DP v Kranju – drugi dan

Zaključek Beachfesta 2016 je prinesel nove državne prvake v odbojki na mivki. To sta Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk v moški ter Monika Potokar in Erika Fabjan v ženski konkurenci.

Pri fantih smo pričakovali napet obračun in t.i. finale pred finalom v polfinalni tekmi med Danijelom Pokeršnikom in Tadejem Boženkom ter Janom Pokeršnikom in Nejcem Zemljakom. Bratski derbi je izpolnil vsa pričakovanja in tudi nekoliko presenetil z rezultatom, saj sta bila Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak zaradi vrhunskih rezultatov v mednarodni konkurenci nekoliko favorizirana. Kljub temu je z rezultatom 2:1 (16:21, 21:19, 15:13) zmagal starejši brat Danijel z izjemno razpoloženim soigralcem Tadejem Boženkom. Morda zaradi preutrujenosti in nekoliko prevelikega števila lastnih napak sta se Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak morala posloviti od finala in naslova državnih prvakov. V tekmi za tretje mesto sta se pomerila Erpičem in Drobničem, ki sta tudi nekoliko presenetljivo klonila v polfinalu. Z borbeno igro in obrambami sta jih ugnala dolenjska kolega Tom Smrke in David Čuk z rezultatom 2:1 (18:21, 21:18, 15:9). Mali finale je postregel z lepo igro na obeh straneh, kvaliteta Zemljaka in Jana Pokeršnika pa je bila vseeno očitna in je prevesila tehtnico na njuno stran. Tretje mesto sta osvojila z rezultatom 2:0 (21:13, 21:15). Smrke in Čuk sta se do finala prebila vse od kvalifikacij in preko veliko tekem s tremi seti. V finalu sta dokazala, da sta si to uvrstitev res zaslužila. Tako David Čuk kot Tom Smrke sta bila izjemno razpoložena in z nekaj neverjetnimi točkami sta poskrbela za navdušenje občinstva, na koncu pa sta se Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk izkazala za preveliko oviro. Slednja sta igrala izvrstno, skakala visoko v bloku in postala državna prvaka leta 2016. Finale sta osvojila z 2:0, v prvem setu z 21:15, v drugem pa z napetih 26:24. Prava odbojkarska srhljivka je bila primeren zaključek Beachfesta 2016.

Pri dekletih so bile v polfinalu vse prve tri nosilke ter povabljena ekipa Potokar/Fabjan. Zanimivo so v polfinalu izpadle tako prve kot druge nosilke. Dvojec Lovšin/Fekonja je v peklenski vročini z 2:1 klonil proti Dajani Lucas in Tjaši Jančar. Ekipi sta bili izredno enakovredni, vendar sta zmagovalki s kančkom sreče več prišli do finala. Drugi polfinale je bil izredno rezultatsko izenačen. Izkušnje, pa tudi odlična forma je pripomogla k zmagi Erike Fabjan in Monike Potokar nad Nino Kontrec in Mojco Pene z 2:0 (22:20, 23:21). Kljub temu, da se jima je finale za las izmuznil iz rok, sta Kontrec in Pene ostala motivirani in osvojili tekmo za tretje mesto z 2:0. V ženskem finalu sta Fabjanova in Potokarjeva naskakovali naslov proti izjemno motiviranima Tjaši Jančar in Dajani Lucas. Kljub veliki želji sta bili slednji zagotovo utrujeni zaradi velikega števila tekem, poleg tega pa sta Potokarjeva in Fabjanova zelo zanesljivo sprejemali in zaključevali, bili pa sta tudi spretni v igri na mreži. Rezultat je bil gladka zmaga z 2:0 (21:16, 21:11) in nov naslov državnih prvakinj za Moniko Potokar in Eriko Fabjan.

U-19

Najboljši na državnem prvenstvu za mlajše od 19 let so si priborili priložnost, da se dokažejo na centralnem igrišču v Kranju v času Kranfesta. Naslov prvakov so osvojili Tajda Lovšin s Špelo Morgan in Žiga Kumer z Martinom Valenčičem.

Tekme za tretje mesto so bile precej enostranske. Domačina Andraž Stružnik in Aljoša Žižmund sta morala priznati premoč Teu Podobnik in Boru J. Rotarju. Slednja sta z dominantno igro osvojila bron z rezultatom 2:0 (21:13, 21:13).  Pri dekletih sta Mojca Deželak in Liza Letnik predstavljali nerešljivo uganko v napadu za Sabrino Calcino in Dajo Gorišek. Prednjačili sta v vseh elementih odbojkarske igre in si zaslužili tretje mesto za dekleta mlajša od 19 let. Finala so bila vroča tako temperaturno kot rezultatsko. Tako dekleta kot fantje so prikazali izjemno igro za svoja leta. Pri dekletih sta bili Tajda Lovšin in Špela Morgan nekoliko uspešnejši od Eve Pogačar in Kaje Kersnik. Po dveh setih je že dišalo po popolnem preobratu slednje ekipe, vendar sta se v tretjem setu Lovšinova in Morganova zbrali, zaigrali taktično v napadu in osvojili zlato. Pri fantih je bil dvoboj še bolj napet. Nejc Marovt in Miha Šijanec sta se pomerila z Žigom Kumerjem in Martinom Valenčičem, zmagovalca pa je bilo po dveh setih težko predvideti. Na koncu sta Kumer in Valenčič z izvrstno blok-obrambo in prodornim napadom prišla do najvišje stopničke v kategoriji pod 19 let. Rezultat je znašal 2:1 (20:22, 21:18, 15:12).