Začenja se Sportklub 1A. DOL

Po poletnem odmoru in zgodnji jeseni polni pripravljalnih tekem prihaja nova sezona najmočnejšega odbojkarskega tekmovanja v Sloveniji – Sportklub 1A. državna odbojkarska liga. Hiša na kolesih Triglav si po uspešni sezoni 2022/23, ko so zasedli četrto mesto, letos želi vsaj ponoviti, če ne nadgraditi rezultat. Prva tekma bo na sporedu 7.10. ob 18h, ko bomo v ŠD Planina gostili Panvito Pomgrad.

Sportklub 1A. državna odbojkarska liga bo letos zopet igrana po drugačnem sistemu. Do konca koledarskega leta bo igranih 14 krogov, kjer bo vsaka izmed osmih ekip dvakrat igrala z vsako. Za tem se bo prvih šest ekip uvrstilo v modro skupino, zadnji dve pa bosta s prvimi štirimi iz 1B. DOL igrali zeleno skupino. V modri in zeleni skupini se bo zopet vsaka ekipa dvakrat srečala z vsako, nato pa se prične četrtfinale.

Po besedah mnogih opazovalcev je letos liga močno okrepljena in bo za enak rezultat kot lani treba prikazati bistveno več. “Pošteno povedano mislim, da bo liga izredno izenačena. Maribor je dobesedno enak kot lani in oni so po mojem mnenju enakovredni tekmec Calcitu in ACH-ju za naslov prvaka. Calcit Volley izgleda zastrašujoče trenutno, najbrž pa tudi ACH Volley še ni zaključil s sestavo ekipe. Ostale ekipe pa gredo po vsej verjetnosti v enakovredni boj za polfinale. Salonit Anhovo, ozirom Alpacem Kanal, si najbrž ne more več privoščiti sezon izven četverice in so zelo dobro sestavili ekipo. Panvita Pomgrad je vedno dobra, Krka pa s svojimi izredno izkušenimi fanti nikomur ne bo puščala točk. Fužinar in Ravne živijo za odbojko in tam igrati je vedno težko,” je komentiral domači trener Sašo Rop.

Kapetan Miha Mali pa je pred sezono povedal: “Mislim, da vstopamo v eno tekmovalno najbolj zahtevnih sezon, zato smo se tudi okrepili na večih mestih. Pripeljali smo dodatnega sprejemalca, korektorja, libera in blokerja. Obetamo si veliko težkih in dobrih tekem in temu primerno tudi treniramo. Dvignili smo nivo treningov in upamo, da bomo v Kranj pripeljali dobro odbojko.”

Korektor Đorđe Jovović je bil v lanski sezoni najboljši scorer Sportklub 1A. DOL in se kljub mnogim ponudbam vrača na kranjski parket. Poleti se je izkazal z izjemnimi predstavami na evropskem prvenstvu, kjer je nastopal v začetni postavi reprezentance Črne gore in bil tudi glavni akter zmage proti Danski. “V letu dni, ki sem jih preživel v Sloveniji, sem opazil, da je prva slovenska liga zelo izenačena in odlična priložnost za nadgradnjo, saj vključuje veliko mladih igralcev. Ekipa Triglava je zelo homogena in to je tisto, kar jo najbolj zaznamuje. Navijači kluba so me prijetno presenetili; bili so naš sedmi igralec na igrišču. Noben klub ni imel take podpore s tribun kot smo jo imeli mi. Prav tako so bili ljudje v upravi zelo pošteni in korektni do mene. Upoštevajoč vse te stvari, sem se odločil, da ostanem v tem klubu. Ekipa je precej bolj kvalitetna kot lani in imamo posledično večja pričakovanja. Potrudili se bomo, da zadovoljimo ambicije kluba in mesta Kranj ter si priborimo tekme za medalje. Atmosfera v ekipi je zares dobra in počasi gradimo našo igro. Sem optimist in verjamem, da bo vse padlo na svoje mesto.”

Spodaj smo nabrali seznam domačih tekem do konca leta, celoten seznam pa se nahaja tu.

  • 7.10. ob 18h – Panvita Pomgrad
  • 19.10. ob 20h – ACH Volley Ljubljana
  • 25.10. ob 20h – Deya Volley Burgas (evropsko tekmovanje Challenge Cup)
  • 28.10. ob 19h – Alpacem Kanal
  • 5.11. ob 18h – Fužinar SIJ Metal Ravne
  • 18.11. ob 17:30 – Calcit Volley
  • 2.12. ob 20h – Krka
  • 23.12. ob 18h – Merkur Maribor