Po maratonu do točke proti Calcitu

calcit 7 20160228 1424919363Kranj, 27. februarja. V Športni dvorani Planina je kamniški Calcit Volleyball v tekmi 5. kroga modre skupine 1.DOL premagal Triglav Kranj s 3:2 (18, -25, 23, -24, 11). Po dveh urah in pol izenačene in všečne odbojke so gostje ob koncu vendarle bili malenkost bolj zbrani in odnesli 2 točki iz Kranja. Za prikazano igro si obe ekipi zaslužita pohvale, Kranjčanom pa ostaja uteha, da se lahko enakovredno kosajo z vsako ekipo v ligi, če je le pristop pravi in na tem je potrebno graditi samozavest in igro v drugem delu modre skupine.

Športna dvorana Planina. 250 gledalcev. Sodnika: Tomec (Novo mesto), Novak (Dvor).

Triglav Kranj: Lužovec 8, Hafner , A. Kök 3, Maček, Bregant 24, Uršič 6, Bežek(L), Kos , Mali , M. Kök 28, Rezar 5, Pleša, Jovanov . Trener: Sašo Rop.

Calcit Volleyball: Hribar (L), Novljan 13, T. Štern 4, Štalekar , Vidmar, Štembergar Zupan 22, Brulec 4, Lakner , Kotnik 15, Ž. Štern 16, Videčnik 4, Konjedic.Trener: Marko Brumen.

Kranjski Orli so si pred zadnjo tekmi prve polovice tekmovanja v modri skupini zelo želeli uspeha in čim boljše igre proti vodilni ekipi lige, saj se počasi že tempira forma in nabira samozavest za končnico tekmovanja, kjer popravnih izpitov ne bo več.
Gostje so do občutnejše prednosti v prvem nizu prišli tik pred prvim tehničnim odmorom. Domači so storili dve napaki, Kotnik pa dobro serviral za vodstvo 8:5. Takoj po odmoru je sledila še napaka mreže pri Kranjčanih in Sašo Rop je vzel še dodatni odmor, da bi preobrnil slab izkupiček domače ekipe. Odmor ni pomagal, saj so gostje še naprej dosegali točke v serijah in to v glavnem na račun nezbrane igre Triglava. Seveda je treba poudariti tudi dobro igro gostov v obrambi, ki jim je omogočila ustvarjati pritisk na domače napadalce, da so grešili več kot bi bilo to potrebno. Pri 19:12 za goste je moral Sašo Rop poseči še po drugem odmoru, saj domačim igra nikakor ni stekla. Žan Novljan je z napadom preko sredine priboril prvo zaključno žogo za goste, Štembergar Zupan jo je sicer zapravil, Matej Kök pa zgrešil servis in prvi set je šel Kamničanom.
V drugem nizu je Kranjčanom uspel sicer boljši začetek, a so Kamničani prek Štembergar Zupana hitro vzpostavili ravnotežje in povedli s 5:3. Takoj je sledil že prvi odmor domače ekipe, ki pa je še poglobil krizo Kranjčanov. Na tehnični odmor so šli gostje s prednostjo 8:4 po trojnem bloku Žigi Lužovcu. Tudi do drugega tehničnega odmora so Kamničani pridno nabirali prednost, potem pa je sledil preobrat in domači so prišli le na točko zaostanka 17:16.
Triglav je izid poravnal pri 18. točki po napadu Mateja Köka. Ko je isti igralec povedel domačo ekipo v vodstvo 20:19, je reagiral tudi Marko Brumen s pol minute odmora. Odmor je obrnil potek v toliko, da je dve zaporedni točki dosegel Kamnik. V bloku se je nato izkazal Nejc Uršič, ko je ustavil Tončka Šterna in znova poravnal izid. Gostje so imeli rezultatsko pobudo, tako da so znova prvi prišli do zaključne žoge, ki pa jo je izničil Janko Bregant. Tudi druga je šla po vodi, saj je servis zgrešil Domen Kotnik. Z dvema blokoma pa so Kranjčani osvojili drugi niz in izenačili na 1:1.
V tretjem nizu se je ponovno nadaljevalo zelo izenačeno, čeprav je bilo na obeh straneh tudi nekaj napak. Calcitu je dve točki prednosti priboril Andrej Štembergar Zupan z asom in Sašo Rop je vzel pol minute odmora, da bi preprečil morebitno serijo točk. Napaka Mateja Köka v napadu je pomenila, da je bil Štembergar Zupan še naprej na servisu, Kranjčani pa so po zmedi v obrambi dovolili gostom, da so pobegnili na 8:4. Tehnični odmor je bolj koristil domačim, ki so se vrnili v igro, malo tudi na račun neodločne igre Kamničanov v napadu. Žiga Štern je z blokom Bregantu ponovno poskrbel, da se je Calcit nekoliko oddaljil, a Kranjčani niso popuščali v napadu in niso dovolili gostom, da bi prišli do večje prednosti. Kljub poizkusom Triglava, da bi prišel bliže, pa so gostje vseeno zadržali 4 točke prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru. Požrtvovalno so igrali Kranjčani in to se je izplačalo, kmalu po odmoru so gostje vodili le še za točko. Žiga Štern je bil nezaustavljivi tudi v napadu in poskrbel za kamniško prednost 3 točk.  Proti koncu niza Calcit ni več dopustil Kranjčanom priključka. Držali so priborjeno prednost, dovolj dobro sprejemali, da je Jan Brulec še vedno lepo razigraval svoje napadalce. Pri 23:21 za Calcit je Brumen posegel še po enem odmoru, saj se je Kranjčanom obrestovala še zadnja ofenziva, pri 23:22 pa je takoj vzel še drugi odmor, saj je Miha Mali neugodno serviral, tako da so domači ogrožali še zadnje točke prednosti s protinapadi. Na koncu se je vse skupaj izteklo bolje za Calcit. Prvo zaključno žogo gostov je Triglav sicer še ubranil, v drugo pa je niz za goste zagotovil Andrej Štembergar Zupan.
Tudi v četrtem nizu se je nadaljevala bitka za vsako žogo. Takoj na začetku so imeli nekaj pobude domači, nato pa so v prednost prišli gostje, po zaslugi dveh napak Kranjčanov. Pri 10:8 za Calcit je Sašo Rop vzel pol minute odmora. Po odmoru so domači najprej osvojili servis, nato pa dosegli še dve točki – zadnjo z asom Mateja Köka. To je bil znak za alarm pri Marku Brumnu, ki je takoj reagiral z odmorom. Tehtnica se je z blokom Novljana Bregantu spet prevesila na Kamniško stran. Kamničani so na servis Novljana dosegli še štiri točke, nato pa je sledila spet serija domačih, ki so hitro prišli le na točko zaostanka. Marko Brumen je bil prisiljen vzeti še drugi odmor v tem nizu. Janko Bregant, ki se je v teh trenutkih dodobra razigral, je skrbel za priključek domačih. Kranjčani so do prvega vodstva v tem nizu prišli po bloku Mateja Köka Žanu Novljanu. Matej je bil zaslužen tudi za prvo zaključno žogo domače ekipe, ki pa so jo gostje izničili in z nekaj sreče prišli celo do izenačenja na 24. Z blokom pa je vendarle izid v nizih ponovno poravnal Rok Rezar, ki je ustavil nekdanjega kranjskega kapetana Andreja Štembergar Zupana.
Peti odločilni niz je bil povsem v slogu preostalih. Boj za vsako točko, lepe obrambe, prava reklama za odbojko. Ekipi sta se menjavali v vodstvu, trenerja sta že pred menjavo strani izkoristila vsak po en odmor. Pri menjavi strani so bili spet v vodstvu gostje, ki so dodali še dve točki po slabem sprejemu Kranjčanov. Time-out je vzel Sašo Rop in Triglav je prišel le še na točko zaostanka. Zdaj je vzel drugi odmor še Brumen. Kamničani so povišali prednost na 12:9 in to pa je bila že odločilna prednost za zmago.