5 vprašanj z Nejcem Zemljakom

Nejc Zemljak je dvakratni državni prvak v odbojki na mivki in skupaj z Janom Pokeršnikom tvori najuspešnejšo slovensko moško ekipo v mednarodnem merilu. Lansko leto sta se z Janom poleg turnirjev svetovne serije zopet podala tudi na državno prvenstvo in ga precej gladko osvojila. Letos se Nejc vrača na DP v Kranju, vendar tokrat v nekoliko spremenjeni zasedbi. Pred začetkom njegovega napada na tretji naslov smo mu zastavili 5 vprašanj.

1. Trenutno nosiš naziv državnega prvaka, ki si ga lani osvojil z Janom Pokeršnikom. Boš na letošnjem DP-ju naslov branil z Janovo pomočjo ali s kakšnim drugim soigralcem? 

Jana žal letos na državnem prvenstvu ne bo, tako da bo tokrat moj nastop v interim zasedbi. Moj soigralec bo Klemen Šen. Gre za mladega, perspektivnega odbojkarja na mivki, nenazadnje tudi mladega reprezentanta.
Na nekaj letošnjih skupnih treningih je opozoril nase (tako odbojkarsko kot osebnostno), tako da je bila odločitev na koncu dokaj lahka.

2. V letošnji sezoni si zamenjal že kar nekaj partnerjev – z Julianom Hörlom (AUT), Jonathanom Erdmannom (NEM) in Rudyjem Schneiderjem (NEM) si igral na nemški turneji, nato sta z Janom Pokeršnikom ponovno združila moči za turnirje svetovne serije ter olimpijske kvalifikacije. Igraš v teh ekipah različne vloge? Si z leti postal bolj prilagodljiv in raznolik igralec ali ti vedno uspe najti soigralca po meri? Sta z Janom zaradi števila skupnih tekem vseeno na nekem drugem nivoju kot z ostalimi omenjenimi soigralci? 

Pozicija na igrišču ostaja enaka, gre pa za različne tipe igralcev z različnimi lastnostmi, tako da se je tu in tam treba tudi prilagoditi. Recimo Rudy je mlajši, neizkušen, ampak neverjetno fizičen igralec, Jony pa je zelo izkušen (9. mesto na OI v Londonu in 3. mesto na SP 2013) ter tehnično izjemno močen igralec. Tako da poleg tega, kako se analizira in prilagaja nasprotniku ter komunicira znotraj ekipe, gre tudi za malenkost drugačen slog igre, da se izkoristi vse močne strani soigralca. Kar se tiče uigranosti in poznavanja pa seveda z naskokom prednjači Jan. 🙂

3. Kako bi ocenil svojo letošnjo sezono do tega trenutka? Lahko morda izpostaviš kak rezultat? Je kateri izmed turnirjev (bil) glavni fokus sezone?

Moja letošnja sezona je bila zaenkrat super! Večino “zimske” sezone sem preživel v Nemčiji oz. z Nemci, kjer sem treniral in že tudi bil 6 tednov v tekmovalnem pogonu. Glavni fokus so pa vseeno vedno turnirji svetovne serije, tako da je en vrhunec bil Continental Cup, nekaj pa jih šele prihaja.

4. Vemo, da si sposoben državno prvenstvo osvojiti tudi z drugimi soigralci (leta 2015 si slavil z Jernejem Potočnikom). Imata z letošnjim soigralcem za sabo dovolj skupnega treninga, da ti zmaga uspe še tretjič? Se bosta do takrat udeležila še kakšnega turnirja?

Do samega DP bova s partnerjem lahko naredila le še par treningov. Z Janom namreč pred DP-jem odhajava na turnir svetovne serije v Ruandi in se vrneva v Slovenijo šele par dni pred turnirjem v Kranju. Definitivno pa verjamem, da lahko tudi z “nadomestnim” oziroma novim partnerjem konkurirava 🙂

5. Kako bi ocenil trenutno stanje razvoja slovenske odbojke na mivki v smislu konkurenčnosti igralcev, infrastrukture in turnirjev? Smo v zadnjih letih naredili premik naprej?

Težko in obsežno vprašanje, na katerega ne bi želel površno in pavšalno odgovarjati zaradi nevarnosti posploševanja in napačnega razumevanja odgovora. Mislim pa, da v odbojki na mivki Slovenija na večini področij v zadnjih letih ni naredila večjih oziroma vidnejših premikov naprej.

 

 

Blagovna znamka Erdinger je sponzor državnega prvenstva v odbojki na mivki v Kranju.

Facebook: ERDINGER Weissbräu