Točka z grenkim okusom

maribor 5 20151206 1975853265Maribor, 13. februarja. V zelo izenačeni tekmi 2. kroga modre skupine so Kranjčani v Mariboru izgubili s 3:2 (21,-19,21,-20,14) proti domači ekipi. V tekmi, ki jo je zaznamovalo 29 točk Mateja Köka, je Triglav potegnil krajši konec, čeprav so že imeli prednost 13:11 v petem nizu. Nekaj trenutkov nezbranosti, malce slabši sprejem in nekaj slabših odločitev pri organizaciji igre je privedlo do tega, da so domači splezali iz brezna in se celo dokopali do zmage in se še bolj utrdili na 3. mestu. Kranjčani bodo svojo priložnost iskali že konec naslednjega tedna v domači dvorani, ko pride v goste Panvita Pomgrad.

Dvorana Tabor, gledalcev 180, sodnika: Valentar (Prevalje) in Mesarič (Murska Sobota)

Maribor: T. Horvat 8, Planinc 13, Mlakar 9, Abraham 5, Vrabl (L), Zidar 3, Košenina 10, Kasnik , Šoštarič, Uremovič 1, Virtič, Plesec 16, Knuplaž(L).

Triglav Kranj: Borič, Lužovec 8, Hafner 3, A. Kök, Bregant 17, Jovanov, Bežek (L), Kos, Mali 5, Uršič 10, M. Kök 29, Rezar 9.

Mariborski odbojkarji, ki so v prvem delu državnega prvenstva v dveh tekmah proti kranjskim klonili s po 1:3, so se Gorenjcem tokrat oddolžili vsaj za enega od porazov. Tekma je bila sicer zelo izenačena, negotova do konca, odločale so malenkosti, ki pa so se na koncu obrnile v korist gostiteljev.
Že v uvodnem nizu je bila igra izenačena. Ekipi sta se menjavali v vodstvu, ton igri sta pri domačih dajala Tomaž Horvat in Jan Planinc, pri gostih pa se je z učinkovitostjo izkazal Janko Bregant. Po drugem tehničnem odmoru si je mariborska vrsta po nekaj uspešnih napadih priigrala prednost treh točk (22:19), toda gostje se niso dali, v končnici so se približali na dve točki (23:21), zasuk pa jim ni uspel.
So pa Gorenjci silovito začeli drugi niz, ob prvem tehničnem odmoru so povedli 8:4, pri čemer je Matej Kök dosegel kar dva zaporedna asa. V nadaljevanju je mariborska ekipa zaigrala bolj zanesljivo v obrambi in polju, tu in tam v napadu prebila blok tekmeca, se mu približala na točko (11:12), nato pa so si gostje do drugega tehničnega odmora spet priigrali štiri točke prednosti, šestnajsto je s tretjim asom v nizu dosegel Matej Kök. Gostje so še naprej niti igre držali v svojih rokah, povedli z 22:14, ko je v igro namesto Horvata, ki je dosegel v nizu le točko, vstopil Alan Košenina. Mladenič je sicer poživil igro, toda prednost Kranjčanov, ki so v ključnih trenutkih igrali odlično tudi v bloku, je bila previsoka.
Bregant je tudi v tretjem nizu dokazal, kako neugoden je v napadu. Za vodstvo kranjske ekipe 8:3 je dal polovico točk. Blok mariborske ekipe je bil luknjičast, kranjske pa čvrst in to je bil glavni razlog za razliko v točkah. Da si gostje niso priigrali nedosegljive prednosti, je poskrbel Vasja Plesec, ki je do drugega tehničnega odmora (13:16) dosegel sedem točk, ko pa se mu je z nekaj točkami pridružil še Planinc, se je prednost gostov stopila (18:18), po napaki Breganta pa so gostitelji prvič v nizu povedli, prednosti pa do konca niza niso več izpustili iz rok.
V uvodnih minutah četrtega niza so ritem igre narekovali kranjski odbojkarji, ki so točke dosegali prek Mateja Köka in Breganta, ob prvem tehničnem odmoru vodili 8:7, ob drugem pa 16:14. Napake mariborskih odbojkarjev so se vrstile ena za drugo, Matej Kök in Bregant sta vsako kaznovala in Kranjčani so brez težav izenačili rezultat v nizih.
V odločilnem nizu so gledalci spremljali napeto igro do zadnje točke, zanjo pa sta poskrbela Alan Košenina in Matej Kök. Triglav je vodili 4:1, 12:9 in 13:11, kar osem točk, dve od tega z asom, je do tedaj dosegel Matej Kök, nato pa je s petimi zaporednimi in skupno sedmimi v nizu zablestel Košenina, Mariboru je uspel preobrat z vodstvom 14:13 in 15:14, z blokom pa je zmagovito točko dosegel Nejc Zidar.
“S prihodom Jana Planinca se je konkurenca v ekipi še povečala. Fantje so borbeni, kar se je videlo tudi na tej tekmi. Kljub temu da jim je grozil poraz, so zbrali dovolj moči za preobrat in zmago proti tekmecu, ki je za nas zelo neugoden,” je povedal trener Maribora Grega Horvat. “Pričakoval sem izenačeno tekmo, nisem pa pričakoval tega, da lahko na tako naiven način tekmo izgubimo. V petem nizu smo dvakrat imeli prednost treh točk, a smo jo z brezglavo igro zapravili. To ne nedopustno in pomanjkanje zbranosti je največji razlog za poraz,” pa je dejal trener Triglava Sašo Rop.