Predstavitev ekipe AB Groningen / Lycurgus

Nasprotnik odbojkarjev Astec Triglav prihaja s severa Nizozemske iz mesta Groningen, ki je s 150.000 prebivalci daleč največje mesto na severu te države. Groningen je znano kot univerzitetno mesto (univerza  iz leta 1615 je druga najstarejša na Nizozemskem), saj ga vsako leto številčno okrepi še približno 50.000 študentov. Klub nosi ime po svojem glavnem pokrovitelju podjetju AB Groningen. Ime Lycurgus pa so si nadeli po očetu in utemeljitelju vojaško orientirane Šparte v antični Grčiji.

Ekipa AB Groningen je v sezoni 2008/09 že igrala v evropskem pokalu Challenge Cup. V prvem krogu je odpravila slovaški Chemmes Humenes in se uvrstila v 2. krog tega tekmovanja, kjer je dvakrat izgubila proti španski ekipi TAI Ceruel.

Fotka_za_splet_001
Foto: Erik Post (www.lycurgus.nl)

V letošnji sezoni igrajo Nizozemci s spremenljivo srečo, saj so v sedmih krogih A lige zmagali štirikrat (enkrat z minimalnim izidom 3:2) in trikrat izgubili (od tega dvakrat z izidom 3:2). Preteklo soboto so gostovali v Amsterdamu in tam izgubili s 3:0 (22, 17, 16) proti domači ekipi HvA Volleyball. Nekaj tekem v začetku prvenstva ni igral 204 cm visoki srednji bloker De Vries, ki pa je po poškodbi že povsem nared in je velika okrepitev za blok nizozemske ekipe. Iz mlade ekipe se je prvi ekipi pridružil tudi 202 cm visoki korektor Maarten, ki je na nekaj tekmah že tudi uspešno zamenjal izkušenega Fransena.
 
Po statističnih podatkih (PDF Groningen statistika) sta najnevarnejša moža v ekipi gostov kapetan Peter Barla, ki igra na poziciji napadalca-sprejemalca in korektor Richard Fransen. Peter Barla je trenutno tudi vodilni na lestvici najboljših sprejemalcev lige, med najboljšimi napadalci pa je s 104 točkami 3. najuspešnejši. Fransen  mu sledi takoj na 4. mestu s 94 točkami.
Gostujoča ekipa bo prispela v Kranj že v torek, 1.12.2009, v dopoldanskih urah in bodo isti dan popoldne že tudi trenirali v Športni dvorani Planina.

Predstavitev_ekipe_Lycurgus_splet