Pokal Cores Kranj 2013

Kranj, 21. septembra. Dobili smo novega zmagovalca Pokala Cores. Za leto 2013 je to hrvaška ekipa Mladost Marina Kaštela iz Kaštel Lukšića, ki je v tekmi za prvo mesto premagala domačo ekipo Astec Triglav. Turnir so prizadevni organizatorji OK Triglav izvedli ob pomoči pokroviteljev Mestne občine Kranj in generalnega pokrovitelja podjetja Cores d.o.o. iz Kranja.

Rezultati in statistika: 
Astec Triglav : OK Rovinj 3:0 (26, 22,17) 

Mladost M. K, : VBK WSL Kl. 3:0 (17, 20, 15) 

OK Rovinj : VBK WSL Kl. 2 :3 (18,18,-20,-28,-11) 

Mladost M.K. : Astec Triglav (23, -21, 22, 19)

V Kranju se je 20. in 21. septembra odvijal eden močnejših odbojkarskih turnirjev ta čas v Slovenijii. Nastopile so ekipe Mladost Marina Kaštela (Hrvaška – državni prvak 2012-13), VBK Wörthersee Löwen (Avstrija), OK Rovinj (Hrvaška – pokalni zmagovalec 2012) in domači Astec Triglav. Kranjčani so tudi v petek, 20.9., z Dalmatinci odigrali uvodno pripravljalno tekmo in jo izgubili z 0:3. Tekme na turnirju v Kranju so sodili sodniki DOS Gorenjska Slavec, Kern, Pevc in Atanasov. Prvo mesto so osvojili igralci iz Kaštel Lukšića – Mladost Marina Kaštela, domačini so se tokrat morali zadovoljiti z drugim mestom, pokal za tretje mesto pa je odšel v Celovec. Podelili so tudi nagrade pokrovitelja Cores najboljšim igralcem. Prejeli so jih: za največ doseženih točk Simon Fuehbauer (VBK WSL), za najboljšega sprejemalca Miha Bežek (Astec Triglav) in za najboljšega blokerja Dejan Skočić (Mladost M.K.).

IMG_3442
Astec Triglav : OK Rovinj 3:0 (26, 22, 17)

Astec Triglav: S. Hafner 2, A. Koek, Jovanov 7, Bilandžič 11, Mrak, Vene(L), Močnik 9, Rop 14, Bežek(L), Kos, Mali, T. Hafner 8, M. Koek.

Rovinj: Kopćija 8, Nkačević, Poropat 2, Brajković 6, Venier 3, Demirović 9, Kuhar 1, Gavrić, Hrelja(L), Peršić(L), Zokota 8, Ilić.

Prvi set domači vodili že 9:2, nato pa so se Hrvatje zbrali in v končnici povsem ujeli domače na 23. točki. Kranjčani so imeli na koncu vendarle nekaj več sreče in niz dobili. Drugi set je bil bolj izenačen. Ekipi sta se menjavali v vodstvu, v drugi polovici niza pa so Kranjčani odigrali bolj zbrano in ga dobili bolj prepričljivo. Še bolj prepričljivi so bili v tretjem nizu, ko so z dobro igro blok-obramba pobegnili nasprotniku in tekmo zanesljivo pripeljali do konca.

IMG_3532
Mladost Marina Kaštela : VBK Klagenfurt 3:0 (17, 20, 15)

Mladost M.K.: Božić 2, Ammerman, Pervan, Colić 5, Glaurdić(L), Corsini 9, Giljanović(L), Ščerbakov 5, Skočić 7, Šestan 4, Đirlić 17, Andrić, Stanić, Tomić.

Woerthersee Loewen: Melzer 3, Skrabal(L), Kostanjevec 6, Rainer 2, Baldauf 3, Fritsche, Huber 9, Fruehbauer 6.

Gostje iz Hrvaške, sicer aktualni državni prvaki niso ničesar prepustili naključju, čeprav so Avstrijci na začetku prvega in drugega niza vodili za 3 točke. Dalmatinci so izkoristili svojo premoč v višini in se v nadaljevanju pred drugim tehničnim odmorom že krepko odlepili od nasprotnika. Korošci so bili sicer nekoliko uspešnejši pri boljši začetnem udarcu, a je Mladost tekmo dobivala predvsem v bloku, kjer so dosegli kar 16 direktnih točk.

IMG_3553
OK Rovinj : VBK Klagenfurt 2:3 (18, 18, -20, -28, -11)

Rovinj: Kopćija 6, Nikačević 1, Poropat 11, Brajković 10, Venier 9, Demirović 3, Kuhar 12, Gavrić, Hrelja(L), Peršić(L), Zolota 4 , Ilić1.

Woerthersee Loewen: Melzer 9, Skrabal(L), Kostanjevec 9, Rainer 2, Baldauf 8, Fritsche 3, Huber 15, Fruehbauer 25.

V tekmi za 3. mesto na Pokalu Cores so hrvaški pokalni zmagovalci svojo jezo zaradi poraza v prvi tekmi proti domačinom stresli na mlade Avstrijce že v prvem nizu, ki so ga prepričljivo odločili v svojo korist. V drugem nizu je bila tekma bolj izenačena, saj je ekipa iz Celovca bolje zaigrala tako v obrambi kot v napadu. V končnici pa so Korošci popustili, Hrvatje pa to izkoristili in  povedli za 5 točk, kar je bilo dovolj za vodstvo 2:0. Avstrijci se kljub temu niso predali in so v tretjem nizu spet zapretili, saj so po drugem tehničnem odmoru prišli do prednosti 4 točk (14:18), ko se je na servisu razigral državni reprezentant Fruehbauer. Do konca niza Levi vodstva niso več izpustili iz rok in znižali izid v nizih na 1:2. Tudi v četrtem nizu je korak z Rovinjem držal odlični Fruehbauer. Hrvatje so vodili največ za točko ali dve, ampak Korošci so trmasto vztrajali, tako da sta v končnico ekipi prišli poravnani. Po izenačenem boju so svojo tretjo zaključno žogo izkoristili Korošci in izid poravnali na 2:2. Levi z Vrbskega jezera so nadaljevali z boljšo igro tudi v odločilnem nizu in si do menjave strani priigrali že visoko prednost 4 točk, ki je na koncu zadoščala za zmago in pokal za 3. mesto je šel v Celovec.

IMG_3622
Mladost Marina Kaštela : Astec Triglav 3 : 1 (23, -21, 22, 19)

Mladost M.K.: Pervan, Colić 7, Glaurdić(L), Corsini 12, Giljanović(L), Ščerbakov 3, Skočić 18, Šestan 9, Andrić 8, Stanić 10, Tomić.

Astec Triglav: S. Hafner 2, A. Koek, Jovanov 7, Bilandžič 18, Mrak 1, Vene(L), Močnik 10, Rop 18, Bežek(L), Kos, Mali 1, T. Hafner 10, M. Koek.

Gorenjci so tekmo za prvo mesto na Pokalu Cores bolje začeli kot Dalmatinci, saj so si do prvega tehničnega odmora že nabrali 4 točke prednosti. Mladost je Kranjčane ujela pri 13. točki predvsem po zaslugi nekaj slabših napadov domačih, ko je žoga končala izven igrišča ali v mreži. V nadaljevanju so bili v rahli prednosti gostje, ki so s čvrstim blokom in dobro obrambo prišli z vodstvom dveh točk v zaključek prvega niza. Kranjčani so jim bili vseskozi za petami, a kaj več kot minimalnega zaostanka v prvem nizu niso zmogli.

V drugem nizu je bil začetek podoben prvemu, le da tokrat Kranjčani niso popuščali in so do prve pol minute odmora za Kaštelo pri 14:7 naredili le 2 napaki (za primerjavo v prvem nizu 9). Domača ekipa je igrala zelo čvrsto v bloku, tudi napad je bil soliden in Hrvatje niso uspeli zaostanka zmanjšati vse do zaključka drugega niza. Kranjčani so pri 22:17 naredili dve napaki in gostje so še lahko upali na ugoden izid v drugem nizu. Triglavani pa so s trojnim blokom tehtnico spet nagnili na svojo stran in izid v nizih poravnali na 1:1.

Tretji niz so gostujoči odbojkarji vzeli v svoje roke od samega začetka. S čvrstim blokom so si priigrali 4 točke prednosti, a domači so ponovno dvignili nivo igre v obrambi in se približali na točko zaostanka. Gostje niso popuščali, načel jih je šele Močnik z odličnim začetnim udarcem, ko je bil izid prvič v nizu poravnan na 17. Gostujoči blok pa je ponovno poskrbel za udobnejšo prednost 3 točk ob zakključku drugega niza. Ko so Dalmatinci še dvakrat zapored ustavili domačega korektorja, se je zdelo, da je drugi niz odločen. Kranjčani so še uspeli znižati na 22:24, nato pa so z napako omogočili gostom zmago v 3. nizu.

Takoj na začetku 4. niza je Ivan Rančić vzel pol minute odmora, potem ko so domači nanizali tri točke, Dalmatinci pa nobene. Toda gostje so hitro izenačili in potem tudi povedli. Ščerbakov je dobro razigraval ekipo, saj kranjski servis ni bil tako uspešen kot v prejšnjem nizu. Kaštelanci so točke dosegali v serijah in pri drugem tehničnem odmoru že bili v prednosti 11:16. Z odlično obrambo so prednost še povišali in vodstva vse do konca niso več izpustili iz rok, tako da je zmaga odšla v Kaštel Lukšić.