Pokal Kranja 2018 – 2. dan

V prvi tekmi drugega dne sta obračunali obe ekipi, ki do tedaj še nista vknjižili zmage – UVC Graz in Spartak. Bitka za prvo zmago je bila huda in videli smo tri sete, v katerih sta obe ekipi delali zelo malo napak, največ 7. Veliko zaslug za končno tesno zmago UVC Graz-a gre Felixu Koraimannu, ki je ze avstrijsko ekipo dosegel daleč največ točk, kar 13. Gostje iz Gradca so bili nekoliko uspešnejši na sprejemu, napravili pa so tudi 3 točke na servisu več, kar je botrovalo k njihovi zmagi z 2:1 (-20, 19, 13).

Za tem so se pomerili glavni favoriti turnirja in obe še neporaženi ekipi – Mladi radnik in Mladost Zagreb. Četudi smo pričakovali napeto tekmo s tesnim rezultatom, so Hrvati povsem zagospodarili na igrišču in mirno pripeljali dva seta do konca. Igrali so bolje v bloku in na servisu, pri čemer je v obeh elementih blestel Ivan Mihalj. Z 8 točkami v napadu, 3 na servisu in 2 blokoma je bil nedvomno igralec tekme. Poleg razpoloženih posameznikov so ekipi Mladi radnik uspeh oddaljevale tudi lastne napake. Pri povprečno 10-ih na set niso mogli pričakovati več kot poraza z 0:2 (19, 19).

Avstrijski obračun je prav tako presenetil, saj nismo videli gladke zmage udeležencev Lige Prvakov, SK Posojilnice Aich/Dob. Zmago proti UVC Graz so si priborili šele po treh nizih, po tem ko so že zaostajali z 0:1 in celo 19:21 v drugem nizu. V prvem nizu so si avstrijski prvaki privoščili 10 neizsiljenih napak in zgolj 10 zaključenih žog od 28-ih. Igralci UVC Graz-a so to sprejeli z odprtimi rokami in s Pereiro na čelu osvojili niz s 25:16. V naslednjih dveh nizih so se favoriti še pravočasno zbrali in znižali število lastnih napak, obenem pa povečali število blokov. Zablestel je Matej Kök z 71% učinkovitostjo v napadu in točko na servisu. Gostje iz Doba so se na koncu veselili zmage z 2:1 (-16, 22, 9).

Mladost Zagreb je bila do tega trenutka še edina neporažena ekipa, v naslednji tekmi pa jo je izzvala Hiša na kolesih Triglav. Zagrebčani so prek svojih visokih srednjih blokerjev redno prihajali do direktnih ali pasivnih blokov in si tako priborili veliko priložnosti za protinapad. V teh sta bila Prlić in Sedlaček veliko učinkovitejša, kot domači napadalci, kar je gostom priborilo ključno prednost za zmago s 25:21 v prvem nizu. V nadaljevanju je bil scenarij podoben – ekipi sta bili dokaj izenačeni do 16. točke, ko so pobudo prevzeli Hrvati. Odigrali so dobro v obrambi in iznajdljivo v protinapadih, še posebno Mihalj, ki je osvojil 9 točk, največ na tekmi. Kranjčani niso našli odgovora ali vsaj serije za izenačitev in so morali priznati premoč z 0:2 (-21, -20).

V tekmi med UVC Graz in Hišo na kolesih Triglav sta oba trenerja poizkusila s spremenjenima postavama. Novinci Grega Pernuš, Jure Glamočanin, Andraž Stružnik in Blaž Libnik so se sicer borbeno zoperstavili Avstrijcem, vendar so napravili preprosto preveč neizsiljenih napak. V prvem nizu so se kar štirikrat dotaknili mreže in na koncu izgubili z 21:25. Drugi niz so zopet bolje začeli gostje, prelomilo pa se je na 16. točki, ko je domačim fantom s Črtomirom Bošnjakom na čelu uspelo nekaj atraktivnih potez. S pridobljeno samozavestjo so prihajali do točk v težkih situacijah in po napeti končnici slavili s 27:25. Zadnji niz je deloval, kot da po končanem drugem ne bi bilo prekinitve. Ekipi sta izmenjaje dosegali točke vse do konca, ko so z dvema točkama na lasten servis uspeli gostje z Gradca in tako osvojili niz s 15:13.

V zadnji tekmi turnirja za Pokal Kranja so se pomerili avstrijski prvaki SK Posojilnica Aich/Dob in neporaženi hrvaški prvaki Mladost Zagreb. Slednji so igrali z rezervno postavo, vendar bili v prvem setu vseeno prepričljivo boljši od tekmecev. V naslednjem so napravili kar 4-krat več napak, kar je Avstrijcem dalo priložnost, da se razigrajo. Tako Mihajlović kot Kök sta pritisnila na servisu in priigrala prednost štirih točk, ki je trajala vse do konca niza. V tretjem nizu je SK Posojilnica Aich/Dob zaigrala na višjem nivoju. Napravili so 3 točke na servisu in tako še nadgradili prednost, podarjeno z napakami nasprotnika. Na koncu so slavili z 2:1 (21, -20, -10), vendar turnir zaključili na tretjem mestu. Prvo mesto so zasedli igralci Mladosti iz Zagreba, drugo pa Mladega radnika iz Požarevaca.