DP v odbojki na mivki se začenja

Državno prvenstvo v odbojki na mivki se vsako leto odvije v središču Kranja, sočasno z lokalnim festivalom Kranfest, in tudi letos bo tradicija nadaljevana. Na ploščadi pred mestno občino bomo zopet spremljali napete boje pred nekaj tisoč gledalci, vendar tokrat to ne bo edini dogodek na tem igrišču. Letošnji program je bil razširjen v festival odbojke na mivki Beachfest 2016, kjer smo spremljali rekreativno ligo Royal, brezplačno šolo odbojke na mivki za otroke in srednjeevropsko prvenstvo za mlajše od 16 let. Odbojkarsko vzdušje v Kranju se stopnjuje in bo doseglo svoj vrhunec med 21. in 23. julijem, ko bo na sporedu državno prvenstvo. V četrtek, 21. julija, bodo na igriščih v Preddvoru igrane kvalifikacije, v petek in soboto pa bo glavni del turnirja odigran v središču mesta. Sobotni program bo poleg izločilnih bojev članskega državnega prvenstva popestren tudi z boji za medalje državnih prvenstev U19 in U21. Mladi igralci so predhodno odigrali večino tekem in najboljši so si priborili možnost, da finale in tekme za tretje mesto odigrajo pred kranjsko množico. Med njimi bo v kategoriji do 19 let za 3. mesto igral tudi domači par Andraž Stružnik in Aljoša Žižmund.

Vrhunec odbojkarskega dogajanja pa bo nastopil v soboto zvečer, ko bodo odigrana finala članskega državnega prvenstva. Naslov v moški kategoriji branita Jernej Potočnik in Nejc Zemljak, vendar tokrat vsak v svoji ekipi, z drugim partnerjem. Nejc Zemljak bo nastopil v trenutno najuspešnejšem slovenskem dvojcu na mednarodnih turnirjih z Janom Pokeršnikom, Jernej Potočnik pa bo nov naslov naskakoval z Juretom Petrom Bedračem. Med znance z lanskega prvenstva sodi tudi Grega Erpič, ki je lani z Rokom Žlajpahom osvojil drugo mesto, tokrat pa bo zaigral z mladim Sergrejem Drobničem. Na turnirju v Mokronogu je poleg Zemljaka in Jana Pokeršnika na stopničke stopil tudi Janov starejši brat Danijel v paru s Tadejem Boženkom – omenjena ekipa je favorit tudi za dobro uvrstitev v Kranju. Nenazadnje pa bo domača publika gotovo z veseljem spodbujala tudi nekdanjega reprezentanta Jana Planinca, ki bo v prihodnji sezoni nosil dres kranjskega kluba, nastopil pa bo z Gašperjem Plahutnikom.

Tudi pri dekletih je turnir v Mokronogu napovedal kandidate za naslov državnih prvakinj. Zmagovalki Dajana Lucas in Tjaša Jančar bosta poizkusili prenesti dobro formo v naslednji vikend, vendar ju na poti do naslova čakata izkušeni Monika Potokar in Erika Fabjan. Tudi lanska podprvakinja Nataša Fekonja bo nastopila na turnirju, tokrat v paru z Nino Lovšin.

Tako pri ženskah kot pri moških bomo  spremljali tudi naskok mlajše generacije, saj bosta nastopili Tajda Lovšin in Špela Morgan, ki sta na evropskem prvenstvu U20 osvojili sedmo mesto, in Aleksander Dulai ter Žiga Kumer, ki sta na istem prvenstvu zasedla deveto mesto. Nedvomno nas v Kranju čaka prava odbojkarska poslastica in odličen vrhunec Beachfesta 2016.

program DP