Zmaga proti Calcitu – dobra popotnica za končnico

12671715 779974885468173 7464346874735223314 oKamnik, 26. marca. V povsem zadnji tekmi modre skupine so se Kranjčani oddolžili Kamničanom za poraz v ŠD Planina v 5. krogu. Triglav je tokrat zmagal s 3:2 (18, 22, -15, -22, 13). V tekmi, ki si sicer nobeni ekipi ni več prinašala kakšnih dodatnih ugodnosti v končnici, so oboji pokazali dobršno mero borbenosti in želje po zmagi. Kljub temu, da so domačini nastopili v nekoliko spremenjeni postavi, pa tudi Triglav ni igral z vsemi orožji, saj je trener Sašo Rop namenil nekaj počitka tako Alešu, ki je prebolel virozo, kot Mateju Köku, ki je bil eden glavnih nosilcev igre v vseh dosedanjih tekmah. Kranjčani so bili tokrat zanesljivejši na servisu in precej boljši v bloku od domačinov. Prav blok in servis sta odločilno prispevala tudi k preobratu in zmagi v petem nizu. Kamničani so sicer igrali brez Jana Brulca, ki je zbolel, pa tudi libero Klemen Hribar kot kaže še nekaj časa ne bo mogel igrati zaradi poškodbe gležnja. Vse to seveda ne zmanjšuje uspeha Kranjčanov, ki se bodo v ponedeljek tako z optimizmom in precej boljše volje odpravili na mini priprave v Kaštel Lukšič, kjer jih bo gostila Mladost Marina Kaštela. Prva četrtfinalna tekma proti Panviti Pomgrad bo v Murski Soboti 6. aprila, druga pa v Kranju, v soboto, 9. aprila, ob 17:30 v ŠD Planina. 

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 150, sodnika: Markelj (Bled), Atanasov (Kranj).

Calcit Volleyball: Renko, Hribar, Novljan 3, T. Štern 21, Štalekar 9, Vidmar 3, Štembergar Zupan 14, Brulec, Lakner 8, Kotnik 13, Ž. Štern, Videčnik 2, Konjedic 4. Trener: Marko Brumen

Triglav Kranj: Lužovec 8, Hafner 6, A. Kök, Maček, Bregant 14, Pleša, Jovanov, Bežek, Kos 2, Mali 13, Uršič 13, M. Kök 2, Rezar 5. Trener: Sašo Rop.

Gorenjski derbi ni odločal o ničemer, kljub temu pa sta obe ekipi kazali veliko željo po zmagi. Čeprav sama tekma ni bila posebej kakovostna (??), pa je bila zato toliko bolj zanimiva, polna preobratov. Kranjčani so vodili z 2:0, imeli svoje priložnosti tudi v četrtem nizu, nato pa je že kazalo, da bodo tekmo izgubili. Toda po zaostanku 7:11 v “tie breaku” so ostali od mrtvih, s šestimi zaporednimi točkami prišli v vodstvo, prednost pa zadržali do konca. S tem so dosegli drugo zmago v modri skupini, s katero pa se niso mogli rešiti zadnjega mesta.S poškodbami “ranjena” kamniška ekipa, pri kateri sta tokrat manjkala odlični podajalec Jan Brulec in libero Klemen Hribar, ki ga je na tem igralnem mestu zamenjal še ne povsem zdravi Žiga Štern, je tekmo začela neprepričljivo, predvsem je imela težave z tekmečevim blokom. V prvem nizu se je še držala do izida 9:9, nato pa so gostje dosegli štiri zaporedne točke, po asu roka Rezarja in bloku Svita Hafnerja je bilo na semaforju 9:13, po asu Mihe Malija pa 11:16. Kot se je izkazalo, je bila prednost zadostna za mirno končnico in vodstvo z 1:0.
Tudi drugi niz so bolje začeli Kranjčani, ki so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo štirih točk. Do drugega so jih Kamničani ulovili na 15. točki z blokom Matica Videčnika, vendar je bilo to zadnje izenačenje v tem nizu, kajti v nadaljevanju so gostje ves čas vodili najmanj s točko prednosti. Domači odbojkarji so delali številne napake na servisu, v prvih dveh nizih kar 13, gostje le pet, za nameček so Kamničani grešili tudi napadu. Niz se je končal z napako Andreja Štembergar Zupana.
V tretjem nizu so varovanci Marka Brumna le popravili svoj servis, veliko so pridobili z vstopom Saše Štalekarja, ob Tončku Šternu se je razigral tudi Štembergar Zupan, kar jim je ob odhodu na prvi tehnični odmor prineslo prednost šestih točk. Do drugega tehničnega odmora so po novem uspešnem napadu svojega kapetana Kamničani gostom pobegnili za osem točk, z blokom Jureta Laknerja že za deset (20:10). Do zmage v tretjem nizu so domačini prišli po napaki Nejca Uršiča.Na začetku četrtega niza sta se ekipi menjavali v vodstvu. S točko prednosti so na tehnični odmor sicer odšli kamniški odbojkarji, toda po bloku Svita Hafnerja, ki je bil v naslednji akciji uspešen tudi na mreži, so Kranjčani, ki so spet prevladovali v bloku, naredili pa so tudi manj lastnih napak, povedli 12:9. Toda na servis Laknerja, ki je dosegel tudi dva asa, so po dveh zaporednih točkah Štalekarja Kamničani spet prešli v vodstvo (14:12). Vendar se Kranjčani, ki so nekajkrat zaostajali tudi za tri točke, niso predali in z asom Žige Lužovca sta bili ekipi na 20. točki še enkrat več izenačeni. V končnici je bil z dvema blokoma najbolj zaslužen za izenačenje v nizih, ki ga je potrdil Tonček Štern, Konjedic.
Tako kot na prvi medsebojni tekmi v modri skupini je zmagovalca v gorenjskem obračunu odločal tie-break. V Kranju so slavili Kammičani, ki so na domačem igrišču ob menjavi strani s točko Tončka Šterna imeli dve točki. Po napaki Mihe Malija je bilo 9:6 za domačo ekipo, gostom pa ni pomagal niti polminutni odmor, kajti takoj po vrnitvi na igrišče je bil v napadu uspešen Domen Kotnik, ki je bil zaslužen tudi za vodstvo 11:7. Vendar so Kranjčani domačinom odgovorili s kar šestimi zaporednimi točkami. Izkazala sta se predvsem Nejc Uršič, ki je bil z osmimi bloki eden od junakov kranjske zmage in kapetan Janko Bregant, tekma pa se je končala z 21. napako na servisu domače ekipe, tokrat Konjedica.
“Praktično čez noč smo ostali brez Jana Brulca, ki je zbolel in ga sploh ni bilo na tekmo, poznala pa se nam je tudi odsotnost Klemna Hribarja, tako da smo morali žrtvovati Žigo Šterna, saj smo s tem izgubili še eno možnost kakovostne menjave v trenutkih krize. Spet lahko pohvalim Sašo Štalekarja, za igro v napadu tudi Tončka Šterna, drugi so sposobni igrati bolje. Preveč napak smo naredili na servisu, prav tako bi morali bolje igrati v napadu,” je po porazu dejal Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa.