Oscilacije bodo prisotne, a obstanek ne sme biti edini cilj

IMG 72262 3Kranj, 25. avgusta. O spremembah, ciljih, izzivih in pričakovanjih, ki jih prinaša prihajajoča sezona, sta spregovorila Sašo Rop, novi glavni trener Astec Triglava, in Janko Bregant, lani igralec ACH Volleya, ki je kranjsko moštvo okrepil na mestu korektorja.

 

 

V novi odbojkarski sezoni je kranjski Astec Triglav doživel nekaj sprememb, med največjimi pa je gotovo menjava trenerja. Sašo Rop, sedem let igralec in kapetan kranjskega kluba, se je letos prvič znašel v drugačni vlogi, saj prevzema mesto glavnega trenerja ekipe. »Prehod igralec-trener je zame najbolj delikatna zadeva in je bila tudi moj edini pomislek pred prevzemom te funkcije. To zagotovo ni najbolj naraven prehod znotraj ekipe same. Odnosi z igralci so popolnoma različni, ko si njihov soigralec, kot ko si trener. Če karikiram, kot soigralec sem jim bil kot starejši brat, ki je soigralce ščitil in jih usmerjal znotraj garderobe. Kot trener v garderobo ne ‘vstopaš’ in si jim kot mentor, kot vzgojitelj, bolj kot oče, ki mora biti tudi strog kdaj pa kdaj,« povzema Sašo svoj pogled na menjavo funkcije in čeprav je v slovenski odbojki že bilo nekaj primerov trenerjev, ki so bili hkrati tudi igralci, o kombinirani vlogi ne razmišlja: »Po pravici povedano bi imel še vedno veselje do igranja, vendar že sedaj opažam, da je funkcija trener-igralec težko izvedljiva. V tem trenutku si tega niti ne predstavljam. Dejstvo je, da to mojo tezo podpira tudi dovolj veliko število perspektivnih igralcev v našem klubu, zaradi katerih sebe ne vidim kot igralca.«

IMG 72392Kranjski kolektiv bosta v novi sezoni okrepila Janko Bregant in Jure Lakner, sicer pa bo ekipa pomlajena, saj se bo v prvoligaško tekmovanje vključilo kar nekaj mladincev. Ti so se lani sicer uvrstili v finale državnega prvenstva v svoji konkurenci, vendar je nastopanje v prvi članski ligi nekoliko drugačen izziv, česar se Rop tudi zaveda: »Na ključnih pozicijah imamo zares mlade igralce, recimo sprejemalska linija ima v povprečju 18 let, podajalca kot motor ekipe pa imata v povprečju 19 let, kar pomeni, da bodo oscilacije prisotne. Hkrati pa smo v Janku dobili preizkušenega igralca, ki se zna spopasti z bremenom in visokimi cilji. Zagotovo si bomo zastavili visoke, a dosegljive cilje in obstanek v ligi med njimi ne sme biti edini,« o ciljih razmišlja novi trener. Vloga izkušenega stebra v kranjski ekipi bo torej v precejšnji meri pripadla Janku Bregantu, 28-letnemu korektorju iz Mokronoga, ki ima za sabo že dokaj pestro športno pot. »Iz novomeške Krke sem za dve sezoni odšel k OK Prvačina, od tam pa me je pot ravno tako za dve leti vodila v OK Salonit Anhovo. Z ženo, ki prihaja iz Šenčurja pri Kranju, sva si pred lansko sezono, ki sem jo preživel pri ACH Volleyu, za najino družino uredila stanovanje v Kranju,« svoj prihod na Gorenjsko obnovi Bregant, ki kljub temu, da je lani igral za najboljši slovenski klub, o novi sezoni razmišlja zelo motivirano: »Na letošnjo sezono gledam povsem enako kakor na lansko, v športu se je potrebno vseskozi dokazovati. Veliko bo novih stvari, Sašo Rop se bo prvič preizkusil v vlogi trenerja, imamo ogromno mladih talentiranih igralcev, sam pa bom prvič v vlogi starejšega, izkušenejšega igralca v ekipi. Vsi se bomo imeli priložnost učiti ter napredovati. Triglav je do lanske sezone veljal za pravo trdnjavo v domači dvorani. Želim si, da na domačem terenu zopet zaigramo kakovostno odbojko in privabimo čim večje število gledalcev,« se novih izzivov veseli Bregant.

Lanska sjb-4ezona sicer Triglavanom vsaj tekmovalno ni ostala v lepem spominu, saj je Astec Triglav v prvenstvu zasedel zadnje mesto, ki praviloma pomeni izpad iz lige, vendar Črnuče, ki so bile prvouvrščene v drugi ligi, ne bodo nastopale v najvišjem rangu prvenstva, zato je za kranjski klub letos na voljo neke vrste popravni izpit. »Dobili smo možnost, da mladina raste in napreduje v najvišjem rangu tekmovanja slovenske odbojke in to je dobro za njih. Vse zadeve, ki so se lani nabirale v sklopu tudi nesrečnih okoliščin, so pozabljene. Z vsakim treningom se slabe izkušnje iz preteklosti sproti pozabijo, in treningov do začetka lige bo veliko,« pozitivno razmišlja Rop, optimizmu pa se pridružuje tudi Bregant. »Sašo je v sklopu priprav nekajkrat spomnil na lansko sezono, toda fantje smo zelo motivirani in željni dokazovanja, tako da negativnega vpliva lanske sezone ni čutiti.« Spored pripravljalnega obdobja bo zaradi zgodnejšega začetka ligaških tekem zgoščen, obeta pa se nekaj zanimivih soočenj tudi z mednarodnimi nasprotniki, zlasti v okvirju turnirja za pokal Cores, ki bo na sporedu prvi konec tedna v septembru.»Pripravljalni del bo krajši kot ponavadi, zato treniramo tudi dvakrat dnevno v dvorani. Za nekaj pripravljalnih tekem že vemo, igrali bomo s sosedi iz Kamnika, s Krko, ter na turnirju 6. 9. z ekipo, ki igra v ligi prvakov (Aich Dob), ter s hrvaškimi prvaki Mladost Kaštelo in OK Rovinjem. Vmes pa še s kakšno ekipo.« povzema svoje načrte trener Kranjčanov, ki v teh dneh ne more računati edino na Mateja Köka, saj se ta z mladinsko reprezentanco pripravlja na nastop na evropskem prvenstvu na Slovaškem.