Naslednji nasprotnik v končnici je Panvita Pomgrad

skupinska_2012Kranj, 2. aprila. Ob koncu tedna se po krajši prekinitvi nadaljujejo boji v končnici 1.DOL Radenska Classic. Zadnja ovira Kranjčanov v boju za 3. mesto je murskosoboška Panvita Pomgrad. Ekipa iz Pomurja bo visoka ovira na poti do bronastih medalj v državnem prvenstvu. Sobočani so to dokazali že z 2. mestom po prvem delu prvenstva, saj je bil boljši od njih le Salonit Anhovo. V modri skupini so bili na videz manj uspešni, saj so osvojili le 4 zmage (dvakrat so premagali Maribor, po enkrat pa Calcit in Šoštanj Topolšico) in zabeležili 6 porazov. Svojo formo so pa izdatno dvignili v končnici, ko so v četrtfinalu odpihnili Maribor z 2:0 – zmagali so tako doma kot v Mariboru. Še posebej pa so se varovanci Dejana Fujsa izkazali proti ACH Volleyu, ko so bili v Ljubljani že na pragu zmage, pa vseeno malce nesrečno izgubili na razliko v 5. nizu. Tudi v Murski Soboti pred tisočglavo množico proti favoriziranim gostom niso igrali podrejene vloge, kar povedo tudi izidi v posameznih nizih. Prav zaradi prikazanih iger v končnici prvenstva, smo te tekme tudi vzeli pod drobnogled za analizo.

Organizacija igre sloni na Srbu Ivanu Čoloviću, doma sicer iz Pančeva, čeprav je precej svojih let odigral v beograjskem Partizanu. Bil je tudi kadetski in mladinski reprezentant Srbije, poleg Partizana pa se je preizkusil tudi v Grčiji (Aris) in v Izraelu (več klubov). Večina – dve tretjini – njegovih podaj gre proti Andreju Totu in Milanu Mijalkoviću. Uroš Pavlovič, Gorazd Fllisar in Blaž Ajlec jih dobijo vsi skupaj preostalo tretjino.

Panvita_skupaj
Sprejem servisa sloni na izkušenem 31-letnem Andreju Totu, sicer tudi kapetane odbojkarjev iz Murske Sobote, pomagata pa mu mladi Blaž Ajlec in Tin Vrabl, ki je sicer v vlogi libera. V odstotku natančnosti sprejema prednjači Andrej Tot, napak pa so vsi trije naredili približno enako – v končnici v povprečju vsak po 5 na tekmo.

V napadu sta najučinkovitejša moža tista dva, ki dobita največ žog – to sta Andrej Tot (proti Mariboru 4 točke na niz, proti ACH Volleyu 3 točke na niz) in korektor Milan Mijalković, ki je proti ACH Volleyu v prvi tekmi dosegel 24 točk samo iz napadalnih akcij. Milan je drugi tujec v ekipi, prihaja prav tako iz Srbije, včasih pa je nastopal za Radnički iz Kragujevca. Milanu so prekmurske ravnice očitno prirasle k srcu, saj je že tretjo sezono zapored v Murski Soboti. Tretji najučinkovitejši v napadu je bloker Gorazd Flisar, ki poleg tega dosega v povprečju 1 blok v vsakem nizu, podobno uspešen je tudi drugi bloker Uroš Pavlovič.

Na servisu je bila Panvita Pomgrad zelo uspešna proti Mariboru, kjer so dosegli 17 neposrednih točk v 7 nizih in pri tem naredili 20 napak, proti ACH Volley pa le 13 v 9 odigranih nizih ob 25 napakah. Mijalković, Čolović in Ajlec so po doseženih točkah najuspešnejši serverji Panvite.

V razmerju danih in prejetih blokov so bili igralci Panvite precej uspešnejši od Maribora (28:17), pa tudi presenetljivo boljši od ACH Volley-a (27:25). Pri bloku nosita največje breme oba že omenjena blokerja, učinkovito pa jima pomagajo tudi ostali napadalci vključno z organizatorjem Čolovićem.

Sobočani v tekmah končnice niso delali veliko neizsiljenih napak – proti Mariboru nekaj več kot 5 na niz, proti ACH Volleyu pa nekaj več kot 6 v povprečju na niz.

Pred prvo tekmo za 3. mesto, ki bo v Murski Soboti v soboto, 6. aprila, ob 20. uri, pa se bomo pomudili še malo pri zgodovini srečanj med Sobočani in Kranjčani, ki je prav tako pestra in zanimiva.