Prva ženska ekipa: korak višje

Takrat edina ženska članska ekipa Odbojkarskega Kluba Triglav Kranj je v sezoni 2017/18 prvič nastopila v 3. DOL s skromnim ciljem nabiranja izkušenj in čim boljših predstav. Danes lahko le z navdušenjem opazujemo, kako nabirajo zmage že v 2. DOL. Neverjeten in nepričakovan uspeh je bil lepo darilo lanske sezone – pa je lahko tudi pritisk v naslednji? Ob prvih nastopih prve ženske ekipe v 2. DOL smo o pričakovanjih povprašali trenerja Francija Jegliča.

Kako so potekale priprave? Si zadovoljen z njimi in zakaj? Na kaj ste se najbolj osredotočili?
S pripravami na sezono 18/19 smo pričeli v drugi polovici meseca avgusta. Zadnjo četrtino šolskih počitnic smo izkoristili na eni strani za fizično pripravo in za izboljšanje kontrole žoge (imeti čim več stikov z žogo in kontrolirati njeno odbijanje), za kar upamo, da nam bo pomagalo k boljšim predstavam v sezoni. Po pripravljalnem obdobju smo se posvetili predvsem igri blok-obramba, sedaj pa se že posvečamo uigravanju ekipe in vključevanju mlajših deklet v naš sistem igre.

Kakšen je tvoj komentar lanske sezone in kakšna so pričakovanja/cilji za letošnjo?
V lanski sezoni se je ekipi uspelo uvrstiti na 15. mesto v državnem prvenstvu za kadetinje in napredovati iz tretje v drugo državno odbojkarsko ligo. V sezoni, ki prihaja, si želimo predvsem napredka v naši igri in izboljšanje naše pripravljenosti. Ekipa je glede na lansko sezono pomlajena. Vrzel po odhodu ene od igralk iz lanskoletne zasedbe smo popolnili z mlajšimi igralkami odbojkarske šole Triglav in zamenjali nekaj vlog na igralnih pozicijah.

Kateri elementi igre bodo v novi sezoni predstavljali največji izziv?
V letošnji sezoni bosta po predvidevanjih, glede na napredovanje v višji rang tekmovanja, v katerem nasprotnikov praktično še ne poznamo, največji izziv predstavljala trening sprejema začetnih udarcev in organizacija napada po njem ter natančno in močno izvajanje lastnih servisov.

Priprave na prvo sezono v 2. DOL je kapetanka Ana Babnik Jeglič opisala takole: “Priprave so letos prvič vključevale tudi kondicijske treninge, ki so potekali ločeno od dvoranskih (vodila jih je trenerka, specializirana za to področje). S tem smo pridobile več kondicijske pripravljenost, moči in vzdržljivosti, hkrati pa smo na dvoranskih treningih imele več časa za popravljanje naše tehnike in posameznih elementov. Ta sprememba nam je koristila na vseh področjih. V začetku septembra smo odigrale trening tekmo z Blejkami, ki nam je pokazala kaj moramo še popraviti in kaj smo že dovolj dobro natrenirale.”

Lansko sezono je opisala kot sezono uspehov in presenečenj: “Prvič se nam je uspelo uvrstiti v A-ligo državnega prvenstva v kategoriji kadetinj, kjer smo na koncu dosegle dobro 15. mesto. Prvič smo tudi igrale člansko ligo, ki je bila sprva namenjena le nabiranju izkušenj. Po prikazani dobri igri skozi sezono se nam je ponudila priložnost, da v letošnji sezoni zaigramo v 2. članski ligi. Letos si želimo seči še višje.” 

Pred začetkom priprav so za vsako kategorijo jasno zastavili cilje: “V kategoriji kadetinj smo skupaj s trenerjem postavile cilj, da se uvrstimo višje kot v lanski sezoni. Zaradi visoke kvalitete ekip v 2. članski ligi pa je naš cilj, da iz le te ne izpademo. Ker je ena igralka v naši ekipi starejša od ostalih, smo zaigrale tudi v kategoriji mladink. Tu smo že presegle pričakovanja in se uvrstile med najboljših 16 ekip v državi.”

Kapetanka za konec da velik pomen povezanosti igralk v ekipi: “V lanskem letu smo punce skupaj s starši oblikovale ekipni koledar na katerem piše: »Najboljša ekipa ni ekipa z najboljšimi igralci, temveč ekipa, ki najbolje igra skupaj.«. Naša ekipa nima najboljših igralk, tudi najvišjih ne…lahko pa smo ekipa, ki najbolje igra skupaj. Iste igralke igramo skupaj nekatere tudi že osem let, zato poznamo dobre in slabe lastnosti druga druge. To ekipo poveže in jo naredi močnejšo. Tako kot drugod, pa se tudi pri nas pojavljajo konflikti. Če nam jih bo tekom sezone uspelo razreševati, bo igra temu primerna. Naše najmočnejše orožje je lahko naša povezanost, vendar je ne smemo vzeti za samoumevno, konstantno ji moramo posvečati pozornost. Moje mnenje je, da, če nam to uspe, bodo tudi naše podaje bolj natančne, udarci močnejši in število zmaganih tekem višje.”