Presenečenja v Kamniku ni bilo

V drugi tekmi četrtfinala končnice 1. DOL za moške je kamniški Calcit Volley premagal kranjsko Hišo na kolesih Triglav s 3:1 (18, 20, -14, 11) in se tako uvrstil v polfinale, kjer bo igral proti Mariboru.

Dvorana ŠD Kamnik, gledalcev 300, sodnika Valentar Bernard, Novak Gregor.

Calcit Volley: Hribar (L), Golob, Jereb, Ratek 2, Vidmar 11, Babkov 8, Štalekar 11, Kvas, Lakner 3, Kotnik 2, Štembergar Zupan 16, Ivković 2, Lazar 5. Trener: Aleš Hribar.

Hiša na kolesih: Glamočanin, Plot (L), Tučen 6, Bregant 12, Kos 10, Bošnjak 11, Pernuš 2, Mali 7, Jenko 5, Maček (L), Kök. Trener: Sašo Rop.

Na prvi četrtfinalni tekmi končnice so v Kranju slavili kamniški odbojkarji, ki domačinom niso oddali niti niza, vendar je bila pot do zmage veliko težja, kot je pokazal končni izid. Za napredovanje v polfinale so zato na domačem igrišču potrebovali dva osvojena niza, kar jim je uspelo že po uvodnih dveh nizih. V nadaljevanju je domači trener Aleš Hribar nekoliko premešal postavo, kar so Kranjčani izkoristili, četrti niz pa je spet pripadel domači ekipi.

V začetku uvodnega niza za Kranjčane ni bilo izgubljene žoge, tako da so se morali domačini krepko potruditi za vsako osvojeno točko, prvič pa so do dveh točk prednosti prišli po servisu Aleksandra Ivkovića in dobri reakciji Dmitrija Babkova na mreži (10:8). Z blokom Andreja Štembergar Zupana je bilo plus tri za domačo ekipo (13:10), ki je še nekaj lažje zadihala po uspešnem napadu Primoža Vidmarja (16:11). Ko je napad uspešno zaključil še Dmitrij Babkov, na semaforju pa je bilo 19:12 za Calcit Volley, je bil odpor gostov v prvem nizu dokončno strt. Z dvema zaporednima asoma se je izkazal še Sašo Štalekar, niz pa je končal Vidmar.

Začetek drugega niza je pripadel domači ekipi, v kateri se je z blokom in prvim tempom izkazal Jure Lakner, nato pa je z dvema zaporednima Babkov poskrbel za vodstvo s 7:2. Še bolj otipljiva je bila njihova prednost pri izidu 7:13, vendar jih je visoko vodstvo nekoliko uspavalo, saj so Kranjčani preko Janka Breganta, na servisu je bil Uroš Tučen, zaostajali le še za točko (15:16). Šele po drugem zaporednem polminutnem odmoru so se domači odbojkarji spet prebudili in na servis Štembergar Zupana gostom pobegnili na varnih plus pet (22:17), z blokom Štalekarja pa na plus šest (23:17).  Uvrstitev v polfinale končnice je zagotovil Štembergar Zupan.

V tretjem nizu, ki ni več odločal o ničemer, je domači trener Aleš Hribar odpočil nekatere nosilce igre, medtem ko so Kranjčani nadaljevali tekmo z vsemi najboljšimi. Na servis Gregorja Pernuše so povedli s 5:0, njihovo serijo točk pa je zaustavil Luka Lazar. Kranjčani so na servis Mihe Malija, dosegel je tudi dva asa, domačinom pobegnili na osem točk (12:4), vodili pa so tudi že z 18:8. S tem je bil niz, ki ga je z asom končal Črt Bošnjak, odločen.

Po izgubljenem nizu so domači odbojkarji le zaigrali nekaj bolje, predvsem na sprejemu, pa tudi napad je bil bolj učinkovit. Po vodstvu s 6:2, so na servis Štembergar Zupana svojo prednost povečali na 10:3. Kranjčani so se dokončno sprijaznili s porazom še na drugi tekmi, pa tudi Sašo Rop je dodobra premešal postavo. Tekmo je z blokom končal Sašo Štalekar.

Izjavi po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »V prvih dveh nizih smo naredili tisto, kar se je od nas pričakovalo. Oba niza smo odigrali maksimalno zbrano, kar nam je tudi prineslo uspeh. Morda je bilo za nekoga čudno, da sem premešal zasedbo v tretjem nizu, toda to so igralci, ki bodo v prihodnosti še morali dati svoj delež ekipi. Žal se nam v tretjem nizu ni izšlo, zato pa je tudi ta postava dokazala, da lahko igra tudi v takšni obliki. Vesel sem, da imamo nazaj del igre in kadra za odločilne boje, ki so pred nami.«

Sašo Rop, trener Hiše na kolesih: »Mislim, da je bilo danes ključno to, da nismo verjeli v to, da v Kamniku lahko dobimo štiri nize. Veliko energije smo vložili v tisto prvo tekmo, morda celo preveč in dobili premalo. Na žalost se nam ni izšlo. Sezone je za nas konec, sistem tekmovanja pa je milo rečeno smešen. Danes smo 27. marca in končujemo sezono. Devetnajst, dvajsetletni odbojkarji ne bodo imeli več tekem do oktobra, kar ni dobro. Ampak nič, v bistvu smo si sami krivi, da smo končali sezono, osebno pa sem razočaran, saj bi se v letošnji sezoni dalo narediti kaj več. Morda priti celo do finala.«