Po hudem boju Triglav brez finala

Na prvi polfinalni tekmi Derby finalnega turnirja Pokala Slovenije je bila repriza lanskega polfinala. Tudi v letošnjem so bili uspešnejši igralci Calcit Volleya, ki so po petih nizih, s 3:2 (-23, 15, -25, 19, 13) premagali Triglav Kranj.

Hoče – Večnamenska športna dvorana Hoče, 80 gledalcev, sodnika Miklošič (Maribor) in Seifried (Maribor).

Calcit Volley: Pereira 14, Hribar (L), Golob (L), Novljan 9, Ratek, Gil 8, Vidmar 12, Okroglič 15, Štaleker 19, Kvas 1, Lakner, Kotnik 6, Štembergar Zupan 5 (C), Lazar. Trener: Gašper Ribič

Triglav Kranj: Toman (L), Lužovec, Bošnjak, Tučen 2, Bregant 14 (C), Kos 12, Beravs 1, Mali 14, Jenko 5, Maček 1, Kok, Rezar 14. Trener: Sašo Rop

Prva polfinalna tekma je bila ponovitev lanskega polfinala, ki je potekalo v Kranju. Takrat so bili uspešnejši igralci Calcita, ki so si tako tlakovali pot k lnaslovu. Tudi današnjo tekmo so pričeli zelo odločno in suvereno ter si na začetku priigrali lepo točkovno prednost. Na semaforju je bilo 9:3 za Calcit, ki je z močnimi in natančnimi servisi ter visokim blokom onemogočal napadalne akcije igralcem Triglava. Nato so z vztrajno in borbeno igro igralci Triglava počasi ujel priključek s Kamničani in prišli do izenačenja na 21. točki. Z uspešnimi servisi Malija nato celo do vodstva 23:21, ki so ga uspešno zadržali do konca in dobili prvi niz.

V drugem nizu smo spremljali podoben začetek kot v prvem. Igralci Calcita so si priigrali prednost, ki pa je tokrat niso več spustili iz rok in so niz suvereno zmagali. Z močnim pritiskom na servisu in dobrim blok so onemogočali, da bi Kranjčani prihajali do lahkih točk, medtem ko so bili sami zelo razpoloženi v napadu. Za nekaj razburjenja je v zaključku niza poskrbel trener Calcita Gašper Ribič, ki je pri rezultatu 22:14 prejel rdeči karton zaradi ugovarjanja.

Tretji niz je bil vseskozi izenačen. Nobena od ekip si ni priigrala večje prednost vse do zaključka niza, ki je bil zelo napet. Pri vodstvu Triglava z 21:22 je Ribič izrabil še svoje druge pol minute odmora. Sledila je napaka Breganta na servisu, vendar je tudi Kotnik na drugi strani zgrešil začetni udarec za ponovno vodstvo Triglava. Štalekar je z uspešnim napadom rezultat poravnal na 23. točki. Po uspešnem napadu Malija so imeli Kranjčani prvo zaključno žogo v tretjem nizu, ki pa so jo igralci Calcita, preko Novljana, izničili. Po uspešnem sevisu Pereire so do zaključne žoge prišli igralci Calcita, ki so jo Triglavani rešili z uspešnim blokom. Sledila je napaka Calcita v napadu, drugo zaključno žogo za Triglav je nato kapetan Bregant izkoristil in Kranjčani so povedli z 2:1 v nizih.

V četrtem nizu smo ponovno spremljali izenačen boj. Pri vodstvu 16:14 so Kamničani opravili dvojno menjavo, na servis je odšel Kvas, ki je takoj dosegel neposredno točko z začetnim udarcem, prvič pa je na igrišče stopil kapetan moštva Štembergar Zupan. Calcit je povedel z 20:17, nato sta sledila uspešen napad in blok Triglava, kar je Gašperja Ribiča prisilo, da je pri 20:19 posegel po prvem odmoru v tem nizu. Sledila je uspešna igra v obrambi in izjemna učinkovitost v napadu, tako da Triglav ni več osvojil točke.

Odločilni peti niz je Calcit pričel s postavo, ki je končala četrti niz, na podaji Kvas in na mestu korektorja kapetan Štembergar Zupan. Kranjčani so nadaljevali s svojo udarno postavo. Začetek je pripadel Calcitu, po uspešnem napadu in dveh uspešnih blokih Štalekarja je Calcit povedel 5:1. Trener Sašo Rop je poskušal nalet tekmecev ustaviti s polminutnim odmorom. Vendar so bili igralci Calcita res v naletu. Ekipi sta polja menjali pri rezultatu 8:3 za Calcit. Sledili sta dve točki Triglava in Gašper Ribič je takoj reagiral s prekinitvijo. Po njej so igralci Calcita dosegli dve točki in sledila je minuta odmora na zahtevo Ropa. Po napaki Kotnika pri začetnem udarcu so bili Kranjčani uspešni še v bloku. Štembergar Zupan je nato z uspešnim napadom dosegel točko za 11:7, na drugi strani mu je v enaki meri vrnil kapetan Triglava, Bregant. Sledila je napaka Calcita v napadu in Gašper Ribič je pri vodstvu svoje ekipe z 11:9 zahteval še drugo minuto odmora. Po asu Rezarja se je ekipa Triglava približala na 11:12. Po napaki Calcita v napadu je bilo na semaforju 13:13. Kotnik je z napadom priigral prvo zaključno žogo, ki so jo po napadu kapetana Štembergarja Zupana igralci Calcit Volleyja izkoristili in se veselili zmage.

Izjavi po tekmi:

Sašo Rop, trener Triglav Kranj: “Dva niza smo izgubili precej gladko, dva smo dobili v izenačeni končnici, zadnjega smo tesno izgubili, tako da nekaj grenkega priokusa je. Nismo odigrali ne vem kako dobro, Calcit je bil v podrejenem položaju, zaradi tekme na Korziki pred dvema dnevoma, zato je bilo njim težje štartati v tekmo. Na koncu so z rotacijami prišli do svežine. Pri nas fizičnih problemov ni bilo, kljub temu, da smo imeli nekaj bolezni, tako da to ne more biti izgovor. Mislim, da smo se mogoče malo ustrašili finala, želeli smo v finale, vendar nimam fantom kaj očitati. Dobro delo se jim bo vsekakor povrnilo, tako da me za te fante ni strah, kjerkoli bodo igrali. Bolj me je strah za  usodo kluba, ker trenutno ne kaže dobro. Čestitam Calcitu za zmago, da so uspeli v tem napornem tednu prikazati dobro igro.”

Gašper Ribič, trener Calcit Volley:

“Vesel sem, da smo vse to preživeli v tem tednu in da smo se uspeli uvrstiti v finale. Za nami je res naporen teden in ni bilo lahko odigrati te tekme. Čestitke fantom za prikazano. Zdaj se moramo čim bolj spočiti in poskušati jutri v finalu prikazati čim boljšo igro. V finalu je ena tekma, možno je vse.”