Proti Šoštanju le do točke

V 16. krogu 1. DOL za moške sta se srečali ekipi Hiša na kolesih in Šoštanj Topolšica. Zmago so po izmeničnih nihanjih v igri slavili Šoštanjčani s 3:2 ( 23, -17, -19, 21, -7).

Športna dvorana Planina, Kranj, gledalcev 100, sodnika Jovanovič Dejan, Zajec Rok.

Hiša na kolesih Triglav: Plot (L), Tučen 7, Bregant 15, Maček , Kos 11, Bošnjak 13, Pernuš, Mali 4, Libnik (L), Jenko 7, Kök 3. Trener: Sašo Rop.

Šoštanj Topolšica: Javornik 1, Robida 15, Port, Boženk 12, Planinc 14, Pavič 6, Mejal 7, Šoštarič, Uršič 13, Koren, Menih in Plankelj (oba libero). Trener: Rade Dačović.

Domači so začeli silovito. Z močnimi servisi Gala Kosa so povedli s 4:1. V napadu je bil razpoložen Janko Bregant, a gostje se niso pustili preveč presenetiti in so uspeli ujeti priključek na 6:5. To je bilo le za kratko, saj so Kranjčani hitro spet ušli na 11:7. Z blokom Breganta po dobrem servisu Tučna so Kranjčani prišli do prednosti 14:9, kar je bil za gostujočega trenerja znak, da fantje rabijo malo premora. Z asom je na 14:11 znižal Jan Planinc. Zdaj je odmor vzel Sašo Rop. Po odmoru je Jan dodal še en neubranljiv servis, a potem je Hiša na kolesih ustavila nalet gostov. Še naprej je Janko Bregant neusmiljeno zaključeval vse napade. Pri 17:13 so gostje vzeli še drugi odmor, ki se pa na rezultatu ni poznal, saj so bili v prednosti 5 točk še vedno Kranjčani. Po uspešnem napadu Boženka in napaki Tučna v napadu je bil izid znižan na 20:17. Gostje so po še eni napaki pri reševanju žoge Kranjčanov zaostanek znižali na 2 točki in zdaj je drugi odmor vzel Rop. Šoštanj je bil še vedno v naletu. Z blokom so ustavili Bošnjaka in prišli le na točko zaostanka. Prve zaključne žoge Kranjčani niso izkoristili, drugo pa so.

V drugem nizu so bolje začeli gostje. Z napako mreže domačih so povedli z 1:3. Izid je poravnal Bošnjak na 4. Šoštanjčani so precej popravili igro v napadu in s tveganim napadom Boženka ter blokom Bošnjaku po slabem sprejemu ponovno ušli tokrat na 4:7. Domači trener je posegel po prvem odmoru. Kranjčani so še naprej slabo sprejemali servis gostov, ki so dodali še točko v svojo zbirko za 4:8. Nato je ponovno na sceno stopil kapetan Kranjčanov Bregant in s 3 točkami z močnim servisom zagotovil svoji ekipi rezultatski priključek. Šoštanj je z blokom spet malo povišal zaostanek domače ekipe. Pri gostih je bil v napadu nezaustavljiv Jan Planinc, ki je skrbel, da je prednost ostajala na strani njegove ekipe. Nekoliko slabša igra domačih v napadu je bila voda na mlin gostov, ki so ponovno pobegnili na 14:18. Rop je nato zamenjal podajalca, a so gostje dosegli še eno točko. Igra domačih je po odmoru povsem razpadla, gostje so vodili že s 15:23, set pa na koncu dobili s 25:17.

Nov set so Šoštanjčani začeli enako, kot so končali prejšnjega; udarno in odločno v servisu in napadu. Povedli so s 4:2, nato pa so se Triglavani vrnili s pomočjo dveh blokov Jureta Jenka. Po izenačenju na 5. točki je za ponovno prednost gostujočih poskrbel Mejal z odličnim float servisom po diagonali. Ko je točko na enak način priboril še Uršič, je domači trener Rop reagiral z odmorom. Četudi so domači popravili igro v obrambi, so gostje držali razliko treh točk s pomočjo bloka in odličnih servisov. Pri rezultatu 14:11 so Triglavani osvojili točko po dolgi izmenjavi, nato pa so gostje prejeli še karton. Kljub temu niso izgubili fokusa, igro so le še izboljšali. Povedli so z 18:13 in nabrali dovolj prednosti, da se domačim ni več uspelo približati. S 55 % uspešnostjo v napadu proti 2 4% uspešnosti Triglava, je Šoštanj razumljivo set osvojil s 25:19.

V četrtem nizu so se Triglavani nekoliko prebudili in na servis Gala Kosa povedli s 4:0. Do rezultata 7:3 so dosegli že tri bloke in tako močno dvignili razpoloženje. Odgovoril je Jan Planinc z natančnim skok servisom in tako poskrbel za izenačenje na 8:8. Da je tekma obema ekipama pomenila veliko, je dokazal tudi rdeč karton za trenerja Šoštanja po sodniški odločitvi, ki je prinesla domačim vodstvo z 10:8. Nekoliko je popustil tudi do tedaj zelo uspešni Robida in z napako v napadu poskrbel za rezultat 13:10 v korist Triglava. Po dveh zaporednih asih Gala Kosa je vodstvo zraslo na 15:10. Do 20. točke so Kranjčani držali prednost, nato pa so se gostje vrnili na krilih Jana Planinca in znižali na dve točki zaostanka. Kot pravi kapetan je Janko Bregant prevzel odgovornost in z dvema točkama v napadu zaustavil pohod Šoštanja. Domači so uspeli niz pripeljati do konca s 25:21.

Odločilni niz se je začel z dvema točkama gostov. Po dveh zaporednih napakah v napadu so domači zaostali s 4:1 in Sašo Rop je vzel minuto odmora. Po njej je Uršič serviral še bolje in prednost povečal na 4 točke, pridružil pa se mu je še Robida, ki je z asom povečal prednost na 8:2. Šoštanjčani so z odlično igro nadaljevali in si preko večih blokov in obramb priborili zmago s 15:7.