Astec Triglav dosegel nujno potrebno zmago

go volley 20131013 1770444995Kranj, 1. februarja. Kljub vremenskim težavam po celi Sloveniji, odbojkarji niso počivali. Kranjčani so uspešno opravili prvo domačo nalogo od petih, ki jih čakajo v naslednjih tednih. Premagali so Šoštanj Topolšico s 3:1 (-16,22,23,19) v dokaj nervozni in ne preveč kvalitetni tekmi, v kateri so domači v celoti dosegli svoj cilj z osvojitvijo treh točk. Čez teden dni bo Astec Triglav gostoval pri Krki v Novem mestu, ki je v tem krogu izgubila na Ravnah.

 

Športna dvorana Planina. 50 gledalcev. Sodnika: Novak (Dvor), Štamcar (Mokronog).

Astec Triglav: Lužovec 10, S. Hafner 1, Bilandžić 17, Vene(L), Močnik 9, Rop 19, Bežek(L), Kržišnik 4, T. Hafner , M. Kök, Rezar 5, A. Kök . Trener: Matej Maček

Šoštanj Topolšica: Ivartnik, Zupanc 18, Boženk 1, Bojinović 9, Port 1, Pavič 7, Menih, Koželnik 7, Uršič 5, Lipovac 3, Kumer 1. Trener: Zoran Kedačič

STATISTIČNI PODATKI

Kranjčani so tekmo začeli nervozno, prav nasprotno so gostje začeli odlično v obrambi, sproščeno v napadu in povedli z 1:5. To je bil že prvi znak za alarm v domači ekipi, saj je Maček prekinil niz gostov s pol minute odmora. Tudi po odmoru se slika ni bistveno spremenila, saj so Šoštanjčani še bolje zaigrali v bloku in do tehničnega odmora dopustili domačim odbojkarjem le dve točki. Napake so se vrstile tudi po odmoru in Šoštanj je povedel s 4:12. Pri drugem tehničnem odmoru so gostje še vedno visoko vodili s 7:16. Kranjčani v tem obdobju igre niso zadeli servisa v polje nasprotnika in tako priložnosti za znižanje izida tudi teoretično niso imeli. Gostje so se prav poigravali z domačimi odbojkarji, uspevalo jim je vse in pri 9:19 je bilo že skoraj jasno, kdo bo dobil prvi niz. Kranjčani so se še poizkušali vrniti v igro z dvema serijama točk, a so z nekaj napakami v končnici dokončno zapečatili svojo usodo pri 16:25.

V drugem nizu so domači začeli bolje in niso dopustili kakšne serije gostov. Razpoložen je bil Žiga Lužovec, ki je prvič na tekmi Astec Triglav popeljal v vodstvo. Napad je funkcioniral precej bolje, pa tudi napak je bilo manj. Kljub temu so ob prvem tehničnem odmoru vodili gostje za točko, saj Močnik ni izkoristil darila gostov ob slabem sprejemu servisa. Blok pri Kranjčanih je bil najslabša prvina in zato so bili gostje vseskozi v prednosti in imeli pobudo. 12:16 pri drugem tehničnem odmoru ni nakazoval prav nič dobrega za nadaljevanje. Gostje so po odmoru z blokom in napako Triglavanov v napadu povečali prednost na 6 točk, zatem pa tudi sami zapadli v rahlo krizo in dopustili domačim razpolovitev zaostanka. Z dvema zaporednima blokoma so se Kranjčani približali le še na točko zaostanka, ko je Zupanc s premišljenim napadom prekinil serijo. Vzdušje v domači ekipi pa se je močno popravilo in poleg bloka je začel delovati tudi servis, kar je privedlo do menjave v vodstvu. V končnico sta ekipi vstopili z rezultatom 21:19 v korist Triglava, v nadaljevanju pa so domači z odličnimi potezami prednost le še povečali in set osvojili s 25:22.

Na samem začetku tretjega niza so gostujoči prejeli blok in točko na sprejemu, po napaki v napadu pa so zaostali že za tri točke. Po že tretjem bloku domače ekipe in pri rezultatu 7:3 je Kedačič poizkusil z odmorom, kar pa ni preprečilo dobrih servisov Bilandžića, ki so povišali prednost na 9:3. V netipičnih situacijah ne mreži je Boženk pokazal svoje znanje s peščenih igrišč, Lipovac pa je z dobrimi servisi poskrbel za ustvarjanje takšnih situacij, kar je privedlo do znižanja na 9:8. V nadaljevanju sta ekipi igrali izenačeno, četudi ne pretirano kvalitetno, in se pri 14. točki ujeli, pri drugem tehničnem odmoru pa so gostujoči z asom Zupanca povedli. Pred končnico je Bežek ubranil napad, Bilandžić pa je ponovno zablestel na servisu in povedel Triglav do rezultata 19:17. Šoštanjačni so sicer dobili nekaj priložnosti za obrambo, vendar so z nespretnimi posredovanji dopustili domačim pobeg na 22:19. Živčna končnica je terjala tudi karton Zupanca, uspešnejši pa so izšli domači, ki so s pomočjo napada izkušenega Ropa osvojili set s 25:23.

Za prvi preboj v četrtem setu je zopet poskrbel Simon Bilandžić s svojo že četrto točko na servisu. Domači so tako povedli na 6:4 in po nekaj napetih točkah še na 10:7, ko je Bojinoviću prekipelo in je podaril še eno točko z rdečim kartonom. Napeto vzdušje je očitno Triglavanom ustrezalo, saj so se razigrali in povedli na 14:9. Gostujoči si še naprej niso delali uslug in se z odvečnimi dotiki mreže oddaljili na 15:9. Tudi Zupancu so živci popuščali, vendar si z obračunavanjem prek mreže ni nič pomagal, saj je takoj v naslednji točki prejel blok. Ko so se strasti umirile, je Bojinović pritisnil s float servisom in po nekaj napakah Kranjčanov je izid znašal 17:14. Bližajoče se Šoštanjčane je ustavil Močnik z blokom, nato pa z asom pomagal svoji ekipi na varnejšo razdaljo. Občutek varnosti je kaj kmalu izginil, saj je na servis vstopil stari znanec nedavne tekme, Urh Port. Z odličnim servisom je prinesel rezultat 20:17, nato pa je napravil napako. Pri rezultatu 21:17 je Sašo Rop dosegel dve zaporedni točki na servisu, kar je zadostovalo za miren zaključek seta s 25:19.