5 vprašanj s Črtom Bošnjakom

Črt Bošnjak je redni udeleženec državnega prvenstva v Kranju in zadnja leta eden vidnejših igralcev slovenske odbojke na mivki. Iz kranjskih tribun je navajen glasne podpore, saj je do lanske sezone v dvorani igral za OK Triglav Kranj, v sezoni 2020/21 pa je prestopil k ljubljanski ekipi ACH Volley. Tudi na mivki dosega čedalje bolj vidne rezultate: v letih 2017 in 2018 je osvojil 4. mesto na DP-ju z Nejcem Marovtom, v letu 2019 3. mesto na DP-ju z Miho Plotom in 5. mesto na SP U21 ter EP U20 z Rokom Možičem, v letu 2020 pa 3. mesto na DP-ju z Danijelom Pokeršnikom. Od lanske sezone sta se z Danijelom še bolj uigrala in nastopila na kvalifikacijah za olimpijske igre ter tako na Zavarovalnica Sava DP v odbojki na mivki Kranj 2021 razumljivo ciljata korak višje. Pred začetkom prvenstva smo Črtu zastavili 5 vprašanj.

1. Na DP-ju se ti dogaja zanimiv vzorec – dve leti zapored četrto mesto, nato dve leti zapored tretje mesto. Čutiš, da je letos čas za skok na drugo ali celo prvo mesto? Če ja, zakaj?

Tudi sam sem opazil zaporedje dveh četrtih in nato dveh tretjih mest, ki ga ustvarjam na DP. Po tej logiki mi ta vzorec letošnje leto prinaša drugo mesto, ki je sicer hvalevredno, a sam turnir najraje končam z zmago, zato sem pripravljen prekiniti svoje zaporedje z zlato medaljo. Preskok na najvišjo stopničko se mi zaradi vsega vloženega truda v treninge odbojke na mivki zdi povsem realen, a vseeno se je potrebno zavedati, da se na državnem prvenstvu lahko zgodi vse; med drugim sem tudi sam v vlogi “underdog-a” pred štirimi leti premagal nekatere favorite in prišel do polfinala.

2. Z Danijelom Pokeršnikom sta nastopila na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre in nato še osvojila turnir v Preddvoru. Kdaj sta začela skupne priprave, kako bi ocenil stopnjevanje vajine forme in ali planirata udeležbo še na kakšnem turnirju?

Priprave so se začele praktično s koncem zadnje dvoranske tekme, saj nas je v kratkem času že čakal prvi krog kvalifikacij za olimpijske igre. Mislim, da sva v tem času oba precej napredovala in to bova skušala dokazati na turnirjih FIVB (udeležila se bova tudi turnirja v Ljubljani) ter seveda na državnem prvenstvu v Kranju.

3. Kako si zadovoljen s prvo sezono v ACH Volley? Morda rezultatsko ni bila najbolj uspešna, pa vendar je zate predstavljala preskok v nivoju profesionalizma in tudi številu mednarodnih tekem?

Nad prvo sezono pri oranžnih zmajih me navdajajo mešani občutki, saj je to ne glede na vse bil moj vstop v profesionalni šport, a rezultati niso bili najboljši in tudi priložnosti za igro ni bilo veliko.

4. Z Danijelom nista najbolj tipičen par, kakršni zadnja leta krojijo vrh slovenske odbojke na mivki. Oba sta visoka in močna napadalca, oba zmožna igre v bloku in v obrambi. Misliš, da je to vajina prednost, ali se poizkušata bolj specializirati v vlogah? Še vedno igrata deljeno – ti v bloku in Danijel v obrambi?

Z Danijelom sva poseben, neobičajen par za odbojko na mivki, saj sva res oba zmožna igre v obrambi in bloku. To je nedvomno stvar, ki naju dela drugačne od drugih. Sicer v večini primerov na poziciji blokerja igram jaz, Danijel pa v obrambi, zato lahko govorim o neki vrsti specializacije na najinih igralnih mestih. Vseeno pa menim, da mora vsak znati vse, zato sva z Danijelom zmožna kadarkoli obrniti poziciji.

5. Iz moških igralcev na stopničkah lanskega DP-ja in sodnice Eme Vratarič moraš sestaviti dvoransko ekipo. Kako bi razdelil vloge?

Na mesto sprejemalca bi postavil sebe in Jana Pokeršnika, korektorja bi igral Danijel Pokeršnik, blokerja bi bila Vid Jakopin in Ema Vratarič😉, podajalec Tadej Boženk in libero Nejc Zemljak.

 

 

Blagovna znamka Oshee je sponzor državnega prvenstva v odbojki na mivki v Kranju.

Instagram: @oshee_slovenia
Facebook: OSHEE Slovenia