Astec Triglav ni uspel proti Calcitu Volleyballu

panvita_galex_1Kranj, 23. decembra. V prestavljeni tekmi 7. kroga 1. DOL Radenska Classic je Astec Triglav doživel 6 poraz v letošnji sezoni proti Calcitu Volleyballu iz Kamnika z 1:3 (20, -31, -21, -22). Po prvi polovici tekme so bili gostje iz Kamnika že krepko v breznu, saj so domači vodili z 1:0 v nizih in 17:10 v drugem nizu, a nato nekoliko popustili in gostje so se dvignili in uspeli zmagati 3 zaporedne nize ter s tem tudi tekmo. Pokazalo se je, da imajo Kamničani precej daljšo klop, saj je gostujoči trener igral praktično z vsemi igralci, kranjska klop za menjave pa je minimalna, odkar sta na seznamu poškodovanih Štembergar Zupan in Hafner. To je bilo v tej tekmi zelo pomembno, saj so gostje s številnimi menjavami sekali ritem domačih in maratonsko tekmo – 4 nizi so se igrali kar 2 uri in 8 minut – uspešno pripeljali do konca in osvojili vse 3 točke. Vseeno pa Triglavane lahko pohvalimo za dobro predstavo, čeprav ostaja občutek, da bi domači lahko iztržili več in da jim je na trenutke zmanjkalo tudi nekaj sreče. Kranjčani si bodo sedaj privoščili krajši premor, ki pa ne bo predolg, saj se bo prvenstvo nadaljevalo že 7. januarja s tekmo v Šempetru.

Športna dvorana Planina. 200 gledalcev. Sodnika: Marko Seifried(Maribor),  Nataša Kamnik (Kotlje).

Astec Triglav: Lužovec 10, Šmitran 4, Pokeršnik 25, Jan, Rop 8, Bežek(L), Potočnik 1, Perhaj 4, Rezar 13. Trener: dr. Tine Sattler.

Calcit Volleyball: Bezek, Hribar(L), Sušec 1 , Ž. Novljan, Hrast 2, Ribič, Planinc 21, Pokeršnik 11, Jereb 2, Brus 5, J. Novljan , Stavbar 10, Kotnik, Mihajlovič 16. Trener: Luka Slabe.

STATISTIČNI PODATKI

Zelo pozni prvi letošnji obračun med Kamničani in Triglavani so slednji očitno že težko čakali, saj so začeli udarno in goste že na samem začetku, pri 5:1 prisilili v timeout. Domači naval pa je trajal še po njem. Kamničani zaradi težkih servisov in dobrega bloka na drugi strani praktično niso mogli zaključiti. Pri prvem tehničnem odmoru je bil rezultat 8:3. Šmitran je svoji bivši ekipi povzorčal hude težave, mlajši izmed  Pokeršnikov pa je proti svojemu starejšemu bratu nastopil nekoliko nervozno. Triglavani niso pobegnili predaleč le zaradi Stavbarjevih odličnih blokov. Pri 13:7 je Slabe Sušca zamenjal z Mihajlovičem, vendar je bil še vedno edini delujoči element kamniške igre blok. Prvo točko iz napada so dosegli šele pri rezultatu 15:9 za domače. Po drugem tehničnem odmoru je igro zapustil celo Jan Planinc, njegovo mesto pa je prevzel Kotnik. Po drugi Mihajlovičevi napaki in rezultati 19:11 za Triglav je Slabe vzel drugi timeout in zamenjal podajalca. Vrnil se je tudi Planinc in naredil že svoj tretji in skupno že sedmi kamniški blok. Razlika je znašala le še 5 točk (20:15), ko je Rezar z napadom vrnil serijo na domačo stran. Gostje so napravili še vse preostale možne menjave in že skoraj nevarno zapretili, ko je mladi Lužovec izkoristil svojo priložnost in z blokom zaključil set pri 25:20.

Lužovec je odlično nadaljeval tudi v drugem setu, ki se je sicer začel nekoliko bolj izenačeno, vendar kmalu razvil v podobnega prejšnjemu. Številne napake so Kamničane spravile v zasledovanje razlike petih točk. Svoj drugi timeout je Slabe izkoristil že pri 11:5 za domače. Medtem, ko je mladost domače mlajše igralce vodila do odličnih potez, je gostujoče pripravljala le do napak. Kot edina svetla točka in pravi kapetan se je izkazal Jan Planinc. Na drugi tehnični odmor so domači odšli s 7 točkami prednosti. V nadaljevanju so se gostje s tremi zaporednimi bloki približali na 17:14. Šele po timeoutu Sattlerja so domači uspeli zaključiti. Z zaključevanjem v napadu pa so prvič začeli dosegati točke tudi gostje. Igra jim je opazno bolje stekla in približali so se na pičli dve točki zaostanka ob začetku končnice. Po pričakovanjih se ja izkazala za zelo napeto, kar je prišlo do živega celo gostujočemu trenerju. Odlične poteze na obeh straneh so pripeljali do izida 24:24 in timeouta domačih. Po nekaj neizkoriščenih zaključnih žogah Triglavanov so do svoje prve, pri 27:26, z blokom prišli tudi Kamničani. Po mnogih preobratih in drami, vredni filmske uprizoritve, so gostujoči le prišli do zmage s 33:31.

Po dolgem odmoru in obilici vroče krvi je prišel tretji set, ki je že na samem začetku deloval kot končnica. Videli smo mnogo boljše napade na obeh straneh, izenačeno igro in tudi rezultat. Vse do petnajste točke sta se ekipi brez uspeha borili za morebitne točke na svoj servis in posledičen rezultatski pobeg. Napadi so bili na obeh straneh kvalitetni in učinkoviti, bloki in obrambe pa redki. Ob drugem tehničnem odmoru so Kranjčani vodili le za eno točko. V nadaljevanju pa je vse več težkih žog zaključeval gostujoči korektor Mihajlovič. Svojo ekipo je pripeljal do prednosti 21:19. Čeprav je domači trener Sattler ravno vzel timeout, je po Brusovem asu moral vzeti še drugega. Tedaj pa se je izkazal Jereb z enoročnim blokom, ki je praktično potopil kranjsko barko. Set so Kamničani dobili s 25:21.

Vzdušje končnice drugega seta pa je še vedno trajalo. Do rezultata 3:2 za domače smo videli že dve kontroverzni točki in dolga pogajanja po njih. Rezarjevi fiziko-neupoštevajoči servisi so povedli Triglav do 5:2 in timeouta gostov. Sledile so minute Kamničanov, ki so izkoristili rahlo zmedo domačih in izenačili na deseti točki. S svojim 14. blokom so povedli s 13:11 in dosegli pol minute odmora Tineta Sattlerja. Do drugega tehničnega odmora Triglavani zaradi serije napak niso dosegli točke. Kamničanom je bilo pet točk prednosti dovolj, da so se razigrali in odbijali protinapade domačih. Pri 19:14 je Sattler vzel drugi timeout. Kranjčani so se nekoliko približali in končnica se je začela z 20:18 za Calcit.  Brus je z napako pustil Triglavu, da se približa na 21:22, za kar je bil kaznovan z menjavo. Domači pa priložnosti niso izkoristili. S slabim sprejemom so Kamniku vrnili prednost, kar je bilo dovolj za 25:22 in 3:1 za goste.