Zmaga v prvi tekmi za Nizozemce

GM_CHALLC_300x100Kranj, 3. decembra. V prvi tekmi 2. kroga evropskega pokala GM Capital Challenge Cup so zmago slavili gostje iz Groningena s 3:1 (-21, 19, 28, 19). V tekmi, ki je bila za Kranjčane prva na evropski sceni, so pred številnimi domačimi navijači tudi domači imeli svoje priložnosti, ki pa jih žal niso izkoristili. Gostujoči odbojkarji so se pokazali kot zelo stabilna ekipa z malo nihanji v igri, kar jim je tokrat tudi prineslo zasluženo zmago.

 

Groningen_v_Kranju

Kranj
– Športna dvorana Planina, gledalcev 500, sodnika Snahničan (Slovaška) in Georgiadis (Grčija).

Astec Triglav: Ivartnik – libero, Čulibrk 5, Ambrožič, Bilandžič 12, Planinc 17, Antonić 2, Rop 18, Bežek, Potočnik, Štembergar Zupan 8, Berčič, Rezar.

AB Groningen/Lycurgus: De Vries 10, Zijlstra 8, Barla 22, Andringa 6, Van Steen 7, Dercksen, Fransen 15, Schuurmnas, Heins, Homan, Gammauf – libero, Koomen.

STATISTIČNI PODATKI

FOTOGALERIJA

Za Kranjčane je imela tekma še večji tekmovalni naboj, saj je bila njihova krstna v evropskih pokalih. Trener Marko Brumen je vlogo favorita mirne duše prepustil izkušenejšemu tekmecu in previdno svaril pred previsokimi pričakovanji. »Posebnih prednosti pred Nizozemci nimamo,« je ralno ocenil pred dvobojem.

Oba trenerja sta uvodoma na parket poslala preverjeni zasedbi, ki nosita največje breme tudi v domačih ligaških tekmovanjih. Kranjčani so si pred obračunom pripravili kaj klavrno popotnico, saj so vknjižili pet porazov zapored (tri ligaške in dva pokalna), tudi Groningen ni bil pretirano uspešnejši, saj je v DP doslej zbral štiri zmage in tri poraze.

Uštel se je, kdor je mislil, da bodo gostitelji zaradi pomembnosti tekme začeli v krču. Ravno nasprotno, pritisnili so z začetnim udarcem in si že do prvega tehničnega odmora priigrali udobnih pet točk zaloge (8:3). Nizozemci so bili s predvidljivo igro lahek plen Gorenjcev, za nameček je bil do sredine niza povsem razglašen korektor Richard Fransen, ki je zmetal proč številne žoge. Na drugi strani je bil Triglavov sprejem neomajen, mlado ekipo pa je odlično vlekel za seboj kapetan Sašo Rop (4 točke), zato niza ni bilo težko mirno pripeljati do konca. Groningen je imel na svoji strani blok (razmerje 6:2), pokopal pa ga je manj kot četrtinski izkoristek v napadu.

Izgubljen uvodni niz je očitno močno podžgal goste, ki so v drugem nizu preklopili v višjo prestavo. Po izenačenju na 6:6 so zmogli pet točk zapored in nagnili tehtnico na svojo stran, predvsem na krilih razigranih Fransena in blokerja Paula De Vriesa. Da Nizozemci, ki v svojih vrstah nimajo niti enega tujca (Kranjčani le srbskega podajalca Miloša Antonića), niso pretirano pobegnili, je v tem delu poskrbel mladi, komaj 19-letni Jan Planinc, ki je nizal točke kot za stavo, v celem nizu jih je prispeval kar sedem. Vseeno so tekmeci zadržali začetni kapital. V domačih vrstah je manjkal blok, oba aduta na mreži Simon Bilandžič in Matej Čulibrk nista vknjižila niti točke.

Tretji niz je bil podaljšek drugega, Lycurgus je namreč hitro ušel (9:6). Fransen je vendarle ogrel dinamitne roke, pomagal pa mu je učinkovit blok, ki je uspešno zaustavljal napade Triglava. Po zaostanku z 8:13 je domači trener Brumen vzel polminutni odmor, kar je njegove varovance vrnilo v igro (13:14), prebudil se je še Bilandžič, ki je zakraljeval na mreži (8 točk v nizu). V dramatični končnici so Kranjčani prvič vodili pri 27:26, a prednosti niso znali zadržati. Zmagovito točko za Groningen je z blokom prispeval sprejemalec Robbert Andringa.

V zadnjem delu ni Astec Triglav niti enkrat vodil, na  nasprotni strani pa je vse pred seboj rušil dotedanji dolžnik, najizkušenejši igralec Groningena Peter Barla (11 točk v nizu). Naposled je pretehtala očitna razlika v blokih (14:5 v korist gostov), vendar pa Kranjčani z osvojenim nizom pred povratnim dvobojem, ki bo prihodnjo sredo ob 20. uri na Nizozemskem, ostajajo v igri za napredovanje. »Tekmeci so nas uvodoma nekoliko podcenjevali. V dvoboj so šli preveč samozavestno, že ob koncu prvega niza pa so nam resno dihali za ovratnik in v nadaljevanju stvari postavili na svoje mesto. Naša težava je, da ne igramo po celotni širini mreže, kar prinaša za sabo bolj predvidljiv napad. Z osvojenim nizom smo upravičili nastopanje v tem tekmovanju. Na Nizozemsko gremo resda zmagat, bo pa realno težko. Še vedno imamo rezerve v igri in če jih bomo na povratni tekmi izrabili, lahko nasprotnika tudi presenetimo,« je strnil vtise trener Marko Brumen.