igrali so odlično v bloku, tako da je pri 7:3 Fujs izkoristil še drugi timeout. Nato so gostje dosegli 2 zapordni točki in pokazali, da niz še daleč ni odločen. Igralni polji sta ekipi menjali pri 8:5 za Hišo na kolesih. Z dvema zaporednima točkama Bošnjaka v napadu se je izid začel dokončno prevešati v korist domače ekipe. Pri 10:5 gostje še niso obupali, z dobro blok obrambo so dosegli 2 točki zapored, a je nalet spet prekinil izvrstni Jenko s svojim šestim (!) blokom. Dobre akcije so se vrstile ena za drugo. Beravs je z blokom Bošnjaku znižal izid na 2 točki zaostanka (11:9). Bregant je priigral domačim prvo zaključno žogo (14:11), a je po napaki Tučna ostala neizkoriščena. Rop je izkoristil še svoj zadnji odmor na tekmi, Kos pa zaključil tekmo za prvo zmago Kranjčanov v sezoni.

Sašo Rop, Hiša na kolesih Triglav: “V težki tekmi polni nihanj na eni in drugi strani smo na koncu izvlekli 2 točki. Prva zmaga je pomembna za samozavest ekipe, čeprav se ne morem znebiti občutka, da bi v tej tekmi lahko iztržili tudi več”

Zlatko Pulko, Panvita Pomgrad: “Nismo se držali taktičnega načrta, kot smo bili dogovorjeni. V ključnih trenutkih na koncu nizov smo delali preveč nepotrebnih napak in v napadu nismo zaključevali, kot bi bilo potrebno. Imeli smo dober sprejem, a je realizacija v napadu bila  ključnega pomena, kar je odločilo tekmo v prid domačih.”