Prvi dan MEVZA pokala: Gladki zmagi Avstrijcev in Hrvatov

V prvi tekmi so, po besedah trenerja Doba, kar nepričakovano lahko do zmage nad lansko tretjeuvrščeno ekipo iz Nitre prišli igralci SK Posojilnice Aich/Dob.

SK Posojilnica Aich/Dob vs. VKP Bystrina SPU Nitra 3:0 (24, 23, 22)

Otvoritveno srečanje so bolje začeli gostje iz Slovaške. S svojo izrazito visoko postavo so prevladovali v bloku in napadu, Avstrijci pa so imeli nekaj težav z lahkimi žogami. S časom in s pomočjo svoje navijaške skupinice so se pobrali in v končnici presenetili Slovake z zmago 26:24.  V drugem setu so igralci Doba izgledali nekoliko bolj uigrano. Finski podajalec Vuorinen je dobro izkoriščal lep sprejem, Petraš in Michel pa sta bila nezmotljiva v napadu. Pri 14. točki je preobrat za Bystrino prinesel visoki bloker Hornik s kar tremi bloki zapored. Sledila je igra na najvišjem nivoju, z dolgimi izmenjavami in skupno desetimi bloki. Razigrani Petraš je z močnim skok servisom priboril končnico in vodstvo z 2:0 za SK Posojilnico Aich/Dob. V tretjem setu so povsem prevladovali gostje iz Avstrije, Slovaki pa so popustili na sprejemu in posledično imeli težave v napadu. Tretji set se je zaključil s 25:22 in igralci lani tretjeuvrščene VKP Bystrine so odšli sklonjenih glav.

OK Triglav Kranj vs. HAOK Mladost Proenergy 0:3 (24, 20, 26)

Kranjčani so začeli nervozno, sicer z odličnim sprejemom, vendar napakami v napadu. Igralci Mladosti so odlično sestavljali blok in prihajali do točk, vse dokler niso domači zaigrali v obrambi in se vrnili v igro pri 11. točki. Vodilna v napadu sta bila sprejemalca Gal Kos pri domačih in Marko Sedlaček pri gostih, vsak s po 5 točkami. V napeti končnici so gostje po obrambi in napaki Kosa v napadu prišli do seta z rezultatom 26:24. Obe ekipi sta v prvem setu imeli izvrsten sprejem, zato pa so Triglavani imeli dva bloka manj in 4 napake več. V novem setu se je nadaljevalo dobro sprejemanje in izmenično doseganje točk obeh ekip. Set se je prelomil pri 7. točki, ko Triglavani trikrat niso uspeli zaključiti, nato pa še prejeli as Marelića za 12:7. Tedaj je Sedlaček doživel krizo v napadu in dve točki direktno podaril, prejel pa je še en blok. Razlika se je znižala na 14:12, vendar to ni predstavljalo grožnje razpoloženim Zagrebčanom. Dosegli so kar 5 blokov v drugem setu, Kranjčani pa so bili le 26% uspešni v napadu. Drugi set je šel gostom s 25:20. Nov elan so domači dobili po Malijevi obrambi še enega pipe napada Sedlačeka. Povedli so z 8:5 in prednost s pomočjo blokov in obrambe zadržati do 16:13. Ključna razlika večjega dela tretjega seta je bila v korektorjih, saj je uspešnost gostujočega Prlića močno upadla, domači kapetan Bregant pa se je razigral. Triglavani so v končnico vstopili s prednostjo 22:17, vendar so jih Zagrebčani uspeli ujeti na 24. točki. Po infarktni končnici in dveh zaporednih blokih Mitrašinovića so gostje osvojili tudi tretji niz, in sicer z 28:26.