Tekmovalni odmor je čas za napredek

Od zadnje tekme odbojkarjev Triglava sta zdaj minila že dva tedna, še malo več kot toliko pa jih loči od nadaljevanja ligaške sezone 16. januarja, ko jih v Stožicah pričakuje ACH Volley. V tem obdobju, ko ni stalnega pritiska tekmovanja, je še bolj kot sicer pomembna vloga Mateja Dolenca, kondicijskega trenerja kranjske ekipe.

“Tekmovalni odmor smo že izkoristili za fizična testiranja in en teden aktivne regeneracije, tri tedne pa bomo dali največji poudarek na povečevanju maksimalne moči,” načrtuje Matej. Testiranja, ki so jih opravili igralci, so seveda tesno vezana na odbojkarske potrebe. “Opravili smo testiranja, ki nam v največji meri povedo fizične sposobnosti odbojkarja, zlasti njegovo kvaliteto v hitri moči. Hitro moč potrebuje odbojkar pri hitrih spremembah smeri gibanja, skokih ter napadalnih in servis udarcih. Na splošno velja, da hitrejši je igralec, več opcij se odpre v sami igri. Testirali smo dosežni višini (skok z zaletom in brez zaleta) in dolžino meta ter suna medicinke in s tem dobili oceno eksplozive moči,” razloži Matej in doda še, da so na testiranju vsi igralci izboljšali rezultate iz pripravljalnega obdobja.

Prvi teden po zadnji tekmi 17. decembra so Triglavani preživeli aktivno, vendar manj odbojkarsko. Porabili so ga za moštvene igre, kjer ni vertikalnih skokov in je gibanje drugačno kot pri odbojki, tek in aktivno regeneracijo z utežmi. Preostale tri tedne premora pa bo, kot pravi Matej, poudarek na povečevanju moči. “Tri tedne bomo porabili za povečevanje maksimalne moči, saj s tem oživimo več motoričnih enot, ki se vklapljajo pri gibanju. Vklapljajo se hitra mišična vlakna, povečuje se vezivno tkivo, zgodijo se spremembe pri izločanju hormonov itd. … Predvsem pa s tem damo športniku sposobnost delovanja na okolico z večjo silo, kar je osnova za hitro moč.”

Pri vsem tem je seveda treba vzeti v ozir tudi zdravstveno stanje v ekipi, ki v prvem delu sezone nikoli ni bilo popolno. “Seveda nam je na prvem mestu zdravje športnika. Program je sestavljen tako, da skrbimo za mišično ravnovesje (to je pa že novo poglavje, morda kaj več v novem letu),” še doda Matej, ki ga, kot pravi, glede na profesionalen odnos Triglavanov do dela, nadaljevanje sezone v letu 2017 ne skrbi.