Neverjeten preobrat in prva zmaga Kranjčanov v novi sezoni

cores 2dan 11 20140907 1794875695Kranj, 19. septembra. V tekmi 1. kroga 1. DOL je Astec Triglav premagal Krko iz Novega mesta 3:2 (17,-24,20,-23,14). Na parketu ŠD Planina sta se v uvodni tekmi državnega prvenstva pomerili dve ekipi, ki sta zadnje prvenstvo končali na dnu lestvice. V zanimivi in razburljivi tekmi smo bili priča velikim nihanjem v igri obeh ekip. Tekmo je odločil šele peti niz, ko so se Kranjčani iz že popolnoma izgubljenega položaja – gostje so povedli z 0:7 – vrnili v igro. Glede glede na videno v celotni tekmi so na koncu tudi s kančkom sreče Triglavani zasluženo zmagali.

Športna dvorana Planina. 100 gledalcev. Sodnika: Perčič in Adrovič (oba Kamnik)

Astec Triglav: Lužovec 9, S. Hafner , Bilandžić , Vene(L), Josipovič, Lakner 4, Bregant 30, Bežek(L), Kos , Maček, Mali, M. Kök 15, Rezar 8, A. Kök 2. Trener: Sašo Rop

Krka: Brulec 12, Ožbalt(L), Erpič 11, Vrhovšek 2, Kosmina 8, Zalar, Kastrevec 7, Rastoder, Vesel , Smrke, Pucelj 4, Bregar 14, Plantan(L) 1, Turk 14. Trener: Jernej Rojc.

Prvi niz se je začel z borbeno igro na obeh straneh, veliko izmenjav žoge z lepimi obrambami, domačini so sicer pokazali nekoliko več predvsem v napadalnih akcijah. Izkazal se je novi član Astec Triglava Janko Bregant, ki je zaključeval protinapade, saj so se Kranjčani zelo dobro postavljali v bloku in omogočali doseganje točk iz druge akcije. Astec Triglav je bil vseskozi v prednosti, največ za 4 točke. Novomeščani so se uspeli približati po uspešnem servisu Valentina Turka na točko zaostanka. Slednji je bil tudi stalna nevarnost za domačo obrambo. Po premoru domačega trenerja so Triglavani serijo gostov ustavili in začela se je bitka za prednost pri vstopu v končnico. Pri 19:16 z blokom korektorju gostov Luki Brulcu, je Kranjčanom uspelo priti na 3 točke prednosti, nato pa po napaki pri podaji še na 21:17. Tu je v za gostujočo ekipo negativni tok dogodkov posegel trener Jernej Rojc z odmorom. Po odmoru so domači s servisi mladinskega državnega reprezentanta Mateja Köka še bolj stopili na plin in povedli s 23:17. Po udarcu Turka v out, so imeli Kranjčani že prvo zaključno žogo, ki jo je z asom izkoristil Matej Kök.

Tudi v drugem nizu so bolje začeli domači, a po nekaj uspešnih servisih Valentina Turka je bil izid hitro v korist Novomeščanov. Kranjčani so s pol minute odmora nalet gostov sicer zaustavili, prednost pa so Krkaši še nekaj časa držali, dokler ni na sceno spet stopil Janko Bregant, ki je z zanesljivimi servisi in uspešnimi napadi izid prevesil v 8:7 za Astec Triglav. Mrtvi tek se je nadaljeval do izida 11:11, ko so Kranjčani malce popustili in gostom omogočili prevzem pobude in vodstva z 12:17. Kranjčani so nato začeli loviti priključek, a jim je to učinkovito preprečeval Miha Bregar, ki je na sredini neusmiljeno zaključeval napadalne akcije gostov. Kljub temu so Kranjčani trmasto vztrajali in prišli na zaostanek 18:20. Jernej Rojc je seveda to serijo prekinil s pol minute odmora za svoje varovance. Bil je uspešen, saj so Dolenjci takoj po odmoru dosegli točko prek neumornega Turka, že nekaj trenutkov kasneje pa po napaki istega igralca zapravili vodstvo. Vse se je začelo znova, le da je bil pritisk precej večji kot na začetku niza. Prvo zaključno žogo so si priborili Kranjčani, a tudi gostje niso ostali dolžni in so vrnili z dvema zaporednima točkama ter svojo priložnost izkoristili z blokom Žigi Lužovcu.

Novi niz je prinesel nov veter in vodstvo Astec Triglava s 3:0. Serijo slabih sprejemov svojih igralcev je moral spet prekiniti Rojc s pol minute odmora, Matej Kök pa je dodal še eno točko, preden so gostje le ustavili serijo Kranjčanov. Vodstva 3 točk, ki so ga Kranjčani ustvarili na začetku niza, pa niso uspeli kar na hitro izničiti. Na začetnem udarcu se je po tehničnem odmoru izkazal Rok Rezar, prisilil goste v nekaj napak in semafor je kazal 13:7 za Astec Triglav. Tudi ko je v igro namesto izkušenega Luke Brulca vstopil Ivan Vrstovšek, se razmerje sil ni spremenilo. Upanje za goste se je pokazalo po servisu Mihe Bregarja, ampak le za hip, saj je po točki takoj storil napako in ekipi sta odšli na drugi tehnični odmor pri izidu 16:9 za Astec Triglav. Po odmoru so Krkaši izkoristili manjši padec zbranosti pri Triglavu, a so se domači hitro zbrali in spet začeli nabirati točke prek Janka Breganta, ki je še naprej igral izjemno učinkovito v napadu – s točko je zaključil kar 54% žog. Krka se seveda ni imela namena predati in je z nekaj bloki in učinkovitim serviranjem Erpiča zmanjšala zaostanek na 20:16. Erpič, ki je bil pravi strup za sprejemalce domače ekipe, je pri 20:17 zgrešil začetni udarec in Kranjčani so se rešili iz primeža Dolenjcev. Krkaši so nato še slabo sprejeli Bregantov servis ter tako omogočili domači ekipi varnejšo prednost 22:17. Rojcu ni preostalo drugega, kot da vzame še drugi odmor. Tokrat je bil uspešen, saj je Bregar v bloku ustavil Rezarja in izid znižal na 3 točke zaostanka za goste. Prvo zaključno žogo v tretjem nizu je priboril Matej Kök, domači pa so jo po napaki Valentina Turka v napadu takoj izkoristili.

Četrti niz so ponovno bolje začeli Dolenjci, saj je Bregar dvakrat zapored lepo zaključil prek sredine. Kranjčane je v vodstvo popeljal novi član posadke Jure Lakner, ki je odlično izvajal začetne udarce, tako da so se lahko Kranjčani izkazali tudi v bloku in prišli do prednosti 6:3. Rojc je vzel time-out, ki pa tokrat ni obrodil točke za gostujočo ekipo. Serijo Kranjčanov je prekinil z lepim napadom Martin Kosmina, a na tehnični odmor so vseeno odšli Triglavani s prednostjo 4 točk. Kljub nekaj nesporazumom so Triglavani držali prednost, predvsem domači korektor je pridno nabiral točke, prav nič pa ni zaostajal Matej Kök, čeprav so ga gostje skoraj vedno pričakali z dvojnim blokom. Krkaši so več tvegali na servisu, kar pa se jim ni obrestovalo, saj so se napake vrstile prepogosto. Po drugem tehničnem odmoru so se gostje ponovno spustili v lov na zaostanek. Z asom je povratnik iz Nove Gorice Miha Bregar ponovno zapretil in pri 17:15 je odmor vzel Sašo Rop, dober sprejem pa v napadu zaključil Rok Rezar. Istega igralca so kasneje ustavili Krkaši z blokom in prišli do priključka z 18:17, tako da se je napetost v dvorani spet povečala. Po neodločni igri domačih so Krkaši uspeli priti do izenačenja in spet se je začela tesna končnica, ki pa so jo gostje začeli z napako Bregarja v napadu. Krka je pri 22. točki izid ponovno izenačila. Podobno kot v 2. nizu so Krkaši pokazali veliko zbranosti prav v končnici in si priborili tudi prvo zaključno žogo, ki so jo z asom izoristili in tako osvojili najmanj točko v Kranju in izsilili peti odločilni niz.

Na začetku odločilnega niza so Triglavani še preden so se dobro zavedli, že zaostajali z 0:7. Dolenjci so zaigrali kot v transu, domači pa so pomagali z nekoliko slabše organizirano igro na mreži, kjer žoge niso uspeli spraviti mimo bloka gostov. Pri 7:0 so se gledalci že poslovili od zmage, a nato se je zgodilo tisto, česar ni pričakoval nihče. Po menjavi podajalca in napadalca v domači ekipi – v igro sta namesto bratov Kök vstopila Svit Hafner in Miha Mali, se je zgodil neverjeten preobrat. Kranjčani so se spustili v lov na zaostanek in ob menjavi igrišča za gosti zaostajali še za 4 točke, a nato korak za korakom prihajali bliže. Pri 12 so izenačili, niz pa uspeli dobiti s 16:14 po 45. neizsiljeni napaki gostujočih odbojkarjev.