Državni prvaki v odbojki na mivki ostajajo nespremenjeni

Državno prvenstvo v odbojki na mivki je zopet prineslo ogromno množico obiskovalcev in obilico vrhunske igre. Tako Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk pri moških, kot Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik pri ženskah so ubranili naslove državnih prvakov.

V prvem tekmovalnem dnevu smo videli prepričljivo dominacijo favoriziranih ekip. Pri moških sta v svoji skupini brez težav prišla do prvega mesta branilca naslova Pokeršnik/Boženk, prav tako prepričljiva pa sta bila tretjeuvrščena s turnirja v Mokronogu Možič/Kumer. V skupini C je večkratni državni prvak Jernej Potočnik s svojim soigralcem Gregorjem Lahom osvojil prvo mesto, Potočnikov lanski soigralec Vid Jakopin pa je skupaj z Miho Plotom zasedel drugo mesto. Favorizirani dvojec Drobnič/Košenina se je z enim izgubljenim setom prav tako uspel prebiti v četrtfinale, iz skupine D pa je napredovanje uspelo tudi dvojcu Port/Robida.

Pri dekletih je bilo tesno le v skupini D, kjer je ekipa Baron/Tilinger dvakrat izsilila tekmo s tremi seti, vendar žal nikdar slavila. Napredovanja sta se veselili Bevc/Kersnik na prvem mestu in Letnik/Deželak na drugem. Branilki naslova Jančar/Kotnik sta gladko opravili s konkurenco, prav tako pa lanski srebrni Ana Skarlovnik in Jelena Pešić. V skupini D sta dominirali sestrični Lovšin, tudi drugouvrščeni Špoljarič/Žužek ju nista v nobenem setu ogrozili.

V prvem četrtfinalu pri dekletih je dvojec Letnik/Deželak, ki ima sicer nekaj več izkušenj z visokimi uvrstitvami na državnih prvenstvih, klonil proti Niki Bevc in Kaji Kersnik. Sledilo je napeto srečanje med lanskima drugouvrščenima Skarlovnik/Pešić in tretje- oziroma četrtouvrščenima Nino Kontrec in Špelo Morgan. Slednji sta z borbeno igro in zanosom povedli z 1:0 v setih, nato pa sta se nekdanji prvakinji zbrali in prišli do ritma, ki ju je popeljal v polfinale. Tja sta se po precej enostranskih tekmah uvrstili tudi favorizirani ekipi Lovšin/Lovšin in Jančar/Kotnik.

Pri fantih sta mlada Žiga Kumer in Rok Možič z izjemno igro in v hudem nalivu odpravila nekdanja reprezentanta Vida Jakopina in Miho Plota. Jakopin je sicer večkrat zapretil z zaporednimi bloki, vendar sta Možič/Kumer  z igro v obrambi onemogočala Miho Plota ter se veselila uvrstitve v polfinale. Jernej Potočnik in Gregor Lah sta upravičila povabilo organizatorja. Z nepredvidljivo igro v napadu in dobljenimi dvoboji na mreži sta odpravila Petra Bedrača in Iztoka Novaka. V ponovitvi lanske tekme za tretje mesto smo videli odlično igro ekip Drobnič/Košenina in Bošnjak/Marovt. Slednja sta z odličnimi bloki Bošnjaka in obrambami Marovta oddolžila za lanski poraz in se uvrstila v polfinale. V zadnjem četrtfinalu sta nastopila aktualna državna prvaka Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk. Kljub na trenutke odličnemu odporu Urha Porta in Denisa Robide, sta favorita uspešno nadaljevala svoj pohod na nov naslov.

Ana Skarlovnik in Jelena Pešić sta proti Niki Bevc in Kaji Kersnik unovčili svoje izkušnje. Ana Skarlovnik je v prvem setu z učinkovitim vračanjem v obrambo in zaključevanjem rešenih žog spravljala v obup nasprotnici. Prvi niz sta Ana in Jelena tako dobili z visoko prednostjo 21-8, vendar pa se Nika in Kaja nista nameravali zlahka predati – v drugem nizu sta prikazali odločnejšo igro in si pred končnico priigrali prednost 19-16. Sledilo je nekaj učinkovitih servisov Ane Skarlovnik in izenačenje na 19. točki, a Nika Bevc in Kaja Kersnik sta unovčili prvo zaključno žogo in si z 21-19 zagotovili 3. niz. Ta je postregel v prvi polovici z zelo izenačeno igro, nato pa sta Ana Skarlovnik in Jelena Pešić z izvrstno igro v bloku in obrambi nasprotnicama prepustili le še dve točki in s 15-7 zanesljivo priigrali mesto v finalu.

V drugem ženskem polfinalu sta se Nina in Tajda Lovšin zoperstavili aktualnima prvakinjama Tjaši Jančar in Tjaši Kotnik. V obeh nizih je bila zgodba podobna – Nina in Tajda sta v prvi polovici niza dobro parirali, vendar v nadaljevanju nekoliko padli v zbranosti, branilki naslova pa sta to znali izkoristiti in sta oba niza tudi zanesljivo dobili. Z 21-15 in 21-13 je tako v finale napredoval par Jančar/Kotnik.

Prvi moški polfinale je prinesel dvoboj med izkušenima Jernejem Potočnikom in Gregorjem Lahom ter mladim dvojcem Rok Možič/Žiga Kumer. Večji del prvega niza je minil dokaj izenačeno, na koncu pa sta pobudo prevzela mlajša nasprotnika in osvojila niz z 21-18. Ob začetku drugega niza je začelo deževati, v težjih razmerah pa sta se ponovno bolje znašla Možič in Kumer, ki sta se tako z 2-0 uvrstila v finalni obračun.

Tudi drugi moški polfinale se je končal v dveh nizih, branilca naslova Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk sta prepričljivo odpravila Nejca Marovta in Črta Bošnjaka z 21-14 in 21-16.

Ženska tekma za tretje mesto je bila zaradi močnejšega naliva prestavljena za pol ure. Težkim razmeram navkljub so igralke na obeh straneh prikazale borbeno igro, bolje pa sta se znašli sestrični Lovšin. Z nekoliko več iznajdljivosti v napadu in dobrim posredovanjem v obrambi sta si v obeh nizih priborili prednost, ki je Bevc/Kersnik nista uspeli ogroziti. Zasluženo sta se brona veselili Nina in Tajda Lovšin.

Za tretje mesto pri moških so se spopadli Bošnjak in Marovt na eni strani ter Potočnik in Lah na drugi. Slednja sta začela silovito, zlasti z dobrim servisom sta ustvarjala lahke priložnosti za protinapad in začela prvi niz z vodstvom petih točk. Mladi dvojec Bošnjak/Marovt je razliko sicer uspel zmanjšati na dve točki, a niz je z 21-18 vseeno pripadel izkušenejšima tekmecema. Drugi je potekal bolj izenačeno, v zadnjem delu pa sta pobudo ponovno prevzela Potočnik in Lah ter osvojila bron v moški konkurenci.

V finalnem obračunu pri ženskah sta lanski naslov branili Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik, izzivalki pa sta bili Ana Skarlovnik in Jelena Pešić. Aktualni prvakinji sta začeli bolj odločno in nanizali kar pet točk zapored za vodstvo 5-0. Dvojica Skarlovnik/Pešić ni našla pravega ritma tudi v nadaljevanju in prednost se je še povečevala. Prvi niz je tako brez težav pripadel branilkama naslova. Drugi niz je bil v začetku sicer bolj izenačen, toda aktualni prvakinji sta v drugi polovici prikazali boljšo igro in z 21-18 ponovili osvojitev državnega naslova pri ženskah.

V moškem finalu sta naslov branila Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk proti mladima Roku Možiču in Žigi Kumru. Vrhunska odbojka na obeh straneh je dvigovala kranjsko publiko na noge, branilca naslova pa sta bila vendarle vselej korak pred mladima izzivalcema. V napeti končnici sta z napadom Boženka in blokom Pokeršnika niz osvojila z 21-19. V drugem setu sta pobudo prevzela Možič in Kumer in povedla z 9-6. Izkušena branilca naslova pa se nista pustila zmesti, razliko sta z odličnimi začetnimi udarci sčasoma zmanjševala in izenačila pri 18-18. V samem zaključku niza sta ponovno z asom, nato pa še z neverjetno igro v obrambi zasluženo zaključila niz v svojo korist in se veselila ponovnega državnega naslova.