Prva ekipa ponovno v pogonu

Kranj, 16. avgusta. Za prvoligaško ekipo Triglava se je z 8. avgustom začelo pripravljalno obdobje pred novo dvoransko sezono. Prvi teden treningov je že opravljen, fantje so se v začetku morali spoprijeti z naporno kombinacijo dela na stadionu, v dvorani in v fitnesu, v nadaljevanju pa bo sčasoma poudarek prešel na tehnične in taktične elemente odbojke.

Glavni trener ekipe je tudi letos Sašo Rop, ki vstopa v svojo tretjo trenersko sezono, vendar se ne namerava prepustiti rutini. “Trenerska vloga nikdar ne sme postati rutinska. Vsak trening je nova enota, zgodba zase. Je pa dejstvo, da sem v preteklih dveh sezonah marsikaj spoznal in sem pripravljen na kakšen morebitni problem več,pravi Sašo.

Kadrovsko je ekipa doživela nekaj sprememb, med novimi igralci je verjetno najbolj zveneče ime sprejemalec Jan Planinc, ki je v preteklosti, nazadnje pred sedmimi leti, že igral za kranjski klub. Jan je igralec, ki lahko marsikaj prinese ekipi, poznam njegove karakteristike. Je dober sprejemalec in obrambni igralec,ocenjuje Sašo. Imel je par malo slabših sezon, tu mislim na izkušnje v tujini, kjer je v današnjih časih kruto in tujci so vedno prvi ‘na tapeti’. Absolutno ima še mnogo rezerv, cilj je, da se vrne na reprezentančni nivo.

Kot posledica nedavno okrepljenega sodelovanja z Žirovnico se bodo kranjskemu kolektivu pridružili tudi libero Urban Toman, podajalec Žan Beravs ter srednja blokerja Uroš Tučen in Jure Jenko, medtem ko bodo Gal Kos, Jan Maček, Jernej Pleša in Aljaž Borič v novi sezoni nabirali igralne izkušnje v 2. DOL z ekipo Žirovnice. “Sodelovanje na širši – gorenjski ravni je ključno za razvoj odbojke. Mislim, da smo s tem dogovorom dosegli, to kar so mnoge generacije želele. A živimo v Sloveniji in takšna sodelovanja so prej izjema kot pravilo. Mislim, da so trenutno v obeh klubih pravi ljudje na čelu in to je bilo le vprašanje časa v našem primeru. Osebno sem izredno zadovoljen s tem dogovorom, ki je bil nujen za razvoj določenih fantov,je zadovoljen trener Kranjčanov. Fantje so se hitro vklopili v ritem dela in upam, da bodo tako nadaljevali. Po drugi strani pa gredo nekateri ‘naši’ fantje nabirat prepotrebne minute in izkušnje z igranjem v 2. ligi. Tukaj pohvale njim, ker so to sprejeli kot izziv in korak naprej v svojih karierah.

Za Triglav v novi sezoni ne bosta več nastopala še Svit Hafner in Nejc Uršič, oba bosta namreč oblekla dres ljubljanskega kluba Črnuče ACH.

V zadnjih dveh sezonah smo govorili o visoki kranjski ekipi, ki jo je v najboljših trenutkih krasil predvsem neugoden blok, primanjkovalo pa je predvsem izkušenj na visokem nivoju. Tega izgovora si po mnenju glavnega trenerja Kranjčanov letos ne moremo več privoščiti. Absolutno, nabiranja izkušenj je bilo dovolj! Nimamo več najmlajše ekipe v ligi in teh izgovorov sam sebi in ekipi ne bom dovolil,” pravi Sašo in o delu v prihodnje dodaja: Igrali bomo ekipno, poudarek v pripravljalnem obdobju bo na vseh prvinah. Dejstvo je, da boljše ekipe v napadu in servisu kotirajo višje, za blok to niti ni nujno. Trenirali bomo veliko več kot lansko sezono. Ključna bo vzpostavitev sistema, a za to je potreben čas in trening. Absolutno bomo morali igrati bolje v obrambi, ter dvigniti nivo servisa.

Letošnji koledar tekem je v primerjavi z lanskim malo skrajšan, zlasti ekipe v modri skupini bodo po zaslugi enokrožnega sistema igrale nekaj tekem manj. Prva ligaška tekma 8. oktobra bo za Kranjčane v gosteh pri novomeški Krki, ki je bila lani kljub nižji končni uvrstitvi v rednem delu obakrat boljši nasprotnik. “Osebno se ne obremenjujem s prvim krogom in tudi z nasprotniki ne. Imamo ekipo, ki se ne sme in se ne bo bala nikogar. Krka je le ena izmed 18-ih stopnic v rednem delu, je pa dejstvo, da nikomur ne bo lahko v Novem mestu, saj ima Krka ekipo, ki je sposobna uvrstitve tudi med prve 4 v Sloveniji.

Triglavani bodo do začetka sezone odigrali še obilico pripravljalnih tekem, o katerih bomo sproti poročali, med drugim nas konec septembra čaka tradicionalni turnir za Pokal Kranja, v državnem prvenstvu pa se bodo domači publiki v novi sezoni prvič predstavili 15. oktobra v tekmi 2. kroga proti SIP Šempetru.

Triglav Kranj v sezoni 2016/2017:

Blokerji: Rok Rezar, Uroš Tučen, Jure Jenko
Sprejemalci: Matej Kök, Jan Planinc, Žiga Lužovec, Miha Mali
Korektor: Janko Bregant
Libera: Urban Toman, Miha Bežek
Podajalca: Aleš Kök, Žan Beravs