Intervju: Žiga Lužovec pred začetkom drugega dela

Po novoletnem premoru, ki je bil za igralce sicer mnogo krajši kot za gledalce, vsi že težko pričakujemo nadaljevanje sezone. 11 krogov domačega prvenstva je že za nami, kar pomeni, da morajo fantje odigrati še preostalih 7 povratnih tekem rednega dela, nato pa nas čaka razdelitev na modro in zeleno skupino. V modro skupino se uvrsti prvih 6 ekip po rednem delu, zadnje 4 pa v zeleno. Za slednje je boj za odličja končan in se borijo le še za obstanek v ligi. Letos bo namreč končnica izgledala nekoliko drugače-namesto klasičnega četrtfinala se bosta prvi dve ekipi modre skupine uvrstili direktno v polfinale, tretja, četrta, peta in šesta ekipa pa bodo igrale dodatno tekmo za vstop v polfinale (tretja s šesto in četrta s peto). Poleg domačega prvenstva pa Triglavane februarja čaka še zadnje dejanje MEVZA srednjeevropskega pokala-turnir v dvorani Tivoli.

O trenutnem stanju v ekipi, vtisih o prvem delu in pričakovanjih za drugi del smo povprašali najbolj izkušenega sprejemalca v ekipi, Žigo Lužovca.


Žiga, za nami so štirje tekmovalni meseci. Kako bi ocenil trenutno igro v ekipi? Ste že dosegli na začetku zastavljene cilje, kar se tiče stila igre in taktike? Kateri elementi igre so že na pravem nivoju in na katerih je še potrebno delo?

Mislim, da ekipa iz dneva v dan napreduje, vendar pa je potrebno še veliko trdega dela, če bomo hoteli doseči cilje, ki smo si jih zadali na začetku leta. Kar se tiče taktike in stila igre, se mi zdi, da smo skozi prve štiri mesece prišli do naše igre, v kateri smo dobri, vendar pa jo moramo še dodobra izpiliti, saj se nam prepogosto pripetijo nesmiselne napake. Če sem čisto iskren, nisem popolnoma zadovoljen z nobenim elementom igre, mogoče nam trenutno še najbolje deluje blok.

Letos si moral prevzeti vlogo najbolj izkušenega sprejemalca v ekipi. Se ti zdi, da je to na tvojo igro vplivalo pozitivno? Ob tvoji in Kosovi poškodbi pa sta preostala samo še Mali in Bošnjak. Kako bi ocenil njun odziv na to situacijo?

Glede na to, da sem imel letos do sedaj kar nekaj težav s poškodbami, težko govorim o svoji vlogi kot “najizkušenejšega sprejemalca” in kako je to vplivalo na mojo igro. Pa vendar lahko povem, da rad prevzemam odgovornost, to pa pripomore k moji samozavesti tekom igre. Mali in Bošnjak sta po mojem mnenju svoje delo opravljala (in ga še vedno) več kot odlično, posebej pa bi tu rad pohvalil Črta, saj je bil prvič v takšni situaciji, kar pa pri njegovih letih ni mačji kašelj.

V domačem prvenstvu se z 18 točkami trenutno nahajate na šestem mestu, zadnjem, ki še vodi v modro skupino in v končnico. Pred Triglavom so relativno tesno nagnetene štiri ekipe, Hoče pa za vami zaostajajo za 7 točk. Ste s tem stanjem zadovoljni in ali se ujema z vašimi cilji pred sezono? Do zdaj ste zmagali 6, izgubili pa 5 tekem. Je katera od zmag posebno vredna omembe ali kateri od porazov izrazito boleč? Lahko oceniš še splošno mnenje igralcev glede spremenjenega sistema končnice?

Osebno s trenutno situacijo nisem zadovoljen, saj sem prepričan, da smo sposobni zasedati višja mesta na lestvici, vendar pa moramo to na igrišču tudi pokazati. Vse ob svojem času, mi moramo samo trdo delati in verjamem, da bodo rezultati prišli. Da bi mi katera od zmag prav posebej ostala v spominu, je ni, rahlo pa me bolita poraza proti Murski Soboti in pa Novi Gorici, saj smo tekmi izgubili praktično brez boja. Mislim, da spremenjen sistem končnice vsem ugaja, saj bo kar se tiče tekem manj naporno, s tem pa več časa za trening.

Prva tekma v novem letu nas čaka v soboto doma proti Calcitu. V polfinalni tekmi Pokala Slovenije proti Kamničanom smo bili bližje velikemu finalu kot kadarkoli prej. Takrat si bil sicer poškodovan, pa bi vendarle lahko ocenil, kaj bi morali spremenit v soboto, da dosežemo zmago?

Kar se tiče igre, nimam večjih pripomb, le fokus v samih končnicah moramo dvigniti na višji nivo.

Kaj pa izkušnja mednarodnih tekem v MEVZA srednjeevropskem pokalu? Zaenkrat ste z dvema zmagama in 7 točkami na devetem mestu. Kako ste kot ekipa doživeli to tekmovanje in ali ste zadovoljni z rezultatom?

Mislim, da je bila to ena lepa izkušnja za vse nas. Mogoče so nas malce motila dolga potovanja, vendar pa je bilo po mojem mnenju vse to poplačano z dvema evropskima zmagama. Glede na to, da smo se prvič udeležili evropskega tekmovanja, smo z rezultatom lahko zadovoljni, pa vendarle ne moremo prezreti dejstva, da bi bili z lahkoto bliže F4 MEVZE.