Težko priborjena prva zmaga v prvenstvu

salonit anhovo 20131103 1403952500Kranj, 16. novembra. Že po starem pravilu, da za dežjem posije sonce, se je to zgodilo tudi odbojkarjem Astec Triglava, ki so v 8. krogu prve odbojkarske lige premagali Panvito Pomgrad iz Murske Sobote s 3:2 (-14,-22,21,14,14). Zmaga, ki smo jo težko čakali vsi: gledalci, igralci, strokovno vodstvo in nenazadnje vodstvo kluba, je bila izborjena v nepopolni postavi, kar je še toliko bolj pomembno. Po treh dneh premora bo Astec Triglav znova igral že v sredo proti Šoštanju Topolšici, ki je trenutni sosed na prvenstveni razpredelnici.

Športna dvorana Planina. 100 gledalcev. Sodnika: Klinar (Žirovnica), Pevc (Šk. Loka).

Astec Triglav:  Lužovec , S. Hafner , Bilandžić , Mrak, Vene(L), Močnik 13, Rop 19, Bežek, Kržišnik 4, T. Hafner 10, M. Kök 15, Rezar 7. Trener: Matej Maček

Panvita Pomgrad: Ajlec 3, Pavlović 4, Pelemiš 13, Čolović 1, Vrabl(L), Flisar 11, Topovšek, Bogožalec 13, Tot 15, Grabar, Drvarič, Ratkai(L).

STATISTIČNI PODATKI

Panvita Pomgrad je začela z najmočnejšo postavo, Kranjčani pa še vedno v »bolnišnični« zasedbi brez Bilandžiča in Bežka. Tudi na igrišču se je kar dobro poznalo, saj so gostje hitro povedli za 5 točk in brez posebnega napora z enako prednostjo tudi odšli na prvi tehnični odmor. Prekmurci so tudi po odmoru nadaljevali s svojo igro, brez popuščanja so prišli že na 7 točk razlike in takrat je domači trener vzel svoj prvi odmor. Po odmoru se razmerje sil ni spremenilo, Triglavani so sicer poizkušali priti bližje, a kaj več kot na 5 točk zaostanka jim do drugega tehničnega odmora ni uspelo. Ko so gostje po odmoru dosegli še dve točki zapored, je sledil še drugi odmor za domače, ampak pri izidu 12:19 je bilo jasno, da v prvem nizu preobrat ni več mogoč.

Drugi niz so Kranjčani začeli bolj obetavno. Bolje so servirali in si priigrali 4 točke prednosti, nato pa so gostje prišli do sape in nalet domačih nekoliko ustavili, saj je ob prvem odmoru domača vrsta vodila za 3 točke. Po odmoru so gostje še bolj strnili blok in vnel se je boj za vsako točko. Odlično je igral mladi Matej Kök in skrbel, da so Kranjčani še naprej držali vodstvo v svojih rokah. Zdaj tudi gostje niso več igrali tako sproščeno kot v prvem nizu, začeli so delati napake in 15:12 je sledil prvi odmor za Panvito Pomgrad. Nato so gostje dosegli pet zaporednih točk, ko je nazadnje le posegel v potek igre domači trener z odmorom. A Prekmurcem je stroj znova stekel in držali so prednosti, ki so si jo pridobili v trenutkih slabosti domače ekipe. Ko je Gašper Kržišnik odlično odserviral in izid poravnal na 21. točki, pa so si gostje spet privoščili odmor. Ko sta Kök in Močnik v bloku ustavila Bogožalca, pa so spet vodili domači. Andrej Tot se seveda ni sprijaznil s tem in z neubranljivim servisom priigral prednost nazaj Prekmurcem. Sledil je odmor Kranjčanov, ki pa ni prinesel uspeha, saj so gostje po hitrem postopku osvojili naslednje tri točke in s tem tudi drugi niz.

Tudi v tretjem nizu so Kranjčani začeli dobro in pokazali, da niso pozabili igrati odbojke. Pri izidu 6:4 se je poškodoval korektor gostov Bogožalec, ki ga je zamenjal Blaž Ajlec. Kranjčani so tudi po prvem tehničnem odmoru igrali bolje in vodili za 2 do 3 točke. Nato so Prekmurci ujeli ritem po šoku z začetka niza, vodstvo domače ekipe je skopnelo in spet smo gledali izenačeno bitko. Nato pa je začel delovati kranjski blok in Triglavani so prišli do občutnejše prednosti treh točk. Neustavljiv v napadu je bil še vedno Matej Kök, z borbeno igro pa so mu pomagali tudi ostali. Gostje so spet odgovorili prek Tota in pri 19:18 je Maček vzel prve pol minute odmora. Tokrat je pomagalo, saj so Kranjčani spet pobegnili na 22:19. Ko je prišel na začetni udarec Andrej Tot, je Maček vzel še en odmor in izkupiček je bila prva zaključna žoga za Kranjčane v tem nizu, ki je sicer niso izkoristili, so pa takoj naslednjo in se po skoraj mesecu dni abstinence osvojili niz.

Tudi na začetku četrtega niza so prevladovali domači in Dejan Fujs se je že pri 2:4 »pogovarjal« s svojimi varovanci, ko so si gostje privoščili svoj prvi odmor. Kranjčani so nadaljevali v visokem ritmu, Močnik je odlično serviral in pri prvem tehničnem odmoru je bilo že visokih 8:3 za Astec Triglav. Po odmoru je Jure nadaljeval serijo in povišal na 10:3. Dejan Fujs je pri 11:4 poizkusil še z drugim odmorom ustaviti nalet domače ekipe. Prekinitev velikega uspeha ni prinesla, saj je bil izid ob drugem tehničnem odmoru, ko je zelo težko žogo zaključil še Tim Hafner, že 16:7. Tudi v nadaljevanju so gostujoči odbojkarji delali več napak od domače vrste, poleg tega pa je v bloku kraljeval Jure Močnik. Pri izidu 21:10 je pol minute odmora vzel Matej Maček, saj si Kranjčani niso smeli privoščiti padca v igri in dopustiti, da bi se gostje dvignili v igri. Prekmurci so odgovorili z asom Pavloviča, domači pa še z dvema točkama za 23:11. Ko so Kranjčani izkoristili drugo zaključno žogo, je bil dosežen že drugi etapni cilj te tekme, saj so imeli domači v žepu že vsaj eno osvojeno točko.

Peti odločilni niz so Triglavani začeli z asom Kržišnika in blokom Močnika Totu, nato pa nadaljevali v enakem tempu in si priigrali 5 točk prednosti. Gostje so na servis Ćolovića znižali zaostanek na 2 točki in sledilo je pol minute odmora za Astec Triglav. Tokrat so Kranjčani hitro zbrali in po pravi bombi na servisu Jureta Močnika, sta ekipi zamenjali strani pri 8:4 za domače. Soboški odbojkarji se niso predali in so še iskali priključek, a Kranjčani so tokrat za spremembo tudi zelo dobro servirali in jim niso dopuščali preveč možnosti za znižanje izida. Ko je na servis prišel Flisar, je gostom vendarle posijal žarek upanja, ki pa sta ga tokrat odlična Rop in Kek hitro zatrla.  Gostje so na koncu znova zapretili prek Andreja Tota, a tokrat Kranjčani zmage niso izpustili iz rok.