Blizu zmage, na koncu točka proti Salonitu

Salonit_2Kranj, 3.marca. V tekmi 8. kroga modre skupine lige Radenska Classic so Kranjčani izgubili proti Salonitu Anhovo z 2:3 (-20, 23, -21, 23, -12). Z osvojeno točko so se še bolj utrdili na četrtem mestu, čeprav niso bili daleč niti od zmage, saj so še ob menjavi igralne polovice v petem nizu vodili z 8:6. Tekmo je odločil predvsem boljši blok gostov (24 blokov Salonita, 15 blokov Astec Triglava) in še enkrat manj napak (42 napak domače ekipe, Salonit 21 napak). Gledalci v ŠD Planina so lahko zadovoljni z videnim, saj sta obe ekipi pokazali vrsto lepih potez, potezo več za zmago je ob koncu pokazal Salonit in zasluženo odhaja domov z zmago in dvema točkama.

Športna dvorana Planina. 150 gledalcev. Sodnika: Dejan Perčič (Kamnik), Ljubo Globačnik (Topolšica)

Astec Triglav: Lužovec 3, Šmitran 16, Pokeršnik 24, Hafner, Jan, Rop 14, Bežek(L), Potočnik, Štembergar Zupan 8, Perhaj 3, Rezar 13. Trener: dr. Tine Sattler

Salonit Anhovo: Česnik, Koncilja 14, Lazar, J. Kovačič (L), Bektaševič, A. Kovačič 10, Pirih, Paliska 20, Mijatovič 9, Bregant 14, Krivec 3. Trener: Andrej Urnaut.

STATISTIČNI PODATKI

Vožnja iz Kanala gostov očitno ni preveč izmučila, saj so tekmo začeli zbrano in dominatno. Triglavani so zaradi velikih težav z zaključevanjem zaostali na 3:8, po odmoru pa so tudi sami zapretili z blokom in se približali na 9:10. Za tem sta se Mijatovič in Perhaj izmenjala v odličnem serviranju in svojima ekipama priigrala manjši seriji točk. Ekipa Salonita je v nadaljevanju igrala nekoliko bolje v obrambi in prišla do treh točk na lasten servis. Do začetka končnice so si tako priborili nevarno vodstvo 20:16. Domači v zaključku niso uspeli zaustaviti napadov Salonita in tako niso prišli do zmanjšanja zaostanka. Gostje so set dobili s 25:20.

V drugem setu se je igra nekoliko bolj razživela. Do rezultata 7:5 smo videli že štiri atraktivne bloke domačih, zato je bil omenjeni rezultat tudi v njihovo korist. Razlika je ostala nespremenjena do 11. točke, ko so gostje po bloku Breganta in napadih Paliske iz zadnje linije rezultat najprej izenačili, nato pa, po napakah domačih, še povedli za dve točki. Triglavani na servisu niso bili dovolj uspešni, da bi ogrozili gostujoči napad. Večinoma je imel podajač Krivec lahko delo pri raztegovanju kranjskega bloka, napadalci s Kovačičem na čelu pa so delovali brezhibno. Ker so Kranjčani temu dodali še nekaj napak, so igralci Salonita zopet prišli do vodstva 20:16. Napake pa so se nato pojavile tudi pri gostih. Kakor ponavadi se je v končnici izkazal tudi Dalibor Šmitran, ki praktično ni več pustil žoge na stran domačih. Triglavani so izenačili, nato pa s Pokeršnikovim napadom prišli do zaključne žoge pri 24:23. En Šmitranov blok kasneje je semafor že kazal rezultat 1:1.

Tretji set so zopet odločneje začeli Primorci. Naredili so več zaporednih blokov, domačim pa so povzročali težave tudi s servisom. V nekaj minutah so vodili že z 11:4. Sicer nekoliko pozno, pa vendar so se domači prebudili, vrnili z blokom in ujeli več v obrambi. Razliko so do drugega tehničnega odmora znižali na 16:12. Za kaj več pa bi bilo proti ekipi kot je Salonit, potrebno več zanesljivosti. Po napaki v napadu in na servisu je bil moment izgubljen, gostje pa so pobegnili na 20:15. Upanje navijačev je zbudil Lužovec, ki je na servisu dosegel dve točki in približal svojo ekipo na 22:20. Za zaključek seta pa je prišlo nekaj kontroverznih sodniških odločitev. Gostje so izkoristili razgreto ozračje, dosegli blok in dobili set s 25:21.

Ob začetku novega seta bi le stežka napovedali izid srečanja. Obe ekipi sta igrali atraktivno in borbeno odbojko in bili tudi primerno rezultatsko izenačeni. Prvi preboj je uspel Triglavanom po tehničnem odmoru. Dosegli so štiri zaporedne točke in povedli z 11:7. Salonit je na silo odgovoril z nasprotno enako silo in tudi s pomočjo že 16. in 17. bloka ujel Kranjčane na 13. točki. Sledil je izenačen boj na visokem nivoju, okrog 17. točke morda še malo višjem na kranjski strani. Domači so namreč naredili blok več in ujeli žogo več v obrambi, kar jih je pripeljalo do vodstva 20:17. Prva prednost Triglavanov pred končnico pa se je kmalu izničila. Salonit je po dveh napakah domače ekipe izenačil na 22:22, kasneje celo povedel, nato pa je prišlo do nove kontroverzne sodniške odločitve, tokrat v korist Triglava. Tako pridobljeno zaključno žogo je izkoristil domači podajalec Perhaj in s 25:23 popeljal tekmo v peti set.

Udarec za udarcem je peti set postajal vse boljši. Nobena od ekip ni prepustila točke na svoj sprejem, dokler se ni na servisu znašel Rezar. Njegov as in Bregantova napaka sta Triglav pripeljala do vodstva dveh točk ob menjavi strani. Po menjavi so pobudo prevzeli gostje in dosegli tri zaporedne točke, na kar je Sattler odgovoril s pol minute odmora. Po njej so z mini serijo odgovorili Triglavani, izid pa se je poravnal na 10. točki. Set se je zlomil na 11. točki, ko je Koncilja dosegel dva zaporedna bloka, po dveh točkah premora, pa je proizvedel še odločilnega. Salonit je dobil peti set s 15:12.