Kropa za odtenek boljša

uko_kropa_20120115_1552519757Kranj, 14. januarja. Kranjčani so finiš boja za modro skupino odprli nekoliko slabše od pričakovanj, saj so na domačem terenu izgubili v tekmi 15. kroga 1.DOL Radenska Classic proti UKO Kropi z 2:3 (-23, -19, 25, 27, -11). V nadaljevanju prvenstva tako ne bodo zgolj odvisni od svoje igre, ampak tudi od (ne)sreče tekmecev. V tekmi, kjer so bili glede na razplet na koncu domači celo lahko zadovoljni z izplenom, saj so izgubljali že 0:2, je vendarle ostal malce grenak priokus, da bi se kljub temu dalo izvleči več z malce več odločnosti in predvsem zbranosti. Še posebej skrbi malce slabša forma izkušenejših igralcev, ki bi morali prenašati breme odgovornosti. Tukaj je bil svetla izjema bloker Dalibor Šmitran, ki je bil najboljši igralec v kranjski ekipi (10 blokov, 18 točk skupaj). Vsekakor je v igri in pripravljenosti še kar nekaj rezerve, kar daje tudi določeno mero optimizma pred naslednjimi tekmami.

Športna dvorana Planina. 350 gledalcev. Sodnika: Blaž Markelj(Bled) in Anton Pevc (Škofja Loka).

Astec Triglav: Lužovec1, Šmitran 18, Pokeršnik 24, Hafner, Jan 1, Rop 11, Bežek(L), Potočnik, Štembergar Zupan 7, Perhaj, Rezar 8. Trener: dr. Tine Sattler

UKO Kropa: Ž. Zupanc 19, Goričnik, Šolar, Hrovat 12, Kristan 11, Kržišnik 2, R. Zupanc 16, Bilandžič 9, Gašperšič, Polančec(L), Koselj(L), Bogožalec 4. Trener: Damjan Marinko

STATISTIČNI PODATKI

FOTOGALERIJA

Začetek dolgo pričakovanega, dobro obiskanega in potencialno odločilnega derbija najboljših gorenjskih ekip je potekal izenačeno vse do mini serije odličnih servisov Rudija Zupanca. Kroparji so povedli s 5:2, a so po nekaj težavah z zaključevanjem dopustili Kranjčanom izenačenje na sedmi točki. Z neugodnim blokerskim float servisom je vrnil Rok Rezar in povedel domače do prve prednosti. Dalibor Šmitran jo je z blokom povečal na dve točki (11:9). Kaj kmalu pa se je situacija obrnila po dveh blokih in asu bratov Zupanc. Na drugi tehnični odmor so tako Kroparji odšli s tremi točkami prednosti. Domačini so zatem napravili dve nervozni napaki, zato je Sattler ukrepal s pol minute odmora. Pred servisom Roka Rezarja so Kroparji vzeli celo pol minute odmora, vendar to ni preprečilo serije slabih sprejemov in približanja Triglavanov. Z novim blokom Šmitrana je bil rezultat izenačen na 20:20. Do nove napete končnice v dvorani na Planini pa ni prišlo. S štirimi napakami Triglavanov, od tega eno na svoj sprejem, so Kroparji pridobili minimalno, vendar zadostno prednost za končanje seta s 25:23. Po prvem setu sta bila igralca z največ točkami na obeh straneh blokerja, in sicer Zupanc ter Šmitran.

Kranjčani so drugi set začeli slabo, z napakami in nesporazumi. Kljub menjavi organizatorja igre so hitro zaostali s 5:1 in vzeli time out. V svoje roke je ponovno vzel stvar Dalibor Šmitran in najprej dosegel točko z obrambo, nato pa še s servisom. Do prvega tehničnega odmora so Triglavani uspeli zmanjšati razliko le na eno točko. Po nekaj enakovrednih izmenjavah pa so zopet prišle črne minute Kranjčanov. Po več zaporednih napakah na lasten sprejem so zaostali na 16:11. V igro se je po poškodbi vrnil Andrej Štembergar Zupan in vnesel nekaj svežine v igro domačih. Dosegel je točko v napadu in odličen servis, po katerem je Šmitran napravil svoj četrti, kasneje pa še peti in šesti blok. Pri rezultatu 17:15 za Kropo, je Marinko vzel timeout. Po njem so so njegovi varovanci zbrali in povedli na 19:16. V končnico so tokrat vstopili z dvema točkama prednosti (20:18), nato pa so pritisnili še bolj. Z odlično igro so Kroparji prišli do zmage v drugem nizu s 25:19.

V tretji set so Kranjčani stopili bolj odločno. Z blokom in dobrimi servisi, pa tudi napakami gostov so povedli s 5:1. Serijo napak je pri 7:2 prekinil Marinko z menjavo Bogožalca za Hrovata. Po tehničnem odmoru je ta poskrbel za dve točki na lasten servis in približal svojo ekipo na 8:6. Nato pa je kapetan Rop potrdil svojo vlogo s servisi in zaključevanjem iz težkih situacij. Triglavani so povedli s 13:8. Kot po pravilu so bili na vrsti za serijo točk Kroparji. Že celo tekmo razpoloženemu Zupancu se je pridružil tudi Kristan in pomagal izenačiti na 15. točki. Kroparji so po tehničnem odmoru nadaljevali z navalom. Vsi elementi igre so jim uspevali in prvič je bil s svojim blokom opazen tudi Bilandžić. V končnico so zopet vstopili z opazno prednostjo-20:17. Nato pa je nepričakovano mlajši Zupanc napravil dve napaki zapored v napadu in omogočil izenačenje na 22. točki. Prvo zaključno žogo Kroparjev je Šmitran ubranil z napadom, nato pa še priigral svoji ekipi prvo z blokom. Te Triglavani sicer še niso izkoristili, zato pa so naslednjo in tako dobili osvojili tretji set s 27:25.

Začetek četrtega niza je kazal, da tokrat v kranjski dvorani ne bo klasičnih pet setov. UKO Kropa je namreč povedla s 3:0. Kranjčani, odločeni da dosežejo svoj najljubši rezultat so s pritiskom vrnili in na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti. V nadaljevanju smo videli večjo kvaliteto igre, saj na nobeni strani ni prihajalo do serij napak, temveč le do učinkovitih napadov. Šele ob drugem tehničnem odmoru so Kranjčani prišli do dveh točk na svoj servis, zanimivo, spet po dveh zaporednih napakah mlajšega Zupanca v napadu. Ko so Triglavani prednost povečali na 19:16, je gostujoči trener Marinko vzel pol minute odmora. V končnico so tokrat domači vstopili z dvema točkama prednosti. Prišli so do rezultata 24:21 in s tem treh zaključnih žog, vendar niso uspeli nobene izkoristiti. Žiga Zupanc je s svojim tretjim zaporednim servisom dosegel celo as in s tem zaključno žogo za svojo ekipo. Pri rezultatu 25:25 je Rezar poskrbel za slab sprejem Kroparjev in povrnil Triglavu vodstvo. Napetost pa se je s tem komaj začela. Končnica je trajala vse do Šmitranovega desetega bloka za rezultat 29:27. Življenje se je s tem vrnilo v ustaljene tirnice, saj smo na Planini zopet spremljali peti set.

Zupanc in Pokeršnik, glavna napadalca obeh ekip, sta peti set začela enako prodorno. Pomerila sta se tudi Bilandžić in Rezar, oba s prav tako uspešnimi napadi. Prvo prednost so si priborili gostje z blokom domačemu kapetanu Ropu. Ob menjavi strani je tako Kropa vodila z 8:6. Zaradi izjemno razpoloženega Hrovata in Žige Zupanca se ta prednost do rezultata 11:9 ni spremenila, zato je Sattler vzel time out. Po njem so zaradi slabih sprejemov in neodločnosti v napadu Triglavani izgubili še dve točki. Pri rezultatu 13:9 je domači trener vzel še svoj drugi time out. Osvojena prednost pa je bila za razpoložene goste dovolj. Peti seti so osvojili s 15:11.