50 let OK Triglav 1960 – 2010

OK Triglav 50 let

V letu 2010 mineva 50 let od ustanovitve Odbojkarskega kluba Triglav, zato bo letošnje leto še posebej pomembno za kranjski klub, saj se bomo odbojkarji te obletnice spomnili s kar nekaj prireditvami. Tako bomo tudi letos organizirali turnir Generacije 2010, ki bo še posebej pester in morda tudi malce svečan, vrhunec dogajanja pa bo v septembru, ko bo na sporedu osrednja slovesnost ob 50. obletnici kluba, hkrati pa bo potekal tudi mednarodni turnir Pokal Kranja 2010. Skratka člani OK Triglav se bomo potrudili, da tudi na ta način predstavimo delovanje kluba širši javnosti v Kranju in obletnico tako dostojno proslavimo.

Odbojka se je sicer v Kranju igrala že pred letom 1960, saj začetki segajo v predvojno leto 1939, ko se je v okviru Akademskega klubu Kranj oblikovala odbojkarska sekcija. Po drugi svetovni vojni se je kranjska odbojka igrala v okviru delovnih organizacij, leta 1945 je bilo osnovano telesno-kulturno društvo Storžič, ki je gojilo vse športne panoge. Reorganizacija športne dejavnosti v Jugoslaviji je 1951. leta uveljavila telesno-kulturno organizacijo telovadno društvo (TVD) Partizan Kranj, ki je gojilo tudi odbojko. Zagrizeni mladi igralci so leta 1954 ustanovili Odbojkarski klub (OK) Mladost in dosegli vidne uspehe. Proti koncu leta 1957 pa so prenehali delovati, saj je primanjkovalo strokovnega kadra, športni objekti žal niso ustrezali potrebam. Za nadaljnji razvoj odbojke v Kranju je poskrbelo Športno društvo (ŠD) Sava.

Drugo obdobje ima začetke na kranjski gimnaziji, kjer se je skupina dijakov navdušila za odbojko. Tako je leta 1960 nastal Odbojkarski klub Triglav. Brez finančnih zadreg ni šlo, pogrešali so tudi prostor za trening. Kljub problemom so uspešno igrali v prvi in drugi slovenski odbojkarski ligi do leta 1969. Tudi sedemdeseta in osemdeseta leta so pomenila aktivno obdobje in uspešno nastopanje klubskih ekip. Moška in ženska ekipa sta izmenično igrali v prvi oziroma drugi republiški ligi.

V devetdesetih letih so odbojkarski zanesenjaki prišli do spoznanja, da čas in razmere v kranjski odbojki zahtevajo od njih, da tridesetletnico obstoja kluba obeležijo s prelomnimi odločitvami, z dogovori in predvsem z dejanji, s katerimi bodo dvignili nivo kranjske odbojke nad životarjenje. Potrebna je bila kadrovska in organizacijska okrepitev in seveda ustrezna finančna sredstva. Klub se je do konca tisočletja reorganiziral, resneje zastavil delo z mladimi in postavil zametke strategije, ki je v zadnjem desetletju pripeljala kranjsko moško odbojko v 1. državno odbojkarsko ligo. Uresničil se je tudi slogan strategije 2007-2009 »Z odbojkarji Triglava v Evropo«, saj so prav v letu 2009 odbojkarji Triglava prvič v svoji zgodovini nastopili tudi v evropskem pokalu in dosegli tudi prvo evropsko zmago.  

Danes je v klubu prvenstvena vzgoja mladih odbojkarjev, ki se uresničuje v programu z optimističnim imenom Odbojkarska šola Triglav. Le ta predstavlja osnovo delovanja kluba in kvaliteten program za razvoj domače baze mladih odbojkarjev, ki poleg tega, da so povsem konkurenčni najboljšim v državnem prvenstvu Slovenije, nastopajo tudi v reprezentančnih selekcijah v različnih starostnih kategorijah.