Prva zmaga za Triglav v Mevza Cup

Na 1. tekmi 3. turnirja srednjevropske so v športni dvorani Don Bosco v Kazincbarciki igralci Triglava s 3:1 premagali domačo ekipo Vegyesz RC Kazincbarcika.

Športna dvorana Don Bosco, 24. november 2017, Mevza Cup, 3. turnir, 350 gledalcev, sodnika: Hoger in Porvaznik (oba Slovaška)

Triglav Kranj: Toman (L), Lužovec 8, Tučen, Kos, Beravs, Bregant 14, Mali 14, Jenko, Maček 8, Kök 6, Rezar 17. Trener: Sašo Rop.

Vegyész RC Kazincbarcika: Arva 2, Banai 12, Blazsovics 10, Dudas (L), Gebhardt A. (L), Gebhardt N.,  Juhasz 9,  Kozsla, Meszaros 11, Milev 6, Paez Diaz3, Palankai-Omoshebi, Szabo 10, Toronyai. Trener: Daniel Oravec.

Začetek tekme je ob dobri igri blok-obramba prinesel prednost Kranjčanom. V odličnem vzdušju povsem nove dvorane Don Bosco so Madžari ujeli priključek z dvema točkama veterana –  41-letnega Dome Meszarosa. Z lepo »almo« Rezarja je Triglav odšel na 1. tehnični odmor z dvema točkama prednosti. Po odmoru so Madžari izenačili, potem se je nadaljevalo točko po točko. Po dveh predolgih žogah v napadih Žige Lužovca so domači prišli do prednosti dveh točk, a je Triglav z blokom Rezarja Makedoncu Milevu izid ponovno poravnal. Triglavani so še enkrat podarili domačim točko z zgrešenim napadom in spet zaostali za dve točki. Tudi to le za kratko, saj je na sceno stopil kapetan Janko Bregant, ki je z blokom ustavil starega znanca slovenskih igrišč Davida Szaba (nekoč je igral za Salonit Anhovo), nato pa še zaključil protinapad za ponovno vodstvo Kranjčanov 19:18. Dome Meszaros je z blokom Janku Bregantu spet izničil prednost Triglava. Jan Maček je z blokom Meszarosu spet zagotovil vodstvo Kranjčanom. Napetosti pa s tem še ni bilo konec. Prvo set žogo so imeli Kranjčani, ki pa je niso izkoristili, tudi drugo so domači ubranili. Igra živcev se je nadaljevala, pri 27:26 so imeli možnost zaključiti set Madžari, a so je Rezar z napadom izenačil. Domači so s tretjo set žogo dobili prvi niz 29:27.

Po izenačenem začetku so v drugem nizu povedli Kranjčani po napaki Szaba, ki je to takoj popravil z blokom Lužovcu. Do prvega tehničnega odmora si nobena ekipa ni ustvarila prednosti. Kranjčani s servisi niso uspeli odmakniti nasprotnika od mreže, nasprotno pa je Meszaros z asom odprl tehnični odmor. Po napaki Mileva so si Kranjčani nabrali nekoliko občutnejšo prednost (12:9).  Drugi tehnični odmor so po bloku Jana Mačka do s 16:14 dobili Kranjčani. S četrtim blokom Jana Mačka je Triglav prišel do vodstva 19:16, Ostravec je vzel odmor Sledil je še as Lužovca za prednost 20:16. Triglavu je šlo še naprej vse po maslu, najboljši igralec gostov Meszaros pa je delal vse več napak. Pri 22:17 je trener Madžarov Ostravec vzel še drugi odmor, ki pa ni obrnil poteka tega niza, ki ga je Triglav dobil s 25:21.

V tretjem nizu so Kranjčani krenili silno poletno, z dvema asoma Aleša Köka povedli s 4:1. Triglavani so odlično na sprejemu iz igre vrgli veterana Meszarosa, ki ga je zamenjal Vlado Milev. Na prvem tehničnem time-outu je bilo že 8:2 za Triglav, saj je fantom na igrišču uspevalo praktično vse, kar so si zamislili. Po odmoru je tempo nekoliko popustil, Madžari so se približali na 4 točke zaostanka. Po drugem tehničnem odmoru pa so na servis Davida Szaba domači zaigrali kot prerojeni in izid izenačili na 17:17 in vse se je začelo znova. Končnica je bila spet napeta, a po napaki Davida Szaba so Kranjčani prišle do prve zaključne žoge in jo po zaslugi Vlada Mileva tudi izkoristili.

Četrti niz so nekoliko bolje začeli domači odbojkarji, a so Kranjčani z odličnimi potezami Rezarja, ki je bil res razpoložen v napadu (13 točk) hitro izenačili izid. Na prvem tehničnem odmoru je bila prednost spet na strani Triglava (8:6). Madžarska ekipa je delala vse več napak, Lužovec je spet na sprejemu dvakrat zadel Meszarosa in izid ob drugem tehničnem odmoru je bil 16:11 za Triglav. Kranjčani tudi v nadaljevanju niso popuščali. Z odlično igro v obrambi in raznovrstnim napadom so Madžare spravljali v obup. Pri 19:12 je bilo že počasi jasno, da bo to prva zmaga v Mevza Cupu za Kranjčane. Niz in tekmo je zaključil Milan Arva.