Calcit Volleyball – predstavitev (1/2)

Calcit_ekipaKranj, 19. marca. Niso se še dodobra ohladili kranjski navijači od zadnje četrtfinalne tekme, že se počasi stopnjuje temperatura pred prvim polfinalnim spopadom v Kamniku, ko se bosta v soboto, 23.3.2013 ob 17:30 v ŠD Kamnik pomerila Calcit Volleyball in Astec Triglav. Ekipa Calcita Volleyballa je osvojila tretje mesto v modri skupini, čeprav so bili dolgo v igri za drugo pozicijo v končnici. Kamničani so letos odigrali kopico težkih preizkušenj v ligi MEVZA, kar bo v končnici prav gotovo prednost pred tekmeci, na katero računa tudi njihov strateg Marko Brumen. Tudi polfinalnega nasprotnika Kranjčanov bomo skušali predstaviti na podoben način kot ekipo Salonita Anhovo, čeprav niso odigrali prvega dela lige Radenska Classic. Zato smo za prikaz izbrali zgolj tekme iz modre skupine z izjemo tekem proti ACH Volleyu, ki so bile odigrane že prej v okviru lige MEVZA in ne sodijo v časovni okvir tekem v modri skupini.
Pri izvajanju začetnega udarca – servisa so bili Kamničani nekaj bolj uspešni od Salonita, saj dosegajo 1,6 točke na niz, ob tem pa napravijo nekaj manj kot 3 napake na niz. Lahko bi rekli, da so v začetnem udarcu podobni Salonitu in da napravijo še manj napak kot četrtfinalni nasprotnik. Za razliko od Salonita, si z začetnim udarcem pripravijo tudi boljše izhodišče za blok. Najbolj so grešili na servisu prav na drugi tekmi proti Salonitu – pomeni, da so več tvegali in tveganje se je izplačalo, saj jim je to prineslo tudi 16 blokov.

Calcit_servis


Na sprejemu začetnega udarca je bil odstotek pozitivnega sprejema – torej sprejema, po katerem se še lahko odigra prvi tempo v napadu – 70%, od tega kar 45% odličnega sprejema. Ti odstotki so višji od Salonitovih, kar pa se da razumeti, če upoštevamo, da imajo v svojih vrstah na tej poziciji dva slovenska reprezentanta. V povprečju na niz pa naredijo 1,3 napake, kar je slabše od sprejemalcev Salonita.

Calcit_sprejem

Napadalci pri Kamniku so sicer precej menjali svoje pozicije zaradi številnih poškodb, ampak še vedno so bili v tem elementu primerljivi s Kanalci. V modri skupini so delali v povprečju 2,3 napake na niz, dosegli so povprečno dobrih 12 točk in prejeli le 1,7 bloka, kar pomeni da so bili pri organizaciji napada sicer uspešnejši od Salonita, nasprotniki pa so vseeno ubranili več žog napadalcem Calcita Volleyballa kot napadalcem Salonita (13 točk v povprečju na niz in 3,3 blokov). To kaže, da gre za ekipo, ki ima drugačen način igre kot Salonit Anhovo. Naslednji graf prikazuje razmerje točk, blokiranih udarcev, napak in tistih udarcev, ki so končali v naročju obrambe nasprotnika.

Calcit_napad

V zadnjem grafu si lahko pogledate še povprečno število doseženih blokov na posamezni tekmi ter število neizsiljenih napak. Tudi tukaj lahko ugotavljamo, da gre za podobnega nasprotnika kot ga je imel Astec Triglav že v četrtfinalu t.j. ekipo, ki dela zelo malo lastnih napak – v povprečju so naredili po 6 napak na niz, edino v prvi tekmi proti Salonitu so grešili več (9 napak na niz). Calcit Volleyball ima tudi zelo solidno blokersko linijo, ki jo sestavljajo igralci specialisti blokerji (izstopata Boris Brus in Jernej Stavbar – oba skupaj 35 blokov, kar pomeni, da v vsakem nizu vsaj eden od obeh naredi točko z blokom), dobri pa so v tem elementu tudi ostali tako napadalci kot podajalec Jan Brulec. Razmerje danih in prejetih blokov na posameznih tekmah je bilo na vseh tekmah v korist Calcita, kar potrjuje ugotovitve o začetnem udarcu in dobri ter raznovrstni organizaciji igre s strani podajalcev Jana Brulca in Martina Hrasta.

Calcit_napake_in_bloki