Pokal Kranja 2018 – 1. dan

Prvi tekma za Pokal Kranja je potekala med domačo ekipo Hiša na kolesih Triglav in srbsko ekipo Spartak. Prva je igrala v postavi Bošnjak in Mali na sprejemu, Jenko in Tučen na bloku, Pernuš na podaji, kapetan Bregant na korekciji in novinec Blaž Libnik na poziciji libera. Kljub zgodnji uri so Kranjčani hitro začeli z dominantno igro in povedli z 8:3. Vodstvo so s stabilnim sprejemom in velikim številom blokov držali vse do konca niza, podoben scenarij pa smo videli tudi v drugem nizu. Ekipo Spartaka so nadigrali v vseh elementih igre, saj so napravili 5 blokov, 9 točk v napadu in 3 točke na servisu več. Končni izid je bil 2:0 (22, 16) v korist Hiše na kolesih Triglav.

Še bolj prepričljivo kot v prvi tekmi domačini, si je v drugi tekmi zmago priigrala ekipa Mladi radnik iz Požarevaca. Avstrijski gostje iz Gradca so povedli zgolj na samem začetku prvega niza, nato pa so, po zaslugi neučinkovitega napada in visokega števila lastnih napak, konstantno zaostajali. Kljub temu, da je ekipa UVC Graz prikazala 20% več pozitivnega sprejema, kot nasprotniki, so uspeli zaključiti 20% žog manj. To jih je na koncu pripeljalo do poraza z 0:2 (-20, -11).

Po zmagi nad Spartakom so Kranjčani izzvali avstrijske prvake in udeležence Lige Prvakov – SK Posojilnico Aich/Dob. Tokrat so bili ob nekoliko manj uspešnem sprejemu in posledičnimi težavami v napadu vedno korak za gosti in jih nikdar niso uspeli zares ogroziti. V bloku in na servisu sta si bili ekipi enakovredni, zato pa so imeli domačini kar 13% nižjo učinkovitost v napadu. Matej Kök, nekdanji igralec Triglava na tej tekmi ni nastopil, zato pa je veliko težav Kranjčanom povzročal drug slovenski igralec – Matej Mihajlović. Skupno je dosegel 13 točk, dve več od svojega korektorskega nasprotnika Breganta, in pomagal SK Posojilnici do zmage z 2:0 (-21, -22).

Obračun med hrvaškimi prvaki Mladost Zagreb in srbskim Spartakom je bil prvi bolj izenačen v dnevu. V uvodnem nizu so s pomočjo odličnega sprejema in kar petih blokov slavili Zagrebčani, nato pa so udarec vrnili gostje iz Subotice. Dvignili so učinkovitost svojega napada za 22%, naredili dve točki na servisu več in tri lastne napake manj. Drugi niz jim je, predvsem po zaslugi Maksimovića in Perića, pripadel z rezultatom 25:18. Odločilni niz je bil povsem izenačen do samega konca. Nobena ekipa se ni uspela odcepiti na več kot 2 točki prednosti, na koncu pa so z nekaj več zbranosti in rezultatom 2:1 (20, -18, 15) slavili igralci Mladosti iz Zagreba.

V obračunu med SK Posojilnico Aich/Dob in Mladim radnikom so glede na mednarodne uspehe avstrijske ekipe presenetljivo slavili gostje iz Srbije. V obeh nizih so igrali bolj motivirano in si s pomočjo napak nasprotnika uspeli priigrati prednost. Kljub dobremu pritisku avstrijske ekipe so se igralci Mladega radnika večkrat izvlekli iz težke situacije z brezkompromisno samozavestjo v napadu in tako ohranili vodstvo. Favorizirana ekipa je morala na koncu priznati poraz z 0:2 (-24, -24).

Tako za ekipo Mladost Zagreb, kot za UVC Graz je bil naslednji obračun zadnji v dnevu in nobena od njih ni želela prepustiti zmage nasprotniku. V prvem setu so igralci Mladosti povsem dominirali s svojo višino in kljub dokaj ležerni igri prišli do zmage s 25:20. Temu je precej pripomoglo tudi 14 neizsiljenih napak nasprotnika. V drugem setu so gostje iz Graza nastopili veliko bolj bojevito in kreativno pri organizaciji napada. Učinkovitost v napadu so dvignili za 15%, naredili tri napake manj in prejeli štiri nasprotnikove napake več. Rezultati je bil dobljen niz s 25:21. V tretjem nizu so se hrvaški prvaki vzeli v roke in drastično znižali število neizsiljenih napak (iz 13 na 1). Polovična uspešnost v napadu je bila povsem dovolj, da so slavili s 15:7 in skupno 2:1 v nizih.

V predzadnjem obračunu dneva je ekipa Spartak iz Srbije lovila svojo prvo zmago proti SK Posojilnici Aich/Dob. Slednji so zaigrali s še tretjo varianto svoje postave in bili od nasprotnikov uspešnejši v vseh pogledih. Mihajlović je zaključil kar 7 žog od 10-ih, Pušnik 7 od 9-ih, Landfahrer pa 7 od 7-ih. Avstrijci so ob tem napravili 7 blokov, imeli pa so še 30% več pozitivnega sprejema. Tekmo so gladko osvojili z 2:0 (17, 16).

Domačini so prvi dan turnirja otvorili in tudi zaprli. V zadnji tekmi  dneva so se pomerili z do tedaj neporaženo ekipo Mladi radnik iz Požarevaca. Slednji so svojo zmago nad favoriti iz Doba potrdili z odlično igro v prvem nizu. Z odličnim blokom so onemogočali kranjske napadalce in prišli do vodstva 10:3. Četudi je v nadaljevanju ekipa Hiša na kolesih Triglav dvignila svoj nivo igre, ni bilo dovolj za zmanjšanje zaostanka in set je pripadel ekipi Mladi radnik s 25:19. V drugem nizu so s pomočjo nekaj dobrih uvodnih potez pobudo prevzeli domači igralci. Uspeli so prebiti srbski blok, poleg tega pa so veliko več napravili z blok-obrambo. Vodili so večji del niza, dokler se ni razigral gostujoči sprejemalec Kovačević. Na 18. točki so Srbi izenačili, nato pa vodili v tesni končnici. Na koncu je odlični bloker Ilić priskrbel ugoden pasivni blok za zmago z 28:26 in 2:0 v nizih. Mladi radnik je tako, enako kot Mladost Zagreb, po prvem dnevu ostal neporažen.